Skip to content Skip to navigation

Izložba fotografija „Maske“ na Fakultetu organizacije i informatike

Objavljeno: 08.02.2018

Prolazeći ovih dana po hodnicima FOI-ja, možda ste primijetili lica koja vas promatraju iza karnevalskih maski. Autor fotografija je prof. dr. sc. Dragutin Kermek, profesor na Fakultetu organizacije i informatike i veliki zaljubljenik u fotografiju. 

O čemu je riječ?

Radi se o 30 fotografija maski, snimljenih tijekom godina za vrijeme poznatog karnevala u Veneciji, kojem se autor uvijek iznova rado vraća. 15 fotografija tako su s venecijanskog karnevala 2007. godine, 5. iz 2008. godine te 10 iz 2009. godine. Odabrane fotografije prikazuju gornji dio tijela pojedine maškare (većinom jedne osobe), usmjeravajući gledatelja na detalje maske (lice, kappa, šešir, marama, lepeza  sl.).

Kako su nastale izložene fotografije?

Snimanje kvalitetnih fotografija na venecijanskom festival često ovisi o više čimbenika. Kao najvažniji možda bi se mogli izdvojiti vremenski uvjeti. Autor fotografija imao je tu sreću da u sva tri posjeta karnevalu bude lijepo sunčano vrijeme. Ljubitelji fotografije tako vjerojatno znaju da su, u takvim okolnostima, najbolji svjetlosni uvjeti za fotografiranje kasnije poslijepodne, jer sunce više nije u zenitu. Stoga je svjetlost toplija, a sjene su manje oštre. Jedini je problem što takvi uvjeti za fotografiranje kraju vrlo kratko, od 15 do 17:30 sati. Većina izloženih fotografija nastala je upravo tijekom tog vremenskog perioda.

Veliko iskušenje za fotografa u uvjetima venecijanskog karnevala predstavlja i gužva koja nastaje oko maškara u poslijepodnevnim satima. Tako se može vidjeti i naguravanje pojedinaca za najbolju fotografsku poziciju u blizini pojedine maškare, što često uzrokuje nastanak mnogih mutnih fotografija, a u najgorem slučaju i lom fotografske opreme. Suvremeno korištenje mobilnih telefonskih uređaja za fotografiranje često pak rezultira “unošenjem” istih u lice maškare, što pak često rezultira dijelovima tuđih ruku, glava ili telefona u kadru fotografa koji strpljivo pokušava uhvatiti zanimljivu pozu maškare. 

Koja se oprema koristila za izradu izloženih fotografija?

Ljubiteljima fotografije možda će biti zanimljivi tehnički podaci o opremi korištenoj za izradu izloženih fotografija. Fotografije su snimljene sljedećom opremom, po godinama:

- 2007. godina - fotoaparat Nikon D50 i objektivi Tokina AF 28-75/2.8D i Nikon AF 80-200/2.8D

- 2008. i 2009. godina - fotoaparat Nikon D300 i objektivi Nikon AF-S 17-55/2.8G i Nikon AF-S 70-200/2.8D. 

Fotografije su snimljene u RAW formatu, a zatim su programom Capture NX-D pretvorene u JPEG format u veličinu 30*40cm. Fotografije su u svojoj originalnoj veličini (bez intervencija rezanja) i nisu digitalno obrađivane.

Uživajte u duhu venecijanskog karnevala koji je fotografijom prenesen na hodnike FOI-ja!