Skip to content Skip to navigation

Održana završna svečanost za volontere

Objavljeno: 07.06.2017

Dana 6. lipnja 2017. godine na Fakultetu organizacije i informatike održana je završna svečanost za volontere.

Nakon završne svečanosti održan je i novi ciklus edukacija za volontere. U sklopu edukacije putem Skype-a na temu „Voluntourism“ predavanje je održala gošća predavačice iz SAD-a Victoria Cumberbatch. Prof. Cumberbatch  je diplomirala na University of Maryland, a uključena je u program Remote Year, objavljuje za Black & Abroad i koordinatorica je programa Stephen Siller Tunnel to Towers Foundation. Tijekom studija bila je na programima izvan države, a vrijeme je provela u Španjolskoj, Maroku, Vijetnamu, Japanu, Južnoj Africi, Kini, Indiji…

Kao i svake godine Centar za volontiranje i humanitarni rad FOI u sklopu Završne svečanosti podijelio je volonterske knjižice i priznanja za volontere. Napravljen je i kratak osvrt na volonterske aktivnosti od strane voditeljice Centra, izv. prof. dr. sc. Sandre Lovrenčić, koordinatorice volonterskih aktivnosti izv. prof. dr. sc. Violete Vidaček-Hainš i studentske koordinatorice Josipe Cvrlja, dok su sudionike svečanosti pozdravili i dekan prof. dr. sc. Neven Vrček i prodekanica za međunarodnu suradnju izv. prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep. Završna svečanost volontera imala je i humanu notu, pa su tako socijalnoj samoposluzi „Kruh Sv. Antuna“ dodijeljene namirnice i higijenske potrepštine koje su donirali nastavnici i studenti Fakulteta organizacije i informatike te stanari Studentskog doma Varaždin.

Volonteri Centar za volontiranje i humanitarni rad Fakulteta organizacije i informatike Varaždin Sveučilišta u Zagrebu kontinuirano volontiraju na volonterskim akcijama koje organiziraju udruge i organizacije, a s kojima Centar za volontiranje i humanitarni rad ima uspostavljenu suradnju. Tako su ove godine volonteri Centra volontirali na Festivalu znanosti, u Dječjem vrtiću „Varaždin“, „Utočištu Sv. Nikola“ Varaždin, Državnom prvenstvu u atletici za osobe s invaliditetom te tijekom cijele godine volontiraju u Socijalnoj samoposluzi “Kruh sv. Antuna”.  Također su u sklopu nacionalne manifestacije Hrvatska volontira čistili i uređivali okoliš.

U sklopu Centra u akademskoj godini 2016./2017. bilo je aktivno 40-tak volontera koji su ostvarili preko 800 volonterskih sati. Posebno bi istaknuli veliki angažman volontera u aktivnostima Socijalne samoposluge gdje je ostvareno preko 460 volonterskih sati volontera Centra. Uspjesima volontera Centra svjedoče i brojne nagrade koje su osvojili poput Rektorove nagrade, Dekanova nagrada, Nagrada Naj volonterka grada Varaždina koja pokazuje da i lokalna zajednica prepoznaje rad Centra i volontera.

Zanimljivo je da se svi odluče volontirati iz približno istih razloga kao što su pomaganje drugima, doprinos zajednici, socijalna osjetljivost i slično, a u konačnici shvate koliko to doprinosi razvoju osobnosti svakog pojedinog volontera.