Skip to content Skip to navigation

Na Konferenciji o digitalnoj inkluziji u Zagrebu sudjelovale i predstavnice FOI-ja

Objavljeno: 21.02.2022

U organizaciji Mreže za razvoj digitalne pismenosti je u četvrtak, 17. veljače 2022. u Zagrebačkom inovacijskom centru (ZICER) održana Konferenciju o digitalnoj inkluziji. Konferencija je dio aktivnosti projekta Digitalna.hr u kojem Fakultet organizacije i informatike sudjeluje kao partner. Konferencija se prenosila i online.

U sklopu konferencije članice projektnog tima s Fakulteta organizacije i informatike, doc. dr. sc. Nikolina Žajdela Hrustek, prof. dr. sc. Diana Šimić, prof.dr.sc. Nina Begičević Ređep, prof. dr. sc. Valentina Kirinić i Antonela Čižmešija, mag. inf. predstavile su rezultate istraživanja o potrebama digitalne inkluzije starijih osoba, osoba s invaliditetom, stanovnika otoka i ruralnih sredina provedenog na području Grada Zagreba i Zagrebačke županije, Varaždinske županije i Primorsko-goranske županije.

Sudionike konferencije pozdravili su Frane Šesnić, direktor Zagrebačkog inovacijskog centra, Žarko Čižmar, direktor Telecentra i voditelj projekta te Tomislav Tomašević, gradonačelnik Zagreba.

Primjere najbolje europske prakse digitalne transformacije javne uprave -  Digitalnu transformaciju Estonije prezentirao je Ivar Tallo, osnivački direktor Akademije e-Uprave Estonije, a dekan Algebre Mislav Balković govorio je o digitalnoj pismenosti i neformalnom učenju.

S Riinom Vuorikari i Stefanom Kluzerom razgovaralo se o novoj verziji europskog okvira digitalnih kompetencija za građane DigComp 2.2 razvijenog u suradnji Zajedničkog istraživačkog centra Europske komisije i zajednice prakse All Digital DigComp.

Predstavnici različitih zagrebačkih udruga prezentirali su potrebe svojih članova i prakse digitalne inkluzije.

Na panelu Lokalna samouprava i politike digitalne inkluzije, koji je moderirala  Lidija Pavić-Rogošić, ODRAZ – Održivi razvoj zajednice, sudjelovali su Branimir Šutalo, savjetnik gradonačelnika Zagreba, dipl. ing. Marko Filipović, gradonačelnik Rijeke i mr. sc. Robert Kelemen iz Varaždinske županije.

O javnim politikama i politikama digitalne inkluzije govorili su prof. dr. sc. Zdravko Petak, Fakultet političkih znanosti, mag. Klaus Hoeckner, zamjenik glavnog direktora Udruge za pomoć slijepim i slabovidnim osobama Austrije i dr. sc. Predrag Bejaković, Institut za javne financije.

Mreža za razvoj digitalne pismenosti priprema smjernice razvoja javnih politika digitalne inkluzije, koje mogu poslužiti u razradi strateških i operativnih planova u okviru Nacionalne razvojne strategije Republike Hrvatske do 2030., te je konferencija završila radionicom na tu temu.

Više informacija o Mreži za razvoj digitalne pismenosti, o projektu i konferenciji možete pronaći na web stranici.

*Izvor fotografija: ZICER.HR, album FOI-ja