Skip to content Skip to navigation

NA FOI-ju ODRŽANA JUBILARNA 30. MEĐUNARODNA ZNANSTVENA KONFERENCIJA CECIIS

Na Fakultetu organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu je od srijede, 2. listopada do petka 4. listopada 2019. godine održano jubilarno 30. izdanje međunarodne znanstvene konferencije CECIIS – Central European Conference on Information and Intelligent Systems.

'Radi se o najznačajnijoj informatičkoj konferenciji u ovom dijelu Europe, a ovogodišnje jubilarno izdanje posvetili smo aktualnoj temi digitalne transformacije i utjecaja na budućnost, jer se radi o pojmu koji obilježava našu eru' - istaknuo je predsjednik Programskog odbora konferencije prof. dr. sc. Vjeran Strahonja i dodao da se pritom misli na sveukupnu transformaciju društva, gospodarstva, obrazovanja, zdravstva uz primjenu informacijskih tehnologija, uzimajući u obzir i budućnost.

Do sada je konferencija već postigla zavidni kredibilitet u međunarodnim znanstvenim krugovima, o čemu svjedoči i sve veći broj sudionika, ali i sve veći broj popratnih znanstvenih i stručnih aktivnosti. Okosnicu prvog dana ove trodnevne konferencije, činila su predavanja koja su održali eminentni stručnjaci svjetskog glasa – profesor Wolf Rauch sa Sveučilišta Karl-Franzens u Beču, profesorica Sirje Virkus sa Sveučilišta u Tallinu te profesor Günter Müller sa Sveučilišta u Freiburgu. Govornici su se iz različitih perspektiva osvrnuli na temu digitalne transformacije, a koja je, kako kažu, ušla u sve pore suvremenog informatičkog društva.

U nastavku konferencije prezentirani su znanstveni radovi domaćih i inozemnih autora u čak 11 znanstvenih sekcija, a koje je ocjenjivalo čak 78 recenzenata, od toga 46 inozemnih znanstvenika i stručnjaka iz područja informacijskih znanosti. 'Radi se o visokokvalitetnim znanstvenim radovima koji su nam pristigli za ovo jubilarno 30. izdanje, rekla je dekanica FOI-ja izv. prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep i posebno istaknula ponos time što je FOI uspio održati tradiciju ove konferencije i što se broj znanstvenih radova iz godine u godinu povećava, čime se širi internacionalizacija na ovom Fakultetu. Priznanje za najbolji rad na ovogodišnjoj konferenciji primili su Jan Fauser i Christine Koppenhӧfer, i to za rad pod nazivom 'Modelling and evaluating of business model ecosystems in the energy domain'.

Ove je godine konferencija zabilježila sveukupno nekoliko stotina sudionika, koji su sudjelovali u stručnim radionicama na temu DIGITRANS metodologije i analize podataka te stručnom skupu 'Računalne igre – stručna postignuća', a koji je predstavio stručna i razvojna postignuća u domeni računalnih igara. Sudionicima su prezentirane i projektne aktivnosti FOI-ja i partnerskih institucija iz cijele Europe.

Fakultet organizacije i informatike, kao organizator ove konferencije, posebnu je pažnju posvetio ove godine studentima svih godina studija, koji su rezultate svojih istraživanja prezentirali unutar studentske i poster online sekcije, a u kojoj je ove godine sudjelovao 31 student s 19 istraživačkih radova. Osim FOI-jevih, ovdje su sudjelovali i studenti s prestižnih inozemnih sveučilišta –Princeton University iz New Jerseyja, University of Central Florida u Orlandu, University of Pennsilvania u Pensilvaniji u SAD-u te University of Shkodra i „Luaras“ University u Tirani, Albanija.

Važan dio programa konferencije CECIIS 2019 bio je i 11. Međunarodni doktorski seminar, koji je studentima doktorskog studija FOI- ja i studentima s partnerskih sveučilišta u Bratislavi pružio priliku za prezentiranje i raspravljanje o vlastitim prijedlozima istraživanja i čiji će radovi biti objavljeni u Zborniku radova CECIIS 2019 konferencije.

Na posljetku, ova konferencija uvelike doprinosi i razvoju znanstvenog turizma Hrvatske, stoga su brojnim inozemnim sudionicima u ova tri dana prezentirane ljepote našeg kraja, u okviru izleta od Varaždina do Međimurja, što je za sve sudionike organizirao Organizacijski odbor CECIIS 2019 pod vodstvom predsjednice izv. prof. dr. sc. Valentine Kirinić.

Ovogodišnja jubilarna 30. konferencija CECIIS održala se pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar - Kitarović i Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske, a financijski su ju podržale tvrtke INFODOM (zlatni sponzor), ORACLE i DIGNET SOFTWARE (srebrni sponzori) te Grad Varaždin i Varaždinska županija (brončani sponzori). Konferenciju je svojim prisustvom uveličala i ministrica znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Blaženka Divjak, FOI-jeva redovita profesorica i sudionica organizacije prijašnjih izdanja konferencije te zamjenik gradonačelnika Grada Varaždina Zlatan Avar, bivši FOI-jev student. Spomenimo i to da je svečanost otvorenja konferencije svojim nastupom uveličao Akademski pjevački zbor FOI-ja pod vodstvom ditigentice Janje Knapić.

VIDEO