Skip to content Skip to navigation

Na FOI-ju smo okupili najjače poslodavce iz IT-a - 12. Tjedan karijera nadmašio sva očekivanja

Objavljeno: 16.10.2023

Gotovo 60 renomiranih tvrtki i ove godine je okupio 12. Tjedan karijera u Varaždinu i to na tzv. Karijernom španciru, 26 tematskih radionica i u dvije panel rasprave s alumnijima, u Varaždinu na Fakultetu organizacije i informatike (SUZG FOI). Tjedan karijera započeo je u ponedjeljak, 16. listopada i trajao je do petka 20. listopada, a u pet dana mnogi studenti iskoristili su priliku i upoznali se s radom domaćih i inozemnih tvrtki i stekli nova znanja i ostvarili prve karijerne prilike.

Nekadašnji model zapošljavanja, u kojem su poslodavci birali svoje zaposlenike, ne vrijedi za FOI-jeve studente. Oni već pri kraju svog obrazovanja na FOI-ju biraju svoje poslodavce, a priliku da im pristupe tvrtke ostvaruju svake godine upravo na Tjednu karijera – najvećem događanju koji spaja studente i poslodavce u organizaciji Centra za podršku studentima i razvoj karijera (CPSRK FOI). Organizatori su i ove godine pripremili bogat program za studente svih godina studija, a to uključuje nezaobilazni Karijerni špancir, mjesto za neformalno umrežavanje studenata i poslodavaca u FOI-jevom lounge-u koji im omogućava face-to-face komunikaciju. Na Karijernom španciru se i ove godine već prvog dana tražilo mjesto više, jer upravo je to mjesto koje omogućava studentima da biraju najatraktivnije prilike na tržištu rada i potencijalno dogovore i svoja prva radna mjesta, a mogli su i uživo dogovoriti stručnu praksu koja je obavezna svim diplomskim studijima, stručnom studiju, a od prošle godine po prvi puta i na sveučilišnom prijediplomskom studiju FOI-ja. Naglasak je i ove godine bio na profesionalnom usavršavanju i na karijernom usmjeravanju mladih. Poslodavci predstavljaju svoja područja u kojima djeluju, pa ovdje studenti mogu upoznati predstavnike poduzeća koja se bave različitim područjima, od projektnog menadžmenta do umjetne inteligencije - dakle sve ono što interesira naše studente informatike, ali i studente ekonomskog usmjerenja koji su sve više interdisciplinarni. Tjedan karijera iznimno je važan i iz aspekta povratka naših alumnija na FOI, koji će ovih dana mlađim generacijama imati priliku ispričati svoju karijernu priču – istaknula je dekanica FOI-ja prof. dr. sc. Marina Klačmer Čalopa.

Nova znanja studenti su dobili na tematskim radionicama s aktualnim temama iz svijeta IT-a i poduzetništva. Primjerice, mogli su naučiti kako napraviti mobilnu aplikaciju za ERP sustav za vrijeme kratke vožnje busom ili kako izraditi vlastiti AI chatbot. Zabilježili smo odličnu posjećenost radionica i većina ih je bila popunjena već prvi dan, a za mnoge je postojala lista čekanja, pa će se neke ponoviti u dodatnim terminima – rekla je voditeljica Centra za podršku studentima i razvoj karijera FOI-ja doc. dr. sc. Katarina Pažur Aničić te naglasila da se sudjelovanjem na Tjednu karijera studente potiče da budu proaktivni u razvoju svoje karijere već od studentskih dana.

Poseban interes studenata zabilježen je na panel diskusijama s alumni studentima FOI-ja na temu Moj karijerni put u IT menadžment i FOI alumni i strategijski menadžment.

Podsjetimo, studenti se na aktivnosti prijavljivali putem CPSRK aplikacije.

Fotogalerije po danima pogledajte u nastavku...

12. Tjedan karijera_prvi dan
12. Tjedan karijera_drugi dan
12. Tjedan karijera_treći dan
12. Tjedan karijera_četvrti dan
12. Tjedan karijera_peti dan