Skip to content Skip to navigation

Aktivnosti na projektu Edu4Games

Objavljeno: 25.06.2021
edu4games ilustracija

Projekt „Edu4Games - Izrada standarda zanimanja i kvalifikacija te novih studijskih programa za područje dizajna i razvoja videoigara“ ušao je u svoju završnu trećinu provedbe i u posljednjih nekoliko mjeseci odvijaju se intenzivne aktivnosti na realizaciji ciljeva projekta.

Radi se o projektu odobrenom i financiranom iz Europskog socijalnog fonda (ESF), u okviru projektnih prijedloga „Provedba HKO-a na razini visokog obrazovanja“. Fakultet organizacije i informatike jedan  je od partnera na projektu čiji je koordinator Akademija dramske umjetnosti (ADU) Sveučilišta u Zagreba. Osim FOI-a, na projektu sudjeluju Akademija likovnih umjetnosti (ALU), Arhitektonski fakultet-Studij dizajna (AF/SD) i Fakultet elektrotehnike i računarstva (FER).

U projektne aktivnosti uključena su 32 člana navedenih sastavnica Sveučilišta u Zagrebu, od čega 7 nastavnika FOI-a: doc. dr. sc. Irena Konecki, doc. dr. sc. Mladen Konecki, doc. dr. sc. Mario Konecki, izv. prof. dr. sc. Renata Mekovec, izv. prof. dr. sc. Markus Schatten, doc. dr. sc. Zlatko Stapić te doc. dr. sc. Dijana Plantak Vukovac koja je ujedno voditeljica projekta za FOI.

Članovi projekta udružili su se u pripremi prvog javnog sveučilišnog studija dizajna i razvoja videoigara. Diplomski studij bit će namijenjen svim studentima završenih preddiplomskih studija, bez obzira dolaze li s ekonomskih, filozofskih, umjetničkih, tehničkih ili bilo kojih drugih fakulteta i akademija. Za redovne studente studij će biti besplatan, a izvodit će se na Akademiji dramske umjetnosti (ADU) i drugim sastavnicama. Za izradu videoigre potrebna su multidisciplinarna znanja iz dramskog i audiovizualnog područja, likovnosti, dizajna, programiranja i računarstva te komunikacijskih i organizacijskih znanosti što niti jedan postojeći program obrazovanja ne nudi.

Budući studij temeljit će se na novodefiniranim standardima zanimanja i kvalifikacija koji će biti uneseni u Hrvatski kvalifikacijski okvir. Studentima će nuditi četiri smjera – dizajner videoigara, vizualni umjetnik videoigara, programer videoigara i producent videoigara. Dio predmeta bit će zajednički za sve studente poput Povijest, teorija i analiza igre ili Osnove dizajna i razvoja videoigara, dok će drugi biti kreirani po smjerovima. Odabiru predmeta koje će studenti slušati prethodila je analiza 30-ak studijskih programa kakve izvode visokoškolske institucije u svijetu.

U cijelom projektu prisutna je velika podrška čitave industrije igara u Hrvatskoj, a mnogi gostujući predavači dolaze iz prepoznatih hrvatskih studija za razvoj videoigara poput Croteama, GameChucka, Playrix Croatia, ZeroLife Gamesa i Exordium Gamesa.

S ciljem pripreme za provođenje novog studija i programa cjeloživotnog obrazovanja, nastavnici pet sastavnica Sveučilišta u Zagrebu i stručnjaci iz industrije videoigara na jesen počinju s provođenjem pilotiranja dijela 4 nova programa cjeloživotnog učenja – Dizajner videoigara, Programer videoigara, Producent videoigara i Vizualni umjetnik videoigara.

Više o prijavama za upis na pilotiranje programa cjeloživotnog obrazovanja 'Dizajn i razvoj videoigara' koji počinje 6. rujna 2021. možete pronaći na sljedećoj mrežnoj stranici i izdvojenoj vijesti na FOI webu.

Više o budućem studijskom programu i programu cjeloživotnog učenja možete pronaći na službenoj stranici projekta Edu4Games: edu4games.adu.hr 

esf lenta