Skip to content Skip to navigation

Počela izgradnja NTH kampusa u Varaždinu

Objavljeno: 25.09.2023

Na gradilištu u Hallerovoj aleji u Varaždinu, u ponedjeljak, 23. rujna 2023. godine, počela je izgradnja nove poslovne zgrade, kampusa tvrtke NTH MOBILE d.o.o. Direktor tvrtke Zvonko Ljutić na početku svečanosti pozdravio je uzvanike među koji su bili: dekanica FOI-ja prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep i buduća dekanica prof. dr. sc. Marina Klačmer Čalopa, gradonačelnik Grada Varaždina dr. sc. Neven Bosilj i zamjenik Miroslav Marković, generalni konzul Republike Hrvatske u Švicarskoj Slobodan Mikac, direktorica Parkova Jelena Sekelj, ravnatelj Elektrostrojarske škole Igor Kos i drugi.

Osnivač i začetnik tvrtke NTH Zvonko Ljutić govorio je o svojim poslovnim počecima i razvoju tvrtke koja je krenula s radom 1999. godine. Zahvalio je Fakultetu organizacije i informatike i drugim varaždinskim fakultetima iz kojih dolaze školovani stručnjaci. Predstavio je Vlahu Kaminskog, alumnija FOI-ja i prvog zaposlenog stručnjaka u NTH koji je govorio o projektu novog kampusa: U početku je to bila mala grupa entuzijasta, svi redom studenti s FOI-ja, a do danas smo prošli prilično uzbudljiv i nevjerojatan put. NTH je danas svjetska kompanija s 250 zaposlenih i uredima u dvadesetak zemalja. Ponosni smo da je najveći dio zaposlenika u Varaždinu gdje je naš glavni razvojni, inovacijski centar – rekao je Kaminski napomenuvši da tvrtka surađuje s vodećim svjetskim tvrtkama popu Google-a, WhatsApp-a, Viber-a i drugima. Dodao je da je NTH bio među prvim korisnicima Tehnološkog parka, a zaposlenici su pokretali i vlastite tvrtke čime je otvoreno više stotina radnih mjesta u IT industriji. Želimo da nova zgrada kampusa NTH bude mjesto susreta sa učenicima i studentima, suradnje sa školama i fakultetima. Varaždin je grad budućnosti u kojemu mladi mogu ostvariti svoje karijere bez da idu u svijet – rekao je, između ostalog, Kaminski zahvalivši se Gradu Varaždinu na partnerstvu, suradnji i razumijevanju u realizaciji projekata.

Dekanica FOI-ja prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep naznačila je poseban odnos fakulteta i tvrtke NTH kroz koju je u dvadesetak godina prošlo oko 500 diplomiranih studenata FOI-ja. Ta brojka najbolje pokazuje snagu suradnje i partnerstva fakulteta i tvrtke, pa je i logično što se tvrtka odlučila za veliku investiciju upravo u Varaždinu baziranu na inovacijama – navela je uz ostalo dekanica Fakulteta.

Gradonačelnik Grada Varaždina dr. sc. Neven Bosilj izrazio je zadovoljstvo što se u Varaždinu pokreće investicija vrijedna gotovo 10 milijuna eura: Tu će niknuti jedan prekrasan poslovni objekt u kojem će biti radna mjesta za buduće IT- stručnjake koji završavaju FOI ili neki drugi fakultet u Varaždinu. Podatak da je kroz tvrtku prošlo 500 studenata, a da tvrtka ima 20 ureda u svijetu govore o tome da imamo veliki kadrovski potencijal, vrhunsko sveučilište i fakultete koji izbacuju na tržište IT stručnjake. Čast nam je da takva tvrtka radi ovakav velebni objekt u Varaždinu, to je značajan korak na putu kojim želimo ići u Varaždinu – naveo je gradonačelnik Bosilj poželjevši sreću investitoru i izvođačima na realizaciji projekta.

Projekt zgrade djelo je nagrađivanog arhitekta Davora Bušnje. Vrijednost ukupne investicije će biti oko 10 milijuna eura, useljenje u zgradu očekuje se u proljeće 2025. godine, a u zgradi će biti mjesta za rad oko dvjesto IT stručnjaka.