Skip to content Skip to navigation

Gostujuća predavanja prof.dr.sc. Violete Vidaček Hainš na Indiana State University u Terre Haute u SAD-u

Prof. dr. sc. Violeta Vidaček Hainš boravi kao gostujuća profesorica (2. srpnja - 13. kolovoza 2023.) na Indiana State University-ju u SAD-u, gdje drži nastavu i ispite na kolegiju Business Report Writing na Scott College of Business te kolegama prezentira projektna iskustva i istraživačke rezultate.

Gostujuća predavanja i samostalno vođenje kolegija omogućio je bilateralni sporazum između Sveučilišta u Indiani (Indiana State University) i Sveučilišta u Zagrebu, kao i aneks sporazuma između Scott College of Business i Fakulteta organizacije i informatike.

Osim nastavnih aktivnosti i održavanja ispita, profesorica Violeta Vidaček Hainš održala je i nekoliko prezentacija te sudjelovala u panel diskusijama namijenjenih umrežavanju znanstvenika i profesora. Teme prezentacija vezane su uz:

  • iskustva vođenja kolegija na kojem studenti FOI-ja sudjeluju u virtualnoj mobilnosti zajedno sa studentima iz Amsterdama i Cincinnatija;
  • model umrežavanja studenata FOI-ja i studenata i profesora iz SAD-a u okviru Studentskih istraživačkih simpozija o interkulturnom učenju;
  • iskustva vođenja Studentske sekcije na CECIIS međunarodnoj konferenciji;
  • ljudske resurse i vještine poslovnog komuniciranja na primjeru hrvatskih poslovnih organizacija i dr.

Ljubazni domaćini organizirali su i niz poslovnih sastanaka, sportskih i kulturnih događanja. Američki Srednji Zapad je gostoljubivo okruženje u kojem dominira srdačnost i povezanost Sveučilišta s lokalnom zajednicom. Posebna pozornost posvećuje se uvažavanju različitosti, znanstvenoj i nastavnoj izvrsnosti i doprinosu društvu kroz brojne volonterske projekte. Bogat sportski centar s bazenom, teretanom i multifunkcionalnom sportskom dvoranom omogućava svim studentima i zaposlenicima bavljenje sportom. U okviru Sveučilišta nalazi se i Centar za mentalno zdravlje (Psychology Clinic). Sam gradić se nalazi na sjecištu povijesnih puteva, danas auto cesta br. 40 istok-zapad  i 41. sjever–jug, stoga Terre Haute nazivaju i „Raskrižje Amerike“.

Boravak je ostvaren temeljem poziva prof. dr. sc. Arune Chandra, voditeljice Diplomskog studija na Scott College of Business, potpore dekana prof. dr. sc. Terry Daughert i rektora prof. dr. sc. Christophera J. Olsen te uz odobrenja Uprave FOI-ja na čelu s dekanicom prof. dr. sc. Ninom Begičević Ređep i uz organizacijsku potporu izv. prof. dr. sc. Igora Balabana, prodekana za znanost, projekte i međunarodnu suradnju.

Projekat je realiziran uz financijsku potporu Indiana State University, pozitivne rezultate javnog natječaja za Akademsku mobilnost Ureda za međunarodnu suradnju Sveučilišta u Zagrebu i uzajamnost u razmjeni profesora uz potporu Scott College of Business i FOI-ja. Uzvratna posjeta studenata i profesora iz SAD-a planira se za ljetni semestar ak. godine 2023./2024.

Hvala svima koji su omogućili ovu suradnju!