Skip to content Skip to navigation

Na FOI-ju u sklopu Dana EU održana panel rasprava "Korištenje sredstava EU fondova u podizanju studentskog standarda"

Objavljeno: 12.05.2017

Fakultet organizacije i informatike se nizom aktivnosti ove godine priključio obilježavanju Dana EU, koji se obilježava 9. svibnja svake godine diljem Europske unije. U srijedu 10. svibnja je u dvorani 10 na FOI-ju održana panel diskusija pod nazivom  "Korištenje sredstava EU fondova u podizanju studentskog standarda". 

Panel se održao u organizaciji tima  Stepping Up!, neformalne grupe studentica (Sonja Nidogon Višnjić, Mia Srnec, Anamarija Toplak, Ivana Vukša), koje sudjeluju u programu Akademije regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

Osnovni cilj  Akademije regionalnoga razvoja i fondova EU  je približavanje EU fondova studentskoj populaciji, a rasprava o studentskom standardu u gradu Varaždinu je dobar način osvještavanja studenata o uspješnoj provedbi EU projekata. Na Fakultetu se trenutno uspješno provodi 25 EU projekata, a novi  studentski dom (FAZA III Sveučilišnog  kampusa), na jesen otvara svoja vrata studentima.

Panel diskusiju je otvorila izv. prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep, prodekanica za znanost i međunarodnu suradnju, koja je pritom prisutnim studentima objasnila sve idejne faze Sveučilišnog kampusa, predstavila što je već učinjeno, poput novog studentskog restorana, te razjasnila sve nedoumice i dezinformacije oko izgradnje nove zgrade FOI 2, te razloge zbog čega je trenutno "projekt na čekanju". Prodekanica Begičević Ređep je također ukazala na poraznu statistiku Hrvatske kad su u pitanju EU fondovi, naime Hrvatska je od ulaska u EU iskoristila samo 19% raspoloživih sredstava. To je dovoljan pokazatelj da svi skupa trebamo raditi na informiranju i upoznavanju mladih ljudi i lokalne zajednicu s EU fondovima kao značajnom izvoru financiranja koji može uvelike poboljšati studentski standard.

Zanimljivo predstavljanje je imala i gđa Emilija Skočibušić koja je predstavila Tehnološki park Varaždin, koji ove godine slavi 10 godina postojanja. Studentima je objasnila poveznicu između Tehnološkog parka i samog FOI-ja te im ponudila  svu potrebnu pomoć, od one savjetodavne, idejne  do prostorne.

Gospođa Ana Cecelja je studentima predstavila trenutno stanje projekta izgradnje novog studentskog doma u Varaždinu, koji će od iduće akademske godine varaždinskim studentima ponuditi dodatnih 600 ležaja.  Riječ je o trećoj fazi projekta Sveučilišni kampus Varaždin koja obuhvaća gradnju studentskog doma s pratećim sadržajima. Vrijednost projekta gradnje studentskog doma iznosi više od 141 milijun kuna i u potpunosti je financirana nepovratnim sredstvima iz europskih fondova. Predsjednik Studentskog zbora FOI Kristijan Gašljević je predstavio studentsko viđenje stanja studentskog standarda u Varaždinu.

Zaključak panel rasprave je kako Fakultet organizacije i informatike, kao i cijela lokalna zajednica, kontinuirano ulažu sredstva, energiju, iskustvo i znanje u poboljšanje studentskog standarda, i ne samo studentskog standarda već u cijelu vertikalu obrazovanja, te da u skoroj budućnosti možemo očekivati zaokruženi Sveučilišni  kampus Varaždin koji bi kao takav mogao postati prava studentska oaza.