Skip to content Skip to navigation

Završio projekt MERIA

Objavljeno: 31.08.2019

Dana 31. kolovoza 2019. godine završio je projekt MERIA u čijoj je provedbi sudjelovao i FOI.

Projekt Mathematics Education – Relevant, Interesting and Applicable (MERIA), financiran je iz Erasmus+ programa te ga je koordinirao Prirodoslovno-matematički fakultet Sveučilišta u Zagrebu, a FOI je bio jedan od partnera na projektu. Uz FOI, na projektu je sudjelovalo još desetak partnera iz Hrvatske, Danske, Nizozemske i Slovenije.

Cilj ovog projekta bio je unaprijediti nastavu matematike primjenom pristupa istraživački usmjerene nastave matematike (eng. inquiry based mathematics teaching), orijentirane na učenike i relevantne za svakodnevni život te potaknuti učenje s razumijevanjem i apstraktno razmišljanje. Uz to, naglasak je stavljen na jačanje suradnje između srednjih škola i visokoobrazovnih institucija, razmjenu dobrih praksi na europskoj razini i pružanje sustavne podrške nastavnicima u modernizaciji pristupa poučavanja.

U okviru projekta odrađeno je opsežno istraživanje koje je rezultiralo MERIA praktičnim vodičem za istraživački usmjerenu nastavu matematike, koji opisuje što je istraživački usmjerena nastava matematike i kako je provoditi. Uz priručnik je razvijeno nekoliko scenarija i modula koji su temeljeni na teoriji predstavljenoj u MERIA praktičnom vodiču i koji su testirani u partnerskim školama. Pri samom kraju projekta organizirane su i radionice za nastavnike kako bi se što više nastavnika upoznalo s ovim pristupom i kako bi im se dala podrška u njegovoj primjeni.

Više informacija o projektu i rezultati projekta dostupni su na jezicima svih partnera na službenoj web stranici projekta.