Skip to content Skip to navigation

Uspješna 28. Smotra Sveučilišta u Zagrebu - najveća sajamska manifestacija za maturante u Hrvatskoj

Objavljeno: 08.11.2023

Smotra Sveučilišta u Zagrebu - najveća i najdugovječnija manifestacija u Hrvatskoj za maturante, buduće i sadašnje studente - i ove se godine, od 9. do 11. studenoga 2023., u četvrtak, petak i subotu, održavala na Zagrebačkom velesajmu. Bogat program predstavljanja pripremio je i FOI-jev tim i zainteresirao brojne posjetitelje!

Već 28. put na svojim štandovima predstavljali su se fakulteti i akademije Sveučilišta u Zagrebu. Svi zainteresirani posjetitelji mogli su u Kongresnoj dvorani Velesajma razgovarati sa studentima i profesorima te saznati razne korisne informacije o studijima, studentskoj praksi, raznim udrugama i projektima te o studentskomu životu.

U istom prostoru, ali u dvorani pored, na pozornici Zimskoga vrta predstavnici fakulteta i akademija po područjima uživo su publici prezentirali upravo svoju obrazovnu instituciju i odgovarati na pitanja, a FOI je uspješno to učinio već prvog dana!

Fakultet organizacije i informatike (FOI) ove godine na Smotri Sveučilišta u Zagrebu predstavljao je vrhunska postignuća koja proizlaze iz predanosti istraživanju i inovacijama. Osim toga, FOI podiže ljestvicu s nadogradnjom revolucionarne virtualne asistentice, B:A:R:I:C:A, koja je originalno razvijena upravo na Fakultetu. Ona predstavlja simbol vrhunske tehnologije i prednosti koje FOI donosi akademskoj zajednici i industriji. FOI je Smotru iskoristio kao prostor za predstavljanje i projektne aktivnosti asistenata i studenata iz svijeta dron industrije te druge inovacije kojima se ponosi!

Cjelokupan štand FOI-ja bio je obogaćen spektakularnim prikazima primjene najnovijih informacijsko-komunikacijskih tehnologija. Naglasak je bio na interdisciplinarnosti studija FOI-ja, gdje se demonstrira moć umjetne inteligencije (AI) i strojnog učenja (ML) u različitim sektorima industrije i poslovanja. Od obrade podataka, prepoznavanja uzoraka, do analitike i autonomnih sustava, FOI je pokazao kako te tehnologije oblikuju budućnost.

Posebno uzbudljivo bilo je prikazivanje primjene Internet of Things (IoT) tehnologije u razvoju aplikacija, sustava i rješenja koji uključuju senzore, bežičnu komunikaciju i analizu podataka. Ova područja predstavljaju srž modernog tehnološkog razvoja, a FOI je i ove godine pokazao da je na čelu tih inovacija!

Ne smijemo zaboraviti ni važnu ulogu studenata koji su imali priliku prezentirati studije i studentski život na FOI-ju i u Varaždinu na Smotri, a ove godine su se uključili: Dorian Brezovec, Gloria Galić, Matija Karaula, Tomislav Fulir i Tea Jelavić. Sve ovo upotpunjeno je atraktivnim gadgetima koje su pripremali studenti zajedno s asistentima i profesorima, pa su se ove godine u rad Smotre aktivno uključili i asistenti: dr. sc. Bogdan Okreša Đurić, Mislav Matijević, mag. inf., Nikolina Posarić, mag. oec., Lorena Pikl, mag. oec., Maja Cerjan, mag. educ. inf., Ena Barčić, mag. forens., Karolina Kokot, mag. oec., Lovro Posarić, mag. inf. te djelatnik CZRPP-a Karlo Pepelnik, univ. bacc. inf. Predstavljanje FOI-ja na Smotri Sveučilišta koordinirala je Vika Kerekeš, mag. nov. (PR Odjela FOI), a podršku organizaciji je dala i Uprava FOI-ja, Centar za podršku studentima i razvoj karijera, Knjižnica FOI-ja, Centar za opće i tehničke poslove, Laboratorij za umjetnu inteligenciju, Laboratorij za primijenjeno softversko inženjerstvo te IoT Laboratorij. Hvala im svima! 

FOI je i ove godine bio jedna od glavnih atrakcija na Smotri Sveučilišta u Zagrebu, a svoje je studijske programe imao priliku predstaviti pred gotovo 30 tisuća posjetitelja! 

Spomenimo i to da je u vrijeme Smotre Sveučilišta u Zagrebu održan sajam knjiga Interliber, na kojemu Sveučilište ima svoj izložbeni prostor. FOI je izložio publikacije svojih nastavnika, a dva su izdanja predstavljena i uživo:

  • Marketing - od papirusa do chatbota, autora prof. dr. sc. Damira Dobrinića (8. studenoga 2023.)

  • Osnove javnog menadžmenta urednice i suautorice prof. dr. sc. Ruže Brčić (9. studenoga 2023.)

Predstavljanje je koordinirala voditeljica Knjižnice FOI-ja Bernarda Kos, mag. inf., viša knjižničarka.

Hvala svima na posjeti i sudjelovanju!

SMOTRA 2023_TREĆI DAN