Skip to content Skip to navigation

Suradnja FOI-ja i mađarskih institucija na novim projektnim aktivnostima

Objavljeno: 17.04.2019

Na Fakultetu organizacije i informatike su jučer ,16. travnja, te danas, 17. travnja 2019., održani sastanci članova Uprave i nastavnika FOI-ja s kolegama iz mađarskih institucija Pannon Development Foundation (PFA), Pannon Novum i Automotive Proving Ground Zala ltd. i to na temu buduće projektne suradnje na novim tehnološkim i inovativnim rješenjima u području autonomne i električne mobilnosti kroz uključivanje sveučilišta, istraživačkih organizacija i podupirajućih organizacija za inovacije.

U ime FOI-ja, prvog dana, sastanku su prisustvovali dekan prof. dr. sc. Neven Vrček, prodekanica za znanstvenoistraživački rad izv. prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep i dr. sc. Boris Tomaš, voditelj IOT Laboratorija FOI-ja, a u ime mađarskih institucija Csilla Tóth (Pannon Development Foundation – PFA), Zoltán Kalcsú i László Vatics (Pannon Novum West-Transdanubian Regional Innovation Non-profit Ltd.) te dr. Hary Andras (CEO Automotive Proving Ground Zala ltd.). Drugog dana, održan je proširen sastanak hrvatskih i mađarskih kolega u Vijećnici FOI-ja.

Plan organizacija čiji su se predstavnici okupili na FOI-ju, je da projekt u nastajanju, o kojem je na sastancima bilo riječi, bude prijavljen na program „Interreg V-A Hungary-Croatia Co-operation“, a koji bi u prekograničnoj suradnji Mađarske i Hrvatske, uključio i Tehnološko inovacijski centar Međimurje te Budapest University of Technology & Economics.

Projekt bi započeo početkom 2020., trajao bi 20 mjeseci, a temeljio bi se na izgradnji istraživačke mreže, R&D radionicama, združenim istraživačkim grupama i razvijanju kratkih intenzivnih studijskih programa na temu pametnih vozila, sustava za praćenje i registraciju autonomnih vozila i sl.