Skip to content Skip to navigation

Održan 7. dan međunarodne suradnje Fakulteta organizacije i informatike

Na Fakultetu organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu održan je 7. dan međunarodne suradnje, kojem je cilj informiranje, umrežavanje te razmjena iskustava i ideja vezanih uz međunarodnu i projektnu suradnju.

Ovogodišnji Dan međunarodne suradnje tematski je posvećen ponajprije novim programima Europske unije za financijsko razdoblje 2014.-2021. U fokusu je bio sektor informacijsko-komunikacijskih tehnologija u programu Obzor 2020. (Horizon 2020), te mogućnosti koje su na raspolaganju visokom obrazovanju u okviru programa Erasmus+.

Program je započeo izlaganjem Katarine Vukušić iz Agencije za mobilnost i programe EU. Gospođa Vukušić je nacionalna kontakt točka za IKT i sigurnost u Obzoru 2020., te je predstavila ulogu informacijsko-komunikacijskih tehnologija u tom programu. Ekspertni član hrvatske delegacije programskog odbora LEIT:ICT, prof.dr.sc. Mario Kovač s Fakulteta elektrotehnike i računarstva, prenio je iskustava sudjelovanja u stvaranju radnog programa Obzor 2020. za područje LEIT ICT (Leadership in Enabling and Industrial Technologies) za razdoblje 2016.-2017. 

Nakon toga je Tajana Nikolić, stručna suradnica za međunarodnu suradnju pri Uredu za međunarodnu suradnju Sveučilišta u Zagrebu iznijela mogućnosti koje su na raspolaganju sektoru visokog obrazovanja u programu Erasmus+, novom programu Europske komisije za obrazovanje, osposobljavanje, mlade i sport za razdoblje 2014.-2021.

Panel diskusija, koju je moderirao prof.dr.sc. Neven Vrček, prodekan FOI-ja za znanost i međunarodnu suradnju, pokušala je dati odgovor na pitanje „Kako pronaći (IT) partnere u Obzoru 2020?“. Istaknuta je potreba za umrežavanjem i osobnim kontaktima s potencijalnim projektnim partnerima.

Poslijepodnevni dio programa posvećen je bio ponajprije studentima FOI-ja. Predstavljeni su primjeri dobre prakse, kako naših studenata koji su sudjelovali u raznim programima međunarodne razmjene, tako i naših gostiju iz drugih zemalja. Najprije su iskustvo sa sudjelovanja na Erasmus Intenzivnom programu „European Business Skills“ u Danskoj predstavile studentice FOI-ja Ksenija Mitrović i Marijana Svržnjak. Studentica Heather Bayer iz SAD-a koja je u ovome semestru na FOI-ju na studentskoj razmjeni predstavila je svoje sveučilište (University of Cincinnati) i studentski život u SAD-u. Luka Klancir i Filip Rafajec predstavili su svoj Erasmus studijski boravak na Karl Franzens sveučilištu u Grazu u zimskom semestru. Dvoje studenata FOI-ja, Tomislav Dukarić i Nikša Marević, nedavno su dobili jednogodišnju prestižnu stipendiju za stručnu praksu u Japanu, u kompaniji Hitachi Central Research u Tokiju, te će oni predstaviti taj program, kao i svoja očekivanja. Na kraju programa je Alejandro Duque iz Venezuale prezentirao studiranje i studentski život u toj zemlji Južne Amerike.

Dan međunarodne suradnje postao je FOI-jev svojevrsni brend, te se sve više znanstvenika i nastavnika s ostalih sastavnica Sveučilišta u Zagrebu, kao i ostalih visokih škola u Hrvatskoj, kao i partnera iz industrije, odaziva ovome događaju, što je prilika za umrežavanje i dijeljenje ideja, te započinjanje novih projekata i suradnji.

Prezentacije vezane uz Obzor 2020 i program Erasmus+ možete pogledati na sljedećim linkovima:

Katarina Vukušić - Uloga inofrmacijsko-komunikacijskih tehnologija u Obzoru 2020

Mario Kovač - Sudjelovanje u stvaranju radnog programa H2020 LEIT ICT za razdoblje 2016. - 2017.

Tajana Nikolić - Erasmus+ mogućnosti za visoko obrazovanje

Prezentacije studenata možete pogledati na sljedećim linkovima:

Luka Klancir i Filip Rafajec

Alejandro Duque

Heather Bayer

Ksenija Mitrović i Marijana Svržnjak

Tomislav Dukarić i Nikša Marević