Skip to content Skip to navigation

In memoriam: prof. dr. sc. Miroslav Tuđman

Objavljeno: 02.02.2021

U 75. godini preminuo prof. dr. sc. Miroslav Tuđman, ugledni i cijenjeni vanjski suradnik FOI-ja.

Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Prof. dr. sc. Miroslav Tuđman rođen je 1946. u Beogradu, a gimnaziju je pohađao i završio u Zagrebu (1961.-1965.). Studirao je filozofiju i sociologiju na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Diplomirao je 1970. 1975. završio je Postdiplomski studij informacijskih znanosti Sveučilišta u Zagrebu i magistrirao na temi Spoznajno-logistički elementi činjenice i obavijesti. Na Sveučilištu u Zagrebu stekao je i doktorat iz područja informacijskih znanosti obranom disertacije Paradigma informacijske znanosti, 1985. Izabran je u znanstveno-nastavno zvanje docenta 1987., izvanrednog profesora 1991., redovnog profesora 1998., a 2005. godine izabran je u trajno zvanje redovitog profesora.

Autor je oko 200 znanstvenih i stručnih članaka te desetak knjiga. Godine 1968. bio je urednik Studentskog lista, a 1971. postaje glavni urednik časopisa Pitanja. Od 1972. radio je u Referalnom centru u Zagrebu, poslije 1977. u Zavodu za kulturu Hrvatske, a od 1988. na Filozofskom fakultetu.

Prof. dr. sc. Miroslav Tuđman bio je prijatelj i dugogodišnji suradnik Fakulteta organizacije i informatike. U gotovo svim aktivnostima koje je inicirao naš Fakultet bio je kreativni suradnik i podržavao nastojanja da se etablira područje informacijskih i komunikacijskih znanosti na našim prostorima. Aktivno smo surađivali na nekoliko projekata.
Prof. Tuđman bio je i vanjski suradnik na doktorskom studiju u okviru kolegija Cjeloviti sustav sigurnosti informacijskog sustava s temama iz područja Business intelligence dok je na specijalističkom poslijediplomskom studiju Upravljanje i revizija sigurnost informacijskih sustava predavao je kolegij sa sličnim sadržajem.