Skip to content Skip to navigation

Održan kick-off sastanak i istraživačka radionica u sklopu novog FOI-jevog projekta TRUELA

U sklopu novog FOI-jevog projekta TRUELA, u utorak, 5. ožujka 2024. održan je kick-off sastanak i istraživačka radionica. Sastanak, održan u hibridnom formatu (na FOI-ju i online), vodila je prof. dr. sc. Blaženka Divjak, glavna istraživačica i voditeljica projekta. Radi se o projektu ukupne vrijednosti 120.000 EUR, financiranom od strane Hrvatske zaklade za znanost, kojem je cilj razviti nove pristupe i metode analitike učenja i umjetne inteligencije koje koriste velike količine podataka generirane (prvenstveno) u sustavima za upravljanje učenjem.

Ovi pristupi i metode informirat će dizajn učenja te podržati implementaciju inovativnih metoda učenja, poučavanja i e-vrednovanja. Osim toga, cilj je projekta i otkriti i analizirati obrasce učenja u online i mješovitim okruženjima radi boljeg razumijevanja procesa učenja. Uz profesoricu Divjak, voditeljicu Laboratorija za analitiku učenja na FOI-ju, u projektnom timu s Fakulteta su i prof. dr. sc. Vjeran Strahonja, prof. dr. sc. Valentina Kirinić, prof. dr. sc. Zlatko Erjavec, izv. prof. dr. sc. Goran Hajdin, izv. prof. dr. sc. Petra Žugec, Petra Vondra, Damir Horvat i Barbi Svetec.

Kick-off sastanak započet je upoznavanjem članova istraživačke grupe projekta TRUELA, uključujući istraživače s FOI-ja i šest sveučilišta u Europi i Australiji: Otvoreno sveučilište UK, Katoličko sveučilište u Leuvenu, Sveučilište Oulu, Otvoreno sveučilište Katalonije, Sveučilište Goethe, Sveučilište Monash. Nakon toga, prof. dr. sc. Divjak predstavila je projekt TRUELA, uključujući projektne ciljeve i planirane aktivnosti.

Nakon kick-off sastanka održan je prvi dio istraživačke radionice, koja će se nastaviti u sklopu konferencije Central European Conference on Information and Intelligent Systems (CECIIS), koja će se održati u Varaždinu u rujnu 2024. Radionica je predstavila priliku za raspravu o aktualnim istraživanjima vezanim uz vjerodostojnu analitiku učenja, kao početnu točku za daljnje aktivnosti u sklopu projekta TRUELA. U tom kontekstu, prof. dr. sc. Lourdes Guardia (Otvoreno sveučilište Katalonije), prof. dr. sc. Hanni Muukkonen (Sveučilište Oulu), prof. dr. sc. Bart Rienties (Otvoreno sveučilište UK), Yuheng Li (Sveučilište Monash) i Barbi Svetec (FOI) predstavili su recentna istraživanja i projekte vezane uz vjerodostojnu analitiku učenja, a izv. prof. dr. sc. Goran Hajdin (FOI) govorio je o primjerima neuspješne primjene umjetne inteligencije.

Više o projektu saznajte ovdje.