Skip to content Skip to navigation

Sudjelujte u panel diskusijama u sklopu konferencije CECIIS 2021

Objavljeno: 30.09.2021
ceciis panels

U ime organizatora ovogodišnje međunarodne znanstvene konferencije „Central European Conference on Information and Intelligent Systems – CECIIS 2021“, pozivamo vas da prisustvujete zanimljivim panel diskusijama, koje smo otvorili za sve zainteresirane dionike. Više pročitajte u nastavku.

PRVI PANEL " Accelerating smart industry and digital transformation "

Prva panel diskusija naziva „Accelerating smart industry and digital transformation“ održat će se prvog dana konferencije, u srijedu, 13. listopada 2021. godine, s početkom u 13:00 sati. Panel suorganizira Infodom, a voditelj je Prof. dr. sc. Neven Vrček s Fakulteta organizacije i informatike. Panelisti su: prof. Dr. Ing. Oliver Moravčík, rektor na Slovačkom tehnološkom sveučilištu u Bratislavi, Prof. Dr. Techn. Dimitris Karagiannis, voditelj znanstvene skupine koja se bavi inženjerstvom znanja na Sveučilištu u Beču, Prof. dr. sc. Slavko Vidović, osnivač Infodoma i prof. Dr. Henry Muccini, redoviti profesor računalnih znanosti na Sveučilištu L'Aquila.

KRATAK OPIS

Pametna industrija koncept je ugrađen u razvojne strategije mnogih država i percipira se kao kamen temeljac budućeg gospodarskog rasta. Ideja se temelji na potpunom redefiniranju proizvodnih poslovnih procesa, inovativnim ekosustavima i opsežnoj uporabi najnovijih tehnologija poput umjetne inteligencije, robotike, interneta stvari itd. Osim očite želje za poticanjem gospodarskog rasta, pametna industrija također je vrlo važna u geopolitičkom smislu kao koncept reindustrijalizacije zapadnih gospodarstava koja su izgubila značajnu količinu svojih proizvodnih kapaciteta i istraživačko-razvojnih kapacieta u masovnom procesu outsourcinga u zemlje jeftinije radne snage. Danas je općeprihvaćeno da održivi gospodarski rast mora biti usko povezan sa suvremenim proizvodnim kapacitetima, tj. pametnom industrijom. Ova je ideja dodatno pojačana tijekom COVID krize, koja je razotkrila krhkost gospodarstava koja nemaju barem umjerene proizvodne kapacitete za održavanje tijekom krize u okolnostima zatvorenih granica i spore logistike. Međutim, jasno je da neke zemlje čine značajne skokove u razvoju pametne industrije, a neke se bore s provedbom svojih strategija pametne industrije. Ovaj panel pokušava odgovoriti na pitanje što zemlja i društvo mogu učiniti kako bi unaprijedili razvoj pametne industrije. Drugim riječima, kakvo je međudjelovanje glavnih dionika (poslovnih subjekata, znanstvene zajednice i regulatora) potrebno za razvoj pametne industrije i doprinos općem razvoju suvremenih poduzeća?

Panel diskusiju možete pratiti na sljedećoj poveznici: https://zoom.us/j/92253240954

DRUGI PANEL „Emerging research areas: the vision of journal editors

Druga panel diskusija „Emerging research areas: the vision of journal editors“ održat će se drugog dana konferencije, u četvrtak, 14. listopada 2021. godine s početkom u 12:00 sati. Cilj panela je raspravljati o novim istraživačkim područjima, a voditelji su Prof. dr. sc. Igor Balaban, prodekan za znanost, projekte i međunarodnu suradnju na Fakultetu organizacije i informatike i Prof. Dr. Josep M. Duart, glavni urednik časopisa International Journal of Educational Technology in Higher Education (ITHE) sa Sveučilišta Oberta de Catalunya, Španjolska. Osim moderatora, panelisti su i: prof. Dr. Wim Van Petegem, glavni urednik časopisa European Journal of Open, Distance and E-Learning (EURODL), KU Leuven, Belgija, , Prof. Dr. Denise Whitelock, glavna urednica časopisa Open Learning: The Journal of Open, Distance and e-Learning, The Open University, UK i prof. dr. sc. Alen Lovrenčić s Fakulteta organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu.

KRATAK OPIS

Četiri glavna urednika iz različitih časopisa podijelit će na ovom panelu svoju viziju o novim istraživačkim temama iz područja obrazovne tehnologije. Ovo je prilika za pristup razmišljanju glavnih urednika koji se odnosi na nove istraživačke teme i prilika za bolje poznavanje nekih važnih časopisa iz našeg područja. Polaznici će imati priliku razgovarati s uredništvom o idejama iznesenim tijekom panela.

Panel diskusiju možete pratiti na sljedećoj poveznici: https://zoom.us/j/96909782915

Više informacija o konferenciji CECIIS 2021 pratite ovdje: https://ceciis.foi.hr/.

Vidimo se u virtualnom okruženju konferencije CECIIS 2021!