Skip to content Skip to navigation

Upute i preporuke za posjet Knjižnici FOI-ja

Objavljeno: 30.10.2020

Poštovani korisnici, za dolazak u Knjižnicu nije potrebna najava. Ulaskom u zgradu Fakulteta/Knjižnice obavezni ste nositi masku i dezinficirati ruke. Preporuka je da dan prije dolaska elektroničkom poštom (knjiga@foi.unizg.hr) pošaljete popis literature za posudbu.
Za rad u čitaonici potrebna je najava, a u čitaonici je potrebno pridržavati se najviših higijenskih standarda te držati razmak. Zbog Vaše i naše sigurnosti molimo da slijedite Preporuke za rad Knjižnice FOI-ja koji su u nastavku.

Zaduženu građu možete vratiti poštom, preporučeno, na adresu Knjižnice:
       Fakultet organizacije i informatike
       Knjižnica
       Pavlinska 2
       42000 Varaždin

Sve dodatne informacije možete dobiti na e-mail knjiga@foi.unizg.hr te na brojeve telefona 042 390 878 i 042 390 877.

OPĆE PREPORUKE ZA RAD KNJIŽNICE FOI-ja

 1. Radi sprječavanja širenja infekcije, u radu knjižnice potrebno se pridržavati najviših higijenskih standarda te držati razmak ograničenog broja korisnika i ograničenog broja djelatnika u svim prostorima.
 2. Knjižnica utvrđuje maksimalan broj istovremenih korisnika s obzirom na neto veličinu knjižnice.
 3. Djelatnici i korisnici trebaju prije ulaska u knjižnicu izmjeriti svoju tjelesnu temperaturu. Ako je tjelesna temperatura viša od 37,2 °C, ako se osoba osjeća bolesno ili ima bilo koje simptome bolesti (temperatura, kašalj, nedostatak zraka, grlobolja, curenje nosa ili gubitak njuha):
 • djelatnici se trebaju javiti nadređenom i ne dolaziti na posao dok se telefonski ne jave liječniku obiteljske medicine,
 • korisnici trebaju otkazati dolazak u knjižnicu i telefonski se javiti liječniku obiteljske medicine.
 1. Djelatnici i korisnici su obvezni ispravno nositi zaštitnu masku tijekom cijelog boravka u knjižnici tako da zaštitna maska u potpunosti prekriva nos i usta.
 2. Na ulazu/izlazu u knjižnicu postavljen je mjerač temperature i dispenzer s dezinfekcijskim sredstvom te jasno istaknuta obavijest o obavezi dezinfekcije ruku.
 3. Potrebno je držati fizičku distancu između korisnika te između korisnika i djelatnika od 2 metra u svim smjerovima. Korisnici rade na utvrđenim i jasno označenim mjestima za rad.
 4. Preporuča se da korisnici naručuju građu elektroničkom poštom.
 5. Vraćena građa se stavlja na odijeljeno mjesto i ostavlja u karanteni 72 sata, a nakon toga se vraća na svoje mjesto na polici. Dosadašnja su istraživanja pokazala da je životni vijek virusa COVID-19 pri sobnoj temperaturi za papir, karton i tekstil do 24 sata, a za plastiku 72 sata.
 6. Nakon zatvaranja knjižnice prozračuje se, čistiti i dezinficira prostor (sve površine i oprema) brisanjem odgovarajućim dezinficijensom.

PREPORUKE VEZANE ZA RAD ČITAONICE FOI-ja

 1. Svaka knjižnica prilagođava svoje poslovanje s obzirom na kadrovske mogućnosti i svoje prostorne uvjete.
 2. Preporuča se korisnicima da elektroničkom poštom unaprijed rezerviraju mjesto za rad i građu potrebnu za rad u čitaonici. U rezervaciji moraju biti navedeni točni kontakt podaci korisnika. Knjižnica korisniku dostavlja potvrdu o rezervaciji mjesta i građe za rad u čitaonici elektroničkom poštom.
 3. Korisnik je obvezan nositi zaštitnu masku tijekom boravka u čitaonici tako da zaštitna maska u potpunosti prekriva nos i usta.
 4. Potrebno je zabilježiti vrijeme ulaska korisnika u čitaonicu, kontakt podatke i vrijeme napuštanja čitaonice. Te su informacije, u slučaju otkrivanja oboljelog koji je boravio u čitaonici u određeno vrijeme, potrebne epidemiolozima, kako bi što brže mogli identificirati i kontaktirati kontakte oboljelog te provesti mjere sprečavanja daljnjeg širenja infekcije. Korisnike treba pravovremeno upozoriti iz kojeg su razloga potrebni točni podaci za kontakt.
 5. Naručena građa čeka korisnika na za to predviđenom mjestu za rad u čitaonici.
 6. Korisnici koji planiraju dolazak u knjižnicu moraju voditi računa o zdravstvenom stanju te, kako ne bi ugrozili druge, odustati od dolaska ako imaju povišenu temperaturu ili druge smetnje koje mogu ukazivati na simptome zaraze koronavirusom.
 7. U prostoru knjižnice/čitaonice korisnik se treba pridržavati pravila o fizičkoj udaljenosti i općih higijenskih pravila, provoditi obavezu dezinfekciju ruku i pravilno postupati prilikom kašljanja i kihanja.
 8. Korisnik se javlja na info-pult knjižnice s potvrdom o rezervaciji mjesta i građe za rad u čitaonici.
 9. Za ostale načine organizacije dolaska korisnika u čitaonicu, potrebno je pridržavati se općih smjernica o istovremenom broju korisnika u prostoru i ograničiti duže zadržavanje korisnika u prostoru info-pulta.
 10. Nakon što u čitaonicu uđe maksimalno dozvoljen broj korisnika, daljnji su ulasci mogući tek kad netko od korisnika izađe, tj. kad jedan korisnik napusti čitaonicu, jedan može ući.
 11. Korisnik je dužan pravilno postupati s knjižničnom građom što znači da ne smije ugrožavati higijenu građe prilikom listanja, odnosno korištenja.