Skip to content Skip to navigation

Studentski startup s FOI-ja već na američkom tržištu

Objavljeno: 11.10.2022

Filip Bel i Jakov Glavina, ovogodišnji diplomanti Fakulteta organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu osnivači su studentske startup IT tvrtke DoMore d.o.o., koja je nakon današnjeg potpisivanja ugovora na FOI-ju u Varaždinu ušla u FOI-jev program inkubacije tvrtki u razvoju pod nazivom Startup@FOI.

Radi se o programu podrške studentima FOI-ja u razvoju poduzetničke ideje te osnivanju i upravljanju vlastitim poduzetničkim pothvatom. Kroz program Startup@FOI, uz operativnu pomoć Centra za podršku studentima i razvoj karijera, Fakultet osigurava studentima financijsku i operativnu podršku kroz pokrivanje troškova 'stanovanja' tvrtke u Tehnološkom parku Varaždin te knjigovodstvenih i pravnih usluga na razdoblje od godine dana. Ugovor je s predstavnicima startupa – Filipom Belom i Jakovom Glavinom potpisala dekanica FOI-ja prof.dr.sc. Nina Begičević Ređep.

Startup DoMore dvojice mladih poduzetnika svoj je poslovni put već u samom početku pronašao na američkom tržištu i to za veliku konzultantsku kompaniju u Teksasu, za koju im upravo ovaj FOI-jev startup razvija kompletnu platformu za konzultantske usluge. Ova studentska tvrtka u svom portfoliju nudi usluge razvoja mobilnih i web aplikacija, custom backend rješenja te realizaciju projekata od ideje do finalnog rješenja. „Do prvog klijenta došli smo zahvaljujući studentskom networkingu, koji je značajno zastupljen na našem Fakultetu, a zahvaljujući brojnim studentskim prilikama i ovom programu imamo perspektivu za brz napredak i širenje i prema drugim IT tržištima“ – ističe FOI alumni student i mladi startup poduzetnik Filip Bel.

Već drugi FOI-jev studentski startup u šest mjeseci

FOI je studentima, pokretačima startup-a DoMore, pomogao u smještanju u prostore Tehnološkog parka u Varaždinu, u kojem će tvrtka započeti sa svojim radom i uskoro proširiti svoj tim. Pružena im je i podrška u vidu računovodstvenih i pravnih usluga, prije svega osiguravanja financijskog knjigovodstva, obračuna plaća i honorara, prijave i odjave zaposlenih, izrade statističkih izvještaja i poreznog savjetovanja i konzultacija. Studentima se na ovaj način želi olakšati teret koji podnose sve tvrtke prilikom izlaska na tržište rada, stoga će ih Fakultet stručno savjetovati i usmjeravati i povezivati s uspješnim predstavnicima IT scene. DoMore je već druga startup tvrtka koja je na tržište krenula upravo s ovog varaždinskog Fakulteta u posljednjih šest mjeseci. Podsjetimo, ista podrška pružena je u travnju i tvrtki Looma, koja je već sada etablirana u području produkcije medijskih sadržaja i surađuje s desecima novih klijenata.

Ovaj model podrške studentima pokrenuli smo još 2015. godine, prepoznajući sve veći broj poduzetničkih inicijativa naših FOI studenata, koji ne samo da imaju zavidan poduzetnički duh, već i znanje i kompetencije da mogu svoje usluge ponuditi kako na domaćem, tako i na vrlo konkurentnim inozemnim tržištima“ – ističe dekanica FOI-ja prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep, koja je nakon formalnog potpisivanja ugovora, s Filipom i Jakovom iz tvrtke DoMore održala i kraći sastanak na temu novih projekata za razvoj podrške u predinkubaciji budućih startup studentskih tvrtki na ovom području.

DoMore timu želimo što više sreće i uspjeha u daljnjem radu, a Startup@FOI programu podrške još mnogo kvalitetnih i perspektivnih studentskih startup projekata!

Više o ovoj startup tvrtki te njihovim uslugama i radu, možete vidjeti i na njihovoj web stranici www.domore.hr.