Skip to content Skip to navigation

Festival znanosti na Fakultetu organizacije i informatike (10. – 15. 05. 2021.)

U organizaciji Tehničkog muzeja Nikola Tesla iz Zagreba, British Councila i hrvatskih sveučilišta, a pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja i ove se godine od 10. do 15. 05. održava Festival znanosti.

Svojim programom ovogodišnjem izdanju Festivala s temom Kultura znanosti pridružio se i Fakultet organizacije i informatike.

Program će započeti s online predavanjem za djecu predškolske i školske dobi na temu Što računala znaju o dvorcima?

Predavanje je moguće pogledati putem poveznice – https://www.youtube.com/watch?v=z2C002nGqwg

Voditeljica radionice je prof. dr. sc. Violeta Vidaček Hainš, psihologinja i komunikologinja, a u realizaciji radionice sudjelovali su dr. sc. Suzana Keglević Kozjak, kao i volonteri Centra za volontiranje i humanitarni rad FOI. Studentski koordinator Jerry J. Antolos je organizator digitalne izložbe dječjih radova.

Više o radionici: Jeste li se zapitali kako možemo zaviriti u daleki dvorac, a da u stvarnosti tamo ne otputujemo? Odgovor na ovo i slična pitanja polaznici radionice će istraživati putem niza interaktivnih zadataka. Radionica je zamišljena kao virtualna šetnja dvorcima. Program završava postavljanjem izložbe dječjih likovnih radova na temu „Mogu li računala odati tajne davnih vremena?“ Kroz interaktivne zadatke djeca će odgovoriti na pitanja „Znaju li računala nacrtati dvorac?“,  „Kako mogu zaviriti u  daleki dvorac, a da u stvarnosti tamo ne otputujem?“ , „Kakvi su dvorci oko nas, jesu li slični onima u bajkama?“, „Kako izgledaju moderne princeze i prinčevi“? …

Radionicu pod nazivom Kultura, običaji i svašta nešto, namijenjenu djeci predškolske dobi održat će doc. dr. sc. Ivan Malbašić. Povod događaja je svjetski dan kulturne raznolikosti za dijalog i razvoj (21. svibnja)

Više o radionici: Sve kulture i civilizacije doprinose bogatstvu čovječanstva, a narod bez kulture je kao stablo bez korijena i bez budućnosti. Zato je dobro već u najranijoj dobi djeci osvješćivati važnost kulture kao temelja nacionalnog identiteta, ali i prepoznatljivosti i ugleda u svijetu. Cilj ove radionice je djeci predškolskog uzrasta osvijestiti važnost čuvanja kulturnih dobara i njegovanja narodnih običaja, kao i ukazati im na kulturnu raznolikost u svijetu. Svaka je kultura na svoj način vrijedna i zato je potrebno od najranije dobi promicati svijest o važnoj ulozi kulture u životu svakog pojedinca i društva. Radionica bi u konačnici trebala doprinijeti tome da polaznici postanu više svjesni vrijednosti vlastite kulture i da zavole hrvatske narodne običaje, a istovremeno da se zainteresiraju za način života i specifičnosti drugih nacionalnih kultura, sve u skladu s izrekom: "Tuđe poštuj, svoje čuvaj i voli!"