Skip to content Skip to navigation

Pozvano predavanje - “Na prvoj stranici Googlea”

Objavljeno: 19.01.2018

U ponedjeljak 22.01.2018. u okviru predmeta “Uzorci dizajna” u vremenu od 8:15 do 9:00 u dvorani 3, Drago Supina iz tvrtke Searchmetrics GmbH iz Berlina će održati pozvano predavanje pod nazivom “Na prvoj stranici Googla“. Predavanje se odnosi na razvoj SaaS produkta koji omogućuje korisnicima da uvijek budu na prvim stranicama popularnih tražilica kao što je Google.

O predavaču

Drago Supina, mag.inf., diplomirao je 2006. godine na FOI. Tijekom studija radio je kao Freelance programer (Java, C++, JavaScript, PHP,…) za razne domaće i strane tvrtke a da bi se nakon studija zaposlio u privatnom sektoru. Među prvim poslovima bio je rad na Učilici gdje se bavio 3D programiranjem na Microsoft tehnologijama (C#), razvojem sustava fizike i detekcije kolizija te korisničkog sučelja (UI), a uz te poslove  je bio odgovoran za rad cijelog razvojnog tima. Radom za tvrtku King-ICT bavio se implementacijom velikih infrastrukturnih i razvojnih projekata u svojstvu arhitekta sustava i voditelja projekta, kao što su eMatica za osnovne i srednje škole, Automatski sustav naplate karata za ZET, Informatizacija Tiska, SAP ERP za razne tvrtke i druge projekte. Dalje svoju karijeru nastavlja ka voditelj razvoja u tvrtki Abit na razvoju kompleksnih Web CORE bankarskih sustava te naprednim sustavima za upravljanje sadržajima (ECM i BPM) gdje transformira proces upravljanja razvojem prema agilnim metodama (SCRUM, XP) te uvodi nove arhitekturne osnove (Java Spring). Nadalje, radom u Hrvatskom telekomu prvo kao ekspert za digitalizaciju procesa a kasnije kao direktor odjela eKompanije stječe duboka znanja o radu najvećeg telekoma. Odgovoran za automatizaciju WebShop logističkih procesa (Basket to Delivery), implementaciju biometrijskog potpisa preko tableta na šalterima, implementaciju mobilne SelfCare aplikacije za Android i iOS te uvođenje BigData principa (HT obrađuje 3 milijarde događaja na dan) u slučajeve kao što su anonimno praćenje lokacije korisnika i proaktivno održavanje opreme korisnika. Trenutno je zaposlen u tvrtki Searchmetrics GmbH iz Berlina gdje je zadužen za razvoj naprednih SaaS produkata u domeni optimizacije pretraživanja i digitalnog marketinga na najmodernijim novim tehnologijama (React, Artifficial Intelligence, Big Data).

O tvrtki

Searchmetrics GmbH iz Berlina jedna je od top 3 svjetske tvrtke koje se bave Search Engine Optimization (SEO) i Content Optimization poslovima. Tvrtka posluje od 2005 godine i danas zapošljava preko 270 ljudi iz oko 20 nacija, primarno u EU (Njemačka – HQ, razvoj, marketing, korisnička podrška, prodaja; Pariz, London, New York i San Mateo: prodaja i marketing; od 2018 i Varaždin za razvoj). Za svoje produkte tvrtka je dobila preko desetak nagrada kao najbolji SEO produkt u USA i EU. Tvrtka razvija inovativni SaaS produkt rabeći najnovije tehnologije. Produkt koristi preko 200 000 korisnika unutar 6000 tvrtki a najveće su Amazon, ebay, TripAdvisor, Zalando i  Adidas. Tvrtka intenzivno koristi Big Data i AI razvoj (Java, Hadoop, Spark, python, Java Spring) u procesiranju ogromne količine SERP (Search Engine Result Page) podataka. Amazon AWS se koristi u domeni skladištenja (S3, ElasticSearch), obrade (Kinesis) i serviranju prezentacije podataka (ElasticBeanStalk). Za prezentacijski sloj koriste Facebook tehnološki skup kao što su React, Relay Modern i GraphQl. Tvrtka konstantno ulaže u svoje zaposlene koji svojem znanjem unaprjeđuju produkt i omogućavaju tvrtki da raste i da bude najbolja u svojoj misiji – Search.