Skip to content Skip to navigation

Započela je 27. međunarodna znanstvena konferencija CECIIS 2016

Objavljeno: 21.09.2016

Na Fakultetu organizacije i informatike u Varaždinu je svečano otvorena 27. međunarodna znanstvena konferencija posvećena informacijskim i inteligentnim sustavima – CECIIS 2016, koje de se održavati od 21.-23. rujna 2016. godine. Otvorenju je prisustvovalo više od 200 sudionika, što ovogodišnji CECIIS čini jednim od najuspješnijih u posljednjih nekoliko godina. Otvorenju je između ostalih prisustvovao Hrvoje Šlezak, zamjenik ministra znanosti, obrazovanja i sporta te Alen Kišić, zamjenik župana Varaždinske županije.

Otvorenju CECIIS-a 2016 prethodilo je otvorenje paralelnog događanja „Dan e-škola“ u sklopu kojeg je ravnatelj CARNet-a g. Zvonimir Stanić predstavio projekt e-Škole. Naglasio je kako svrha projekta nije samo opremanje škola već i stvaranje digitalno kompetentnih učenika i nastavnika, a dekan FOI-ja prod.dr.sc. Neven Vrček je rekao kako je projekt e-Škole jedan od trenutno najvažnijih projekata u Hrvatskoj na kojem je samo na FOI-ju angažirano 30-ak zaposlenika.

CECIIS konferencija se kroz dvadeset i sedam godina postojanja razvila u jednu od najznačajnijih konferencija iz područja primijenjenih informacijskih znanosti u srednjoj Europi, čiji se Zbornik radova referencira u nekoliko baza podataka. Ovogodišnja konferencija u znaku je velikih podataka, s naglaskom na analitike u učenju (Big Data – Learning Analytics (LA)), a svoje radove prezentirat će znanstvenici i stručnjaci u području informacijskih i inteligentnih sustava iz 17 zemalja Europe i svijeta.

Pozvana predavanja održala su tri inozemna priznata znanstvenika. Pozvano predavanje održao je prof.dr.sc. Dragan Gašević (The University of Edinburgh, Ujedinjeno kraljevstvo), sa zanimljivom temom pod nazivom „Learning Analytics: Using Data to Understand Learning“.

Isti dan predavanje pod nazivom "Big Data in the Policy Cycle: Policy Decision Making in the Digital Era" održao je prof.dr.sc. Peter Parycek (Danube University Krems, Austrija). Drugi dan konferencije predavanje pod nazivom "Big Data and Learning Analytics: How New Learning Technologies Will Shape the Future of Higher Education" održat će prof.dr.sc. Wim Van Petegem (KU Lueven, Belgija). Autori znanstvenih radova prezentirat će najnovija dostignuća iz područja informacijskih i inteligentnih sustava u ukupno šest sekcija.

Konferenciju organizira Fakultet organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta te uz potporu Varaždinske županije i Grada Varaždina. Realizaciju i održavanje konferencije omogućili su i sljedeći sponzori: Infodom d.o.o., Oracle Hrvatska d.o.o, Igea d.o.o., Zagrebačka banka d.d., AutoCentar Kos d.o.o., KnaufInsulation d.o.o., L&P Tehnologije d.o.o., Vindija d.d. i Gift Shop Letizia.

Uz CECIIS se već tradicionalno odvijaju paralelna događanja koja su povezana s temom konferencije. Prvoga dana konferencije održava se već spomenuti Dan e-Škola, u okviru kojeg će ravnatelj CARNeta, gospodin Zvonimir Stanić predstaviti projekt "e-Škole: Uspostava sustava razvoja digitalno zrelih škola, pilot projekt", a koordinatori rezultata predstavit će aktivnosti koje je odradio tim projektnog, znanstvenog i stručnog osoblja na Fakultetu organizacije i informatike. Gospođa Eva Szalma sa Budapest University of Technology and Economics predstavit će srodne projekte D-TRANSFORM i LACE. Tijekom Dana e-Škola održat će se nekoliko prezentacija i radionica koje će omogućiti sudionicima uvid i mogućnost doprinosa ovom strateškom projektu od iznimne važnosti.

U okviru CECIIS-a, prvoga dana konferencije također se održava i jednodnevna Studentska poster sekcija na kojoj studenti FOI-ja i drugih fakulteta izlagažu svoje istraživačke radove, dok studenti iz nekoliko zemalja svijeta prezentiraju svoje radove koristeći videokonferencijsku tehnologiju.

Drugoga dana konferencije prezentaciju znanstveno-istraživačkog projekta pod nazivom „Razvoj metodološkog okvira za strateško odlučivanje u visokom obrazovanju - primjer implementacije otvorenog učenja i učenja na daljinu – HigherDecision“ održat će članovi projekta koji će izložiti sve dosadašnje rezultate i postere te održati prezentacije za sve zainteresirane znanstvenike i širu zajednicu.

Također, sponzori konferencije održat će okrugli stol Role of the Faculties in Digital Transformation of Industry (InfoDom d.o.o) i predavanje Perspectives of Big Data (Oracle Hrvatska d.o.o.).