Skip to content Skip to navigation

FOI prisutan na konferenciji Srce DEI 2022

Objavljeno: 08.04.2022

U srijedu i četvrtak, 6. i 7. travnja 2022., u Zagrebu je održana ovogodišnja stručna konferencija Srca Dani e-infrastrukture Srce DEI 2022 koja je ujedno i konferencija nacionalnog strateškog projekta Hrvatski znanstveni i obrazovni oblak (HR-ZOO). Nakon otvorenja i održanih predavanja pozvanih predavača iz Hrvatske i inozemstva, dvodnevna konferencija nastavila se raspravom na glavnom panelu, nakon čega su uslijedile radionice i tematski blokovi na kojima su sudjelovale i profesorice i profesor s FOI-ja, koji su svojim izlaganjima privukli velik interes sudionika.

Nakon službenog otvaranja konferencije, uslijedila su dva pozvana predavanja profesora Wima van Petegema s KU Leuven i prof dr. sc. Snježane Prijić-Samaržija, rektorice Sveučilišta u Rijeci i predsjednice Rektorskog zbora RH. Profesor Wim Van Petegem govorio je o izazovima za znanstvenike, nastavnike te ustanove i institucije u digitalnom svijetu, o nužnim vještinama, ali i nužnim promjenama u radu pojedinaca i institucija. Profesorica Snježana Prijić-Samaržija dala je osvrt na stanje digitalne transformacije hrvatskih sveučilišta te posebno na promjene koje predstoje hrvatskim sveučilištima, pa tako i Sveučilištu u Rijeci te na mogućnosti i izazove što ih digitalna transformacija donosi sveučilištima danas i sutra.

Rasprava je nastavljena u okviru središnjeg događanja prvog dana konferencije - Foruma čelnika iz sustava znanosti i visokog obrazovanja na kojem se raspravljalo na temu "E-infrastruktura za znanost i visoko obrazovanje kakve želimo". U raspravi su sudjelovali: Sandra Bezjak, v. d. ravnateljice Agencije za znanost i visoko obrazovanje, Stjepan Lakušić, novoizabrani rektor Sveučilišta u Zagrebu, dekan Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Ivan Marić, ravnatelj Sveučilišnog računskog centra Sveučilišta u Zagrebu, Snježana Prijić-Samaržija, rektorica Sveučilišta u Rijeci, predsjednica Rektorskog zbora Republike Hrvatske, Hrvoje Puljiz, ravnatelj CARNET-a, David M. Smith, ravnatelj Instituta Ruđer Bošković, a moderatorica foruma bila je Tanja Ivančić iz Večernjeg lista.

Drugog dana konferencije, organizatori su pripremili niz tematskih blokova, a u okviru bloka naziva "Vrednovanje u online okruženju" predavanje su održale prof. dr. sc. Blaženka Divjak i dr.sc. Petra Žugec na temu: "Online testovi i njihova pouzdanost: primjer matematike", nakon čega je uslijedila i diskusija sudionika.

U okviru tematskog bloka "Europska sveučilišta - informacijski izazovi" održan je istoimeni forum kojem je, uz Anu Ćosić (Sveučilište u Splitu), Ivanu Kovačić (Agencija za mobilnost i programe EU), Zvjezdana Penezića (Sveučilište u Zadru) i Aleksandra Šušnjara (Sveučilište u Rijeci), sudjelovao i prof.dr.sc. Neven Vrček.Konferenciji je prisustvovala i dekanica FOI-ja prof.dr.sc. Nina Begičević Ređep.