Skip to content Skip to navigation

Održan GEOFOR - Geopolitički forum „Geopolitika rizika u globalnom društvu 21.stoljeća“

GEOFOR

U petak 24. rujna 2021. godine u Zagrebu je održan GEOFOR - Geopolitički forum „Geopolitika rizika u globalnom društvu 21.stoljeća“ u sklopu projekta „Globalno društvo rizika i nova društvena paradigma“. Forum je organizirao Institut za europske i globalizacijske studije, uz suorganizaciju Sveučilišta u Zagrebu, te uz partnerstvo Fakulteta organizacije i informatike te Centra za obrambene i strateške studije Janko Bobetko.

Geopolitički forum polazi od pretpostavke da je u tijeku rekonstrukcija geopolitičke slike svijeta te u tom kontekstu Geopolitički forum predstavlja mjesto rasprava i analiza novog koncepta multipolarnosti u svijetu. U okvirima nove geopolitičke slike svijeta fokus je na populaciji, hrani, energiji i IKT tehnologiji u kontekstu sigurnosti.

U sklopu ovogodišnjeg GEOFORa održan je niz predavanja i panel rasprava, a na panel raspravi pod nazivom „Od geopolitike do geo-interneta: digitalne granice, tehnološki identiteti, sekuritizacija nacionalnih virtualnih prostora i geopolitički rizici“ na temu informacijske i kibernetičke sigurnosti sudjelovao je i izv.prof.dr.sc. Sandro Gerić s Fakulteta organizacije i informatike, stručnjak u području upravljanja rizicima informacijske sigurnosti.

Geopolitika današnjice  je u postupku transformacije iz domene fizičkog u domenu virtualnog. Tehnološko i digitalno suparništvo negativno utječu na razmjenu znanja i znanstvenu suradnju stoga politička konfrontacija među zemljama nije uvjetovana borbom za resurse, teritorije ili ideološke okvire već zapravo na dominaciju u virtualnom prostoru, kibernetičku sigurnost te komunikacijsku sigurnost i zaštitu od kibernetičkih rizika. Panel „Od geopolitike do geo-interneta: digitalne granice, tehnološki identiteti, sekuritizacija nacionalnih virtualnih prostora i geopolitički rizici“ nastojao je dati odgovore na pitanja: Kakva je budućnost digitalne geopolitike i tko su u njoj glavni akteri – kompanije, države ili društva? Kakav rizik predstavlja prelijevanje digitalnog suparništva u fizički svijet i koje su posljedice toga? Je li neizbježan gubitak distinkcije između vojne i civilne tehnologije, odnosno hoćemo li živjeti u sjeni straha od «dvostruke namjene» i hoće li naši digitalni i medijski odabiri biti regulirani?