Skip to content Skip to navigation

Knjižnica

Objedinjeno pretraživanje baza podataka
Pretraži EBSCO Discovery Service

EBSCO Discovery Service (EDS) je sučelje za objedinjeno pretraživanje svih baza s nacionalnom licencom, licencom Sveučilišta u Zagrebu kao i baza u otvorenom pristupu. Pristup je omogućen unutar IP raspona Fakulteta kao i logiranjem AAI@EduHr identitetom za udaljeni pristup.

Novosti

Dan hrvatskih knjižnica ustanovilo je Hrvatsko knjižničarsko društvo s ciljem bolje vidljivosti i prepoznatljivosti knjižnica i knjižničnih aktivnosti u javnosti, upoznavanja s mnogostrukim i važnim poslanjem i ulogom knjižnica u informiranju, obrazovanju i kulturi pojedinaca i zajednice u cjelini te opovrgavanje stereotipnih predodžbi o knjižnicama i knjižničarima.
37. skupština Hrvatskoga knjižničarskog društva, održana u Tuhelju 30. rujna 2010., odlučila je da se 11. studenog, na dan kada je 1960. godine Sabor NRH donio ukaz o proglašenju prvog Zakona o bibliotekama, obilježava kao Dan hrvatskih knjižnica.

 
11.11.2021, 00:00

U četvrtak, 4. studenog 2021. potpisan je sporazum o suradnji između Ministarstva znanosti i obrazovanja, Srca i Instituta Ruđer Bošković na implementaciji i održavanju nacionalnog informacijskog sustava znanosti (CroRIS-a). Ovim sporazumom osigurani su preduvjeti za daljnju uspješnu izgradnju i implementaciju te održavanje i budući razvoj CroRIS-a.

Više o suradnji i ciljevima sporazuma pročitajte na službenoj stranici Srca.

 
05.11.2021, 23:00

Repozitorij otvorenog znanja Svjetske banke (World Bank Open Knowledge Repository - OKR) službeno je mjesto za istraživačke rezultate i spoznaje Svjetske banke. Svjetska banka najveći je pojedinačni izvor znanja o razvoju, njezin cilj je potaknuti inovacije i omogućiti svakome u svijetu da koristi znanje Banke za poboljšanje života onih koji žive u siromaštvu.

 
02.11.2021, 11:18

Sustainable Development Goals Online (SDG online) je bogata zbirka akademskih sadržaja, poglavlja u knjigama, članaka iz časopisa i obrazovnih materijala o održivom razvoju, koja u mjesecu studenom 2021. godine omogućava besplatan pristup sadržajima vezanim uz Cilj 13: Djelovanje na klimu.

 
01.11.2021, 00:00

Ured za koordinaciju nabave e-izvora je na Portalu za hrvatsku akademsku i znanstvenu zajednicu objavio vijest da je otvoren probni pristup na e-knjige i e-časopise izdavača IGI Global.
Na InfoSci platformi nalaze se multidisciplinarne zbirke koje sadrže više od 8000 naslova s cjelovitim tekstom. Udaljeni pristup na InfoSci platformu izvan IP mreže ustanove moguć je odabirom proxy poslužitelja. Probni pristup traje do 20. studenoga 2021. godine.

 
22.10.2021, 14:03

Drage kolegice i kolege brucoši,
kako je Knjižnica prvo mjesto odakle kreće potraga za literaturom potrebnom za pripremu ispita i pisanje radova, vrlo je važno da studenti saznaju kako na najjednostavniji i najučinkovitiji način doći do svih potrebnih izvora literature.
Tako na primjer Mrežni katalog okuplja svu građu koju Knjižnica posjeduje, a uređen je na način da daje detaljan prikaz o samoj publikaciji kao i njezinoj dostupnosti. Tu su i ostali mrežni izvori, kao i niz drugih korisnih informacija.
Knjižnica svojom podrškom i uslugama omogućava lakše i

 
21.10.2021, 14:02

Fakultet organizacije i informatike sklopio je ugovor s Ekonomskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu o korištenju njihove zbirke EFZG Digitalna knjižnica. Zbirka sadrži publikacije i materijale u digitalnom obliku čiji je nakladnik ili sunakladnik Ekonomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu. Korištenje zbirke omogućeno je studentima i zaposlenicima Fakulteta organizacije i informatike. Zbirci se pristupa s mrežne stranice Knjižnice FOI-ja. Pristup zbirci moguć je putem pristupnih podataka koje možete zatražiti u Knjižnici FOI-ja.

 
19.10.2021, 11:12

U listopadu 2021. godine biti će održane dvije online radionice na temu korištenja platforme Statista. Statista omogućava pristup i preuzimanje više od 1.5 milijuna statistika, prognoza, dosjea, izvještaja i grafika u okviru 80.000 različitih tema podijeljenih u 170 multidisciplinarnih kategorija.
Sudionici radionica imat će priliku čuti više informacija o samoj platformi, o značajkama i alatima sa svrhom praktične podrške u provođenju istraživanja, različitim izvorima i vrstama podataka koje platforma sadrži i kako ih koristiti ovisno o namjeni te mogućnostima pretraživanja i pronalaženja relevantnih podataka i publikacija.

 
15.10.2021, 08:07

Stručno-znanstveni skup 17. dani specijalnih i visokoškolskih knjižnica = 17th Special and Academic Libraries Conference održan je u Lovranu od 30. rujna do 2. listopada 2021. godine. Konferencija pod nazivom “Digitalna transformacija i knjižnice u posebnim okolnostima” održana je u hibridnom obliku u organizaciji Hrvatskog knjižničarskog društva – Sekcije za visokoškolske i specijalne knjižnice, Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu te Sveučilišne knjižnice u Rijeci.

 
06.10.2021, 10:29

Knjižnica Fakulteta organizacije i informatike objavila je e-Bilten prinova knjižnične građe, broj 3/2021. Bilten daje pregled građe nabavljene od 1. srpnja do 30 rujna 2021. godine.
U navedenom razdoblju nabavljena su 84 naslova. Kupnjom su nabavljena 56 naslova, odnosno 110 primjeraka, a darom 28 naslova, odnosno 30 primjeraka knjižnične građe.

Sadržaj e-Biltena možete pregledati na mrežnoj stranici Biltena prinova ili na stranici mrežnog kataloga knjižnice, klikom na Bilteni.

 
05.10.2021, 09:36