Skip to content Skip to navigation

Knjižnica FOI-ja izradila i virtualnu izložbu u spomen na profesora dr. sc. Miroslava Žugaja

Objavljeno: 17.05.2022

Knjižnica Fakulteta organizacije i informatike izradila je virtualnu izložbu pod nazivom „Prof. dr. sc. Miroslav Žugaj, profesor emeritus : život i djelo“ u čast preminulog profesora FOI-ja, koji je svojim neumornim i predanim radom dao snažan doprinos utemeljenju i djelovanju Fakulteta i akademskoj zajednici u cjelini.

Izložba je predstavljena na Jedanaestom festivalu hrvatskih digitalizacijskih projekata, popularno zvanom D-festu, koji je posvećen digitalizaciji kulturne i znanstvene baštine, sustavima za upravljanje digitalnom građom, digitalnim proizvodima i uslugama te promociji digitalizacijskih projekata. Podsjetimo, fizička izložba u spomen na profesora Žugaja bila je postavljena početkom 2022. godine u prostorima Knjižnice Fakulteta organizacije i informatike u Varaždinu.

Virtualna izložba je zamišljena i izrađena kao prikaz života i djela profesora od ranog djetinjstva do kraja života, s opisom i osvrtom na najvažnija događanja prema kronološkom slijedu. Izdvojeno je nekoliko razdoblja njegova života u kojima su događaji dokumentirani slikovnom i tekstualnom građom.

Profesor Žugaj je kroz izložbu predstavljen kao osoba koja je dala snažan doprinos utemeljenju i djelovanju svojeg matičnog Fakulteta, na kojem je proveo cjelokupni znanstveno-nastavni radni vijek (od 1975. do 2010. godine.) Osim toga, profesor je dao velik doprinos razvoju akademske zajednice u Hrvatskoj. Tijekom cijele svoje karijere radio je na razvoju organizacijskih znanosti u Hrvatskoj, zaslužan je za osnivanje katedri, instituta i referalnih centara.

Priprema, odnosno nacrt projekta izrade virtualne izložbe temeljio se na prikupljanju i odabiru građe iz nekoliko izvora. Prije svega radilo se o odabiru publikacija iz fonda Knjižnice Fakulteta organizacije i informatike kao i iz Arhiva Fakulteta. Nadalje, iz privatne ostavštine profesora Žugaja, uz dozvolu njegove obitelji, odabrani su dokumenti, fotografije, nagrade, priznanja te profesorove zabilješke iz dnevnika kao i osobni uporabni predmeti. Iz Digitalne knjižnice Metelgrad, tvrtke Point d.o.o. odabrani su članci iz digitaliziranih novina. Izložba je realizirana integriranjem digitalne i digitalizirane građe prikupljene iz navedenih izvora.

Virtualna izložba izrađena je pomoću web aplikacije „VirtualIO“ tvrtke Point d.o.o. iz Varaždina za koju je korišten programski jezik PHP Java Script uz pomoć tehnologija Ajax, Web 3.0 i HTML5. Aplikacija sadrži niz naprednih i jednostavnih rješenje za izradu izložbi, pohranjena je u cloud servisu Metel. Izložba je obogaćena povratnim poveznicama s bibliografskim zapisima kataloga knjižnice FOI-ja, ima responzivan web dizajn, prilagođava se uređajima odnosno veličini ekrana, moguće ju je nadopunjavati i proširivati.

Ideju, koncept i koordinaciju izložbe potpisuje voditeljica Knjižnice FOI-ja Bernarda Kos, mag. inf., viša knjižničarka. Digitalizaciju građe i unos sadržaja potpisuje Ladislav Cvetko, mag. bibl., a pripremu preslika Liljana Hajdin, mag. bibl.

Izložba je dostupna na ovoj poveznici.