Skip to content Skip to navigation

Ciklus radionica UX/UI dizajna - studenti radili prototip aplikacije za dječje vrtiće

Objavljeno: 21.12.2022

Primjenjujući modele učenja kroz rad (eng. Work based learning), Centar za podršku studentima i razvoj karijera je tijekom ovog semestra organizirao set radionica na temu UX/UI dizajna, jedne od najtraženijih vještina na tržištu rada, posebice u IT industriji. Radi se o aktivnosti u sklopu provedbe višemilijunskog projekta Study4Career, koji u fokus stavlja nastavne i nenastavne aktivnosti FOI-jevih studenata u suradnji s poslodavcima. Kroz ovaj ciklus od pet radionica, a uz mentorstvo stručnjaka iz FOI-jevih partnerskih tvrtki, studenti su izradili prototipe aplikacije za lakšu komunikaciju roditelja i odgajatelja u dječjim vrtićima.

U okviru ovog ciklusa radionica održane su četiri radionice kao i ona završna, prilikom kojih su mentori iz poduzeća SHAPE (Domagoj Cerovečki – UX/UI dizajner), Infinum (Nina Jelić – Product Strategist i Petra Grubišić – UX/UI dizajnerica) i Asyc Labs (Antonela Jedvaj i Iris Kodelja – Digital Designer) te FIVE An Endava Company (Lana Banek i Branimir Balogović – Junior Product Designer) podijelili sa studentima svoja znanja i iskustva vezana uz posao dizajnera u spomenutim tvrtkama. Prva radionica poslužila je kao sjajan uvod u temu UX/UI dizajna i naglasak stavila na ‘User persona’ i ‘Story template’ teme, dok se druga radionica bavila informacijskom arhitekturom, flowchartovima i analizom konkurencije. Treću radionicu stručnjaci su posvetili principima, praksama i pravilima kojima se svaki UX/UI dizajner mora voditi (boje, tipografija, raspored elemenata, ikone & ilustracije, fotografija), nakon čega su i studenti krenuli raditi na prototipima svojih rješenja za aplikacije u alatu Figma, koji se danas u svijetu UX/UI dizajna najčešće koristi.

Interes za radionice, u koje je od strane nastavnika FOI-ja uključena docentica dr. sc. Katarina Pažur Aničić s FOI-ja, bio je iznimno velik, a priliku je dobilo 30 studenata koji su radili u timovima kako bi zajedno izradili prototip aplikacije za dječje vrtiće s ciljem da omoguće lakšu komunikaciju između roditelja i odgajatelja. Prije same prezentacije prototipa organizirane su i mentorske konzultacije na kojima su studenti od iskusnih dizajnera iz mentorskih poduzeća mogli dobiti povratne informacije kako svoje prototipe unaprijediti i učiniti ih još funkcionalnijima.

Svoja su studentska rješenja studenti prezentirali pred stručnjacima iz partnerskih tvrtki i ravnateljicom Dječjeg vrtića Malo Drvo Jelenom Kežić, 15. prosinca 2022., na što su dobili i direktne povratne informacije i evaluaciju istih.

U timu koji je napravio najbolji projekt bile su studentice Ivana Crnov, Dora Dujmušić i Laura Štefanac. Čestitke studenticama i svim polaznicima radionice!

Inače, ovakvi studentski projekti FOI-jevih studenata imaju i mogućnost stvarne primjene na komercijalnom tržištu, pa su samim time i ovakvi zadaci puno zahtjevniji. Važno je spomenuti i to da su svaku radionicu, koja je interaktivnog tipa, pratila i neformalna druženja s mentorima, a sve s ciljem kako bi se studenti pobliže upoznali, saznali više o prilikama za odrađivanje praksi, pripravništva i drugih prilika koje poduzeća nude.

Fotogalerije možete pogledati u nastavku

Radionica UI_UX dizajn (Study4Career) - SHAPE (Domagoj Cerovečki – UX/UI dizajner)

Radionica UI_UX dizajn (Study4Career)_1

Radionica UI_UX dizajn (Study4Career) - Infinum (Nina Jelić – Product Strategist i Petra Grubišić – UX/UI dizajnerica)

Radionica UI_UX dizajn (Study4Career)_2

Radionica UI_UX dizajn (Study4Career) - Asyc Labs (Antonela Jedvaj i Iris Kodelja – Digital Designer)

Radionica UI_UX dizajn (Study4Career)_3

Radionica UI_UX dizajn (Study4Career) - FIVE An Endava Company (Lana Banek i Branimir Balogović – Junior Product Designer)

Radionica UI_UX dizajn (Study4Career)_4

Završna radionica UI_UX dizajn (Study4Career)