Skip to content Skip to navigation

Na Fakultetu organizacije i informatike uskoro započinje CECIIS 2017

Objavljeno: 22.09.2017

Na Fakultetu organizacije i informatike će se u razdoblju od 27. do 29. rujna 2017.  održavati najvažnije godišnje međunarodno događanje Fakulteta - znanstvena konferencija posvećena informacijskim i inteligentnim sustavima - CECIIS 2017. Svečano otvaranje održat će se 27. rujna 2017. u 10 sati u zgradi Fakulteta, Pavlinska 2, Varaždin (dvorana 1, II. kat).

Konferencija CECIIS se kroz dvadeset i osam godina postojanja razvila u jednu od značajnijih konferencija iz područja primijenjenih informacijskih znanosti u srednjoj Europi, čiji se Zbornik radova referencira u nekoliko baza podataka. Ove godine tematski je naglasak na budućim trendovima u informacijsko-komunikacijskim znanostima. Prvi dan će pozvana predavanja održati dva renomirana svjetska stručnjaka i znanstvenika: profesor Branimir Selić, osnivač i predsjednik kanadske kompanije Malina Software Corporation i Sokratis K. Katsikas, profesor na Norveškom sveučilištu znanosti i tehnologije (NTNU). Svoje radove prezentirat će znanstvenici i stručnjaci u području informacijskih i inteligentnih sustava u nekoliko sekcija. Detaljniji program konferencije možete vidjeti ovdje.  

Paralelna događanja

Uz CECIIS se već tradicionalno odvijaju paralelna događanja koja su povezana s temom konferencije.

Prvoga dana konferencije održat će se Dan e-Škola, u okviru kojeg će ravnatelj CARNeta, Goran Kezunović, te zamjenica ravnatelja Andrijana Prskalo Maček, predstaviti projekt "e-Škole: Uspostava sustava razvoja digitalno zrelih škola“. Koordinatori rezultata Fakulteta organizacije i informatike i CARNeta predstavit će kroz više prezentacija rezultate i aktivnosti koje je do sada odradio tim projektnog, znanstvenog i stručnog osoblja: Okvir digitalne zrelosti i rezultati vrednovanja škola, Edutorij i CMS, SIPU (sustav informatizacije procesa ustanova), DOS (digitalni obrazovni sadržaji), Scenariji poučavanja i Kurikulum. Također će se prezentirati edukacije u projektu e-Škole i održati radionice Izrada strateških dokumenata i radionica Scenariji poučavanja. Navedeni rezultati će biti predstavljeni tijekom cijelog Dana e-Škola kroz više prezentacija a kojima će prisustvovati više od stotinjak sudionika – predstavnika Ministarstva znanosti i obrazovanja, Varaždinske županije kao osnivača, Grada Varaždina, Hrvatske akademske i istraživačke mreže CARNet, agencija, te ravnatelja, učitelja, nastavnika i stručnog osoblja osnovih i srednjih škola iz cijele Hrvatske.
 
Podsjetimo, projekt “e-Škole: Uspostava sustava razvoja digitalno zrelih škola (pilot projekt)” je od strateškog i nacionalnog interesa te stvara dugoročnu stratešku viziju hrvatskog školstva. Obuhvaća dva ključna područja: informatizaciju poslovnih i nastavnih procesa te primjenu IKT-a u obrazovanju. Svrha projekta e-Škole je uspostava sustava digitalno zrelih škola kroz pilotiranje i evaluaciju primjene IKT-a (informacijskih i komunikacijskih tehnologija) u obrazovnim i poslovnim procesima prilagođenih zahtjevima modernog obrazovanja i europskog tržišta rada. Pilot projekt e-Škole provodi se u razdoblju 2015.-2018., a dio je šireg programa e-Škole koji se provodi kroz više projekata informatizacije školskog sustava u razdoblju od 2015.-2022. godine. Detaljniji program Dana e-Škola nalazi se ovdje.
 

Uz to će prvog dana konferencije održati i jednodnevna Studentska poster sekcija na kojoj će studenti FOI-ja i drugih fakulteta izložiti svoje istraživačke radove, dok će studenti iz nekoliko zemalja svijeta prezentirati svoje radove koristeći videokonferencijsku tehnologiju. Za drugi dan je predviđena radionica o analizi podataka, te predstavljanje međunarodnih projekata DIGITRANS i CRISS.

Važan dio ovogodišnje konferencije CECIIS je panel diskusija pod nazivom „Academy-Industry Cooperation: Applied Research in ICT“ koja će se održati u petak, 29. rujna 2017. godine u 11 sati (zgrada Fakulteta, dvorana 10, prizemlje). Sudionici panela bit će dr. sc. Tome Antičić, državni tajnik pri Ministarstvu znanosti i obrazovanja, Bran Selić, osnivač i predsjednik kanadske kompanije Malina Software Corporation, Sokratis K. Katsikas, profesor na Norveškom sveučilištu znanosti i tehnologije (NTNU), Marin Tadić, direktor tvrtke Oracle Hrvatska d.o.o. te Damir Zec, direktor tvrtke IBM Hrvatska d.o.o. Moderator će biti prof. dr. sc. Vjeran Strahonja.

Konferenciju organizira Fakultet organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja. Sponzori su tvrtke InfoDom d.o.o. (zlatni sponzor) i Oracle Hrvatska d.o.o. (srebrni sponzor), Varaždinska županija te Zagrebačka banka d.d., dok potporu daju Vindija d.d. i Gift Shop Letizia.

Više informacija o konferenciji i popratnim događanjima možete saznati na službenim stranicama konferencije: http://ceciis.foi.hr