Skip to content Skip to navigation

Svečana promocija doktora znanosti Sveučilišta u Zagrebu

Objavljeno: 22.05.2023

U velikoj dvorani Regionalnoga centra za razvoj poduzetničkih kompetencija za zemlje jugoistočne Europe – SEECEL ove su subote, 20. svibnja 2023. održane dvije svečane promocije doktora znanosti i doktora umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu. Rektor prof. dr. sc. Stjepan Lakušić promovirao je novih 365 doktora znanosti i doktora umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu. Tijekom prve svečanosti promovirano je 184 doktorskih kandidata, a tijekom druge njih 181. S Fakulteta organizacije i informatike promovirana je dr. sc. Valentina Đurek.

Svečane promocije doktora znanosti i doktora umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu prvi su put održane u novom prostoru – u velikoj dvorani zgrade SEECEL-a, koju je Sveučilište dobilo na korištenje od Ministarstva gospodarstva i održivoga razvoja tijekom obnove vlastitih prostora od oštećenja nastalih u dvama potresima 2020.

U skladu s novim protokolom, promocije su započele ulaskom doktorskih kandidata u dvoranu, nakon čega su rektor, prorektori i dekani Sveučilišta u Zagrebu u svečanoj povorci, predvođenoj pedelom, stigli na pozornicu. Uslijedilo je intoniranje himne Republike Hrvatske te govor rektora prof. dr. sc. Stjepana Lakušića.

Samo oni koji su stigli do diplome doktora znanosti i doktora umjetnosti znaju da je taj put dug i nimalo jednostavan“, rekao je rektor Lakušić te istaknuo zahtjevnost doktorskoga studija kao najvišega stupnja formalnoga obrazovanja koje se temelji na samostalnom istraživanju. Čestitavši novopromoviranima, rektor je nove doktore znanosti i doktore umjetnosti uputio da u svojem budućem radu uvijek na umu imaju kako su njihova postignuća temelj napretka zajednice u kojoj djeluju, gospodarstva i društva u cjelini. „Bez doktora znanosti i doktora umjetnosti ni sama znanost nema budućnost“, rekao je rektor.

Nakon što su kandidati, odjeveni u svečane toge, izgovorili tekst prisege i rektor ih proglasio doktorima znanosti i doktorima umjetnosti, prebacili su kićanku (coflek) na akademskim kapama na desnu stranu, čime su i simbolično ušli u novo i više akademsko zvanje. Na svečanostima je uslijedilo uručivanje diploma i doktorskih medalja te upisivanje promoviranih u Knjigu doktora.

S Fakulteta organizacije i informatike promovirana je dr. sc. Valentina Đurek, koja je 31. kolovoza 2022. godine obranila rad pod nazivom „Okvir za digitalnu zrelost visokih učilišta i instrument za procjenu digitalne zrelosti visokih učilišta“.

Iskrene čestitke!