Skip to content Skip to navigation

Započinje projekt digitalizacije II. OŠ Varaždin - Full STEAM Ahead!

Objavljeno: 14.07.2022

U srijedu, 13. srpnja 2022. godine, u prostorijama II. OŠ Varaždin održan je uvodni sastanak na projektu „Full STEAM Ahead - ''Znanost, tehnologija, inženjerstvo, umjetnost i matematika u II. osnovnoj školi Varaždin", na kojem je jedan od partnera i Fakultet organizacije i informatike. Projektom vrijednim 3,3 milijuna kuna će se uspostaviti prva STEAM osnovna škola u Varaždinskoj županiji.

Nositelj ovog projekta je II. Osnovna škola Varaždin, a Fakultet organizacije i informatike i NT Gruppen AS iz Kraljevine Norveške su partneri u projektu. Projekt će trajati 21 mjesec, počevši od 1. srpnja 2022. godine.

Budući da je glavni cilj projekta uspostava II. OŠ Varaždin kao lidera u STEAM obrazovanju na sjeverozapadu Hrvatske, komplementarni ciljevi koji će se također ostvariti su razvijanje inovativnog pristupa za poučavanje učenika s teškoćama, temeljenog na igrifikaciji, umjetnoj inteligenciji i proširenoj stvarnosti te opremanje suvremenog multifunkcionalnog STEAM prostora u sklopu II. OŠ Varaždin.

Pozdravne govore prilikom ovog uvodnog sastanka održali su ravnateljica II. OŠ Varaždin Sanja Posavec, prof., gradonačelnik Varaždina dr. sc. Neven Bosilj te izv. prof. dr. sc. Igor Balaban, prodekan FOI-ja za znanost, projekte i međunarodnu suradnju. Nakon toga, projektne aktivnosti su ukratko predstavili voditelj FOI projektnog tima, izv. prof. dr. sc. Markus Schatten te predstavnik partnera NT Gruppen AS Branimir Simic, dr. med..

Fakultet organizacije i informatike u drugoj fazi projekta imat će važnu ulogu - osigurat će potrebnu infrastrukturu i opremu za edukaciju te mentoriranje nastavnika II. OŠ Varaždin. Oni će kroz edukacije poboljšavati svoje kompetencije u području igrifikacije i korištenja kognitivnih agenata pod vodstvom norveških stručnjaka te izv. prof. dr. sc. Markusa Schattena, voditelja Laboratorija za umjetnu inteligenciju na FOI-ju. Ostali članovi FOI projektnog tima su izv. prof. dr. sc. Igor Balaban, prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep, doc. dr. sc. Goran Hajdin, dr. sc. Bogdan Okreša Đurić, Tomislav Peharda, mag. inf., doc. dr. sc. Boris Tomaš te doc. dr. sc. Igor Tomičić.

Projekt je financiran iz programa Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora i Norveškog financijskog mehanizma. Ukupni budžet je 3.344.621,39 HRK od čega je udio FOI-ja 567.887,19 HRK.

Fotografije s uvodnog sastanka pogledajte u nastavku...