Skip to content Skip to navigation

Pozvano predavanje na kolegiju Sigurnost informacijskih sustava održat će Mario Blažević

Objavljeno: 21.03.2024

Pozvano predavanje na kolegiju Sigurnost informacijskih sustava održat će u ponedjeljak, 25. ožujka 2024. s početkom u 10:15 sati na FOI2 (D9) Mario Blažević, viši konzultant za informacijsku sigurnost u tvrtki Diverto. Na predavanju će pojasniti koncepte OT sustava, razlike između IT i OT infrastrukture i izazove u implementaciji kibernetičke sigurnosti u OT, a analizirat će i najznačajnije kibernetičke napade na OT, napraviti usporedbu kibernetičke i informacijske sigurnosti te istaknuti ključne izazove s kojima se suočavamo u OT okruženju. Predavanje je otvoreno za sve zainteresirane studente.

O PREDAVAČU

Mario Blažević radi više od 20 godina u području ICT-a, od čega je proveo 15 godina specijalizirajući se u upravljanju informacijskom sigurnošću. U zadnjih 5 godina naglasak mu je na kibernetičkoj sigurnosti OT sustava i usklađivanju kritičnih infrastruktura s NIS i NIS2 direktivama. Trenutno radi kao viši konzultant za informacijsku sigurnost u tvrtki Diverto, gdje je član tima za Strateški razvoj i upravljanje informacijskom sigurnošću. Kroz svoju karijeru, sudjelovao je (i dalje sudjeluje) u mnogim projektima osmišljavanja, razvoja, optimizacije, procjene i nadzora raznih upravljačkih sustava (kao što su ISO 9001, 20000, 27001, ISA/IEC 62443) za različite industrije.

O PREDAVANJU

OT sustavi postoje već dulje vrijeme i pomažu u automatizaciji i nadzoru mnogih aktivnosti i procesa koji su nužni za sigurno i neometano odvijanje normalnog života današnjice. Dosadašnji pristup kibernetičkoj zaštiti OT sustava kroz koncepte air-gapa i primjene fizičke sigurnosti, nažalost, više nije primjenjiv. U svijetu sve naprednijih tehnologija i sve dublje povezanosti sustava, kibernetička sigurnost operativnih tehnologija (OT) postaje veliki izazov. Predavanje je organizirano s ciljem da pojašnjava koncepte OT sustava, razlike između IT i OT infrastrukture, izazove u implementaciji kibernetičke sigurnosti u OT, zatim da analizira najznačajnije kibernetičke napade na OT, provodi usporedbu kibernetičke i informacijske sigurnosti te ističe ključne izazove s kojima se suočavamo u OT okruženju.