Skip to content Skip to navigation

MEĐUNARODNI DAN ŽENA I DJEVOJAKA U ZNANOSTI – PROČITAJTE INSPIRATIVNU PRIČU STUDENTICE FOI-JA!

Objavljeno: 10.02.2023

U subotu, 11. veljače, obilježavamo Međunarodni dan žena i djevojaka u znanosti. Dan je 2015. proglasila Opća skupština Ujedinjenih Naroda s ciljem promicanja ravnopravnog sudjelovanja djevojaka i žena u obrazovanju, usavršavanja, rada i donošenja odluka u znanosti, eliminacije svake diskriminacije žena, uključujući one u području obrazovanja i zapošljavanja te premošćivanje bilo kakvih barijera te promociju razvoja znanstvenih karijera žena i većeg prepoznavanja postignuća žena u znanosti. U nastavku donosimo zanimljive podatke o broju žena u znanosti na FOI-ju, kao i inspirativnu priču studentice Diplomskog studija informatike Marije Kuštelega, koja govori o tome zašto se odlučila baviti znanošću.

Fakultet organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu se pridružuje svim nastojanjima nadležnih EU institucija (UN Women), a tako i nacionalnih, da osnaže žene i djevojke, povećavajući im mogućnost pristupa obrazovanju i razvoju karijernih puteva. Cilj je minimizirati rodne stereotipe i poticati žene da još više usmjere svoje djelovanje prema znanosti.

Žene na FOI-ju

Od ukupno 2592 studenata koliko je trenutno upisano na FOI, 1000 je žena. Na preddiplomskoj razini studira 678 studentica, na diplomskoj razini njih 242, na poslijediplomskim studijima ih je 80. Važno je reći da su studentice FOI-ja danas jednako uspješne u programiranju, kao i u organizaciji i poduzetništvu, čemu svjedoče brojne nagrade priznanja, ali i karijerno napredovanje koje započinje već za vrijeme fakultetskog obrazovanja u pojedinoj grani znanosti.

Od ukupnog broja zaposlenika, FOI broji više žena, i to 57 %, a gotovo sve one su na neki način povezane sa znanošću, bilo kroz nastavničke ili nenastavničke aktivnosti. Tu su projektne aktivnosti, zatim programi međunarodne suradnje ili pak podrške studentima. Usporedbe radi, prije pet godina žene su činile 52,4 % žena od ukupnog broja zaposlenika, a prije 10 godina 48 %. Tu je vidljivo povećanje broja žena u ukupnom broju zaposlenih kroz 10 godina za 9 %. Kada govorimo isključivo o nastavničkom kadru, od ukupnog broja, nastavnice čine 52,1%.

Žene s FOI-ja su oduvijek imale važnu ulogu na svim pozicijama unutar, ali i izvan same institucije. I danas zastupljene u značajnom dijelu u svim upravljačkim strukturama, kako na nastavničkoj, tako i na studentskoj razini. Uz visok postotak žena u znanstveno-nastavnim zvanjima, imamo i ženu dekanicu na čelu informatičkog fakulteta te tri žene u Upravi. Od 36 aktivnih projekata, čak 19 projekata vode žene na FOI-ju.

U Fakultetskom vijeću koje broji 76 članova, 33 članice su žene. Studentski zbor FOI-ja i 9 djevojaka, studentica Fakulteta.

U poruku da i dalje budu ustrajne, odvažne i hrabre u svom profesionalnom djelovanju, Fakultet organizacije i informatike ovim putem čestita svima ženama i djevojkama znanstvenicama Međunarodni dan žena i djevojaka u znanosti!

Podržimo zajedno žene na putu prema kvalitetnom obrazovanju i razvoju karijere, neka njihov uspjeh bude zauvijek prepoznat i istaknut u društvu!

Povodom Međunarodnog dana žena i djevojaka u znanosti objavljujemo inspirativnu priču studentice Diplomskog studija informatike na FOI-ju Marije Kuštelega, koja se odlučila baviti znanošću i nakon završetka studija...