Skip to content Skip to navigation

U 72. godini preminuo prof. dr. sc. Marijan Cingula – redoviti profesor na Fakultetu organizacije i informatike i na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu

Objavljeno: 04.06.2024

S velikim poštovanjem i tugom javljamo da je danas, 4. lipnja 2024., u 72. godini života, preminuo naš profesor i kolega prof. dr. sc. Marijan Cingula.

Rođen je 1953. godine u Potoku, općini Popovača (Sisačko-moslavačka županija), osnovnoškolsko i srednjoškolsko školovanje je završio u Hrvatskom Zagorju, a diplomirao je 1976. godine na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu te na istom magistrirao 1985. godine na studiju “Teorija i politika privrednog razvoja”. Doktorirao je 1992. godine na Fakultetu organizacije i informatike u Varaždinu. Obavio je nekoliko kraćih specijalizacija o djelovanju burze i investicijskih fondova u SAD, kao stipendist USAID i gost Komisije za vrijednosne papire i Sveučilišta Georgetown u Washingtonu. Njegovo područje rada uključivalo je organizacijsko restrukturiranje, poslovne strategije i korporativno upravljanje.

Poslovnu karijeru započeo je kao djelatnik Zagorske osnovne banke u Zabok, nakon čega ulazi u stalni radni odnos na Fakultetu organizacije i informatike u Varaždinu. Od 1995. godine do 1998. godine radio je kao pomoćnik direktora i direktor Varaždinskog tržišta vrijednosnica d. d. u Varaždinu. U razdoblju od 1998. do 2001. bio je direktor Varaždinskog ureda za razvoj i poduzetništvo VADEA d.o.o, privatne tvrtke koju je osnovao 1990. godine. Od 2001. do 2008. radi na Fakultetu organizacije i informatike u Varaždinu u zvanju izvanrednog profesora i redovitog profesora. Bio je voditelj poslijediplomskog znanstvenog studija Menadžment poslovnih sustava i pročelnik Katedre za organizaciju te suvoditelj zajedničkog studija s Ekonomskim fakultetom Zagreb “Ekonomika poduzetništva”. Od 2008. godine radio je na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu. Bio je redoviti profesor u trajnom zvanju za polje ekonomije, granu organizacije i menadžmenta na EFZG-u te vanjski suradnik FOI-ja.

Profesor Cingula bio je član Programskog odbora za FP7 projekte iz područja društvenih i humanističkih znanosti u Briselu. U nekoliko mandata obnašao je dužnost predsjednika udruge Hrvatski računovođa, a bio je i prvi izabrani predsjednik Udruge certificiranih članova nadzornih odbora. Osnivač i član varaždinske podružnice Hrvatsko-američkog društva prijateljstva, profesor Cingula je bio i član te osnivač Lions kluba Varaždin. Autor je nebrojenih publikacija u području ekonomije te dobitnik više odličja i priznanja od kojih se izdvajaju: Spomenica Domovinskog rata 1990-1992. i Priznanje Varaždinskog tržišta vrijednosnica.

Marijan Cingula ostavio je nemjerljiv trag na našem Fakultetu, u njegovom razvoju i napretku tijekom godina, kao i gradu Varaždinu u kojem je radio i djelovao, posebice u vrijeme stvaranja Varaždinskog tržišta vrijednosnica – prvog takvog u Hrvatskoj.

Ovim putem izražavamo duboku sućut supruzi, troje djece i unučadi te svim kolegicama i kolegama s kojima je profesor Cingula radio i stvarao, kao i svim prijateljima koji čuvaju trajnu uspomenu na njega.

Hvala, profesore. Počivao u miru.

Posljednji ispraćaj je u petak, 7. lipnja u 14 sati, na varaždinskom groblju.