Skip to content Skip to navigation

Uručena zahvalnica knjižnici FOI-ja

Objavljeno: 11.07.2018

Knjižnici Fakulteta organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu uručena je zahvalnica Udruge „Novi put“ Varaždin za donaciju literature prikupljene projektom „Čitam, dam, sretan sam – svoju knjigu daruj i tuđe srce obraduj. Projekt je realiziran od 12. do 23. veljače 2018. godine u sklopu Međunarodnog dana darivanja knjiga koji se obilježava 14. veljače.

Vijest o donaciji literature na mrežnoj stranici Udruge „Novi put“ pogledajte ovdje.

Više o Udruzi:

Udruga "Novi put" je osnovana 2010. godine u Varaždinu s ciljem promicanja, razvitka i unapređenja skrbi o beskućnicima, pružanja stručne i savjetodavne pomoći te stručnog osmišljavanje, izrade i realizacije projekata kojima se unapređuje kvaliteta života beskućnika. Navedeni projekti obuhvaćaju aktivnosti socijalnog rada, pomoć pri socijalnom uključivanju te brigu o zdravlju i njezi beskućnika.

Kao udruga vodimo Prenoćište za beskućnike koje je osnovano 2001. u suradnji s Gradom Varaždinom i Centrom za socijalnu skrb Varaždin. Kapacitet Prenoćišta je 15 osoba i gotovo smo uvijek puni (u zimskim periodima ima i do 18 korisnika). Od usluga koje korisnici mogu koristiti u Prenoćništu najčešće su spavanje, pranje rublja, održavanje higijene, pripremanje hrane, korištenje društvenih igara, TV i internet, mala biblioteka.

Tijekom smještaja u Prenoćištu za beskućnike Varaždin korisnicima je osiguran dio osnovnih životnih potreba, prvenstveno stanovanje. Što se tiče prehrane korisnicima je osiguran jedan obrok u Caritasovoj Pučkoj kuhinji (ručak), dok su doručak i večera u njihovoj vlastitoj režiji. Uz pomoć donacija od strane dvije pekare u Varaždinu osigurali smo da korisnici svakodnevno dobivaju njihove pekarske proizvode. U prostorijama Prenoćišta nalazi se mala kuhinja sa štednjakom i pećnicom tako da korisnici sami mogu pripremiti obrok. Također se ovdje nalazi perilica rublja koju svakodnevno koriste. Osigurana su im i osnovne potrepštine za osobnu higijenu. Korisnici su u prostorijama Prenoćišta uključeni u različite kreativne i ostale radionice, ovisno o svojim preferencijama. U toplijim mjesecima bave se radovima u voćnjaku i plastenicima gdje sami uzgajaju povrće za svoje potrebe.