Skip to content Skip to navigation

Novosti

Pozivamo Vas da se pridružite akciji Knjižnice FOI-ja u prikupljanju plastičnih čepova za Udrugu oboljelih od leukemije i limfoma (UOLL). Akcija se provodi na području cijele Republike Hrvatske i nema vremenskog ograničenja. Knjižnica FOI-ja akciji se priključila početkom listopada 2021. godine. Cilj akcije je na ekološki prihvatljiv način, odvajanjem otpada i zaštitom okoliša, prikupiti novac koji se koristi u svrhu liječenja oboljelih, omogućavanja boravka obitelji u blizini mjesta liječenja te financiranje potrebnih lijekova. Akcija omogućava i brži povratak oboljelih u normalan život, budući da su u dugotrajnoj rehabilitaciji nakon transplantacije. Kako sudjelovati?

 
12.01.2022, 10:48

Knjižnica Fakulteta organizacije i informatike sudjelovala je na međunarodnom stručnom skupu „Knjižnice i UN Agenda 2030: uloga knjižnica u promicanju održivog razvoja“ s posterskim izlaganjem pod nazivom UDC 502 The environment and its protection”.
Cilj skupa bio je razmjena iskustava knjižničara vezanih uz zelene teme, važnost usvajanja vještina i znanja o ekološkoj tematici radi podizanja svijesti o važnosti zaštite okoliša i održivom razvoju.

 
10.12.2021, 00:00

Repozitorij otvorenog znanja Svjetske banke (World Bank Open Knowledge Repository - OKR) službeno je mjesto za istraživačke rezultate i spoznaje Svjetske banke. Svjetska banka najveći je pojedinačni izvor znanja o razvoju, njezin cilj je potaknuti inovacije i omogućiti svakome u svijetu da koristi znanje Banke za poboljšanje života onih koji žive u siromaštvu.

 
02.11.2021, 11:18

Sustainable Development Goals Online (SDG online) je bogata zbirka akademskih sadržaja, poglavlja u knjigama, članaka iz časopisa i obrazovnih materijala o održivom razvoju, koja u mjesecu studenom 2021. godine omogućava besplatan pristup sadržajima vezanim uz Cilj 13: Djelovanje na klimu.

 
01.11.2021, 00:00

Svjetski čelnici okupit će se od 31. listopada do 12. studenoga 2021. godine u Glasgowu na sastanku na vrhu o klimatskim promjenama COP26.

Konferencija Ujedinjenih naroda o klimatskim promjenama COP26 veliko je događanje na kojem će se čelnici svih zemalja svijeta okupiti kako bi postigli dogovor o tome kako ubrzati globalno djelovanje s ciljem rješavanja klimatske krize.

 
30.10.2021, 00:00

Objavljen je kratki film snimljen u dvorani Generalne skupštine UN-a korištenjem računalno generiranih slika,  u kojem dinosaur Frankie poziva svjetske čelnike da ne izaberu izumiranje.

Istraživanje UNDP-a objavljeno u sklopu kampanje pokazuje da svijet troši 423 milijarde dolara godišnje samo za subvencioniranje fosilnih goriva, što je dovoljno da pokrije cijepljenje protiv COVID-19 za svaku osobu na svijetu ili tri puta više od godišnjeg iznosa potrebnog za iskorjenjivanje globalnog ekstremnog siromaštva. “Razmislite o svim ostalim stvarima koje biste

 
28.10.2021, 10:03

Svjetski dan zaštite životinja međunarodni je dan koji se obilježava 4. listopada svake godine, a posvećen je pravima životinja i njihovu blagostanju, s posebnim naglaskom na odnosu čovjeka prema životinjama i važnosti svih životinja za život na Zemlji. Misija Svjetskog dana zaštite životinja je proslaviti životinjski život u svim njegovim oblicima, proslaviti odnos čovječanstva sa životinjskim carstvom, priznati različite uloge koje životinje imaju u čovjekovu životu (čovjekovi drugovi koji mu pružaju potporu i pomoć, koji unose osjećaj čuda u njegov život), priznati i biti zahvalan za način na koji životinje obogaćuju čovjekov život.
 

 
04.10.2021, 14:09

Pridružite se akciji Knjižnice FOI-ja u prikupljanju plastičnih čepova za Udrugu oboljelih od leukemije i limfoma (UOLL). Akcija se provodi na području cijele Republike Hrvatske.

Cilj projekta je na ekološki prihvatljiv način, odvajanjem otpada i zaštitom okoliša, prikupiti novac koji se koristi u svrhe liječenja, omogućavanja boravka obitelji u blizini mjesta liječenja te financiranje potrebnih lijekova. Akcija omogućava i brži povratak oboljelih u normalan život, budući da su u dugotrajnoj rehabilitaciji nakon transplantacije.

Kako sudjelovati?
 

 
04.10.2021, 11:10

Pridružite se Nacionalnoj kampanji sadnje stabala u Hrvatskoj od 1. do 30. studenog 2021. godine koju organizira Udruga za zaštitu prirode i okoliša „Zasadi stablo, ne budi panj!”.
Svjesna potrebe za djelovanjem u utrci s klimatskom krizom, Udruga nudi odgovor na istu, kako bi svi zajedno podizali ekološku svijest i potvrdili društvenu i ekološku odgovornost, te na taj način potpomogli u realizaciji strategija ublažavanja posljedica klimatskih promjena prema EU standardima. Udruga organizira nacionalne kampanje sadnje stabala na lokalnoj, regionalnoj i nacionalnoj razini u Republici Hrvatskoj.

 

 
02.09.2021, 00:00

„Crvenu uzbunu za čovječanstvo“ proglasio je 9. kolovoza 2021. godine UN-ov odbor za klimu, pesimistično upozorenje da je svijet blizu scenarija bez povratka po pitanju globalnog zagrijavanja, a da je za to „nedvosmisleno“ krivo čovječanstvo.

 
13.08.2021, 14:02

Stranice