Skip to content Skip to navigation

FOI u novom makerspaceu u Tehnološkom parku Varaždin

Objavljeno: 28.05.2021
makerspace

Kao suvlasnik Tehnološkog parka Varaždin, Fakultet organizacije i informatike intenzivno je uključen u novi Makerspace - zajednički prostor stvaranja u kojem se dijeli znanje i oprema, popravljaju stvari i stvaraju novi projekti. Ovakav kreativan prostor omogućuje pojedincima – studentima, ali i poduzetnicima i građanima pristup, inače skupim tehnologijama i alatima te daje mogućnost da razvijaju vlastite projekte koristeći zajedničke resurse. Osim pristupa tehnologijama važan naglasak Makerspacea je dijeljenje znanja i iskustva među članovima, odnosno izgradnja i razvoj snažne zajednice, što omogućuje razvoj kreativnosti, potiče učenje i suradnju. 

Izvor fotografija: eVaraždin, sjever.hr

Zašto odabrati Fakultet organizacije i informatike?  - Jer na FOI-ju dobro znaju da znanje i kreativnost potiču inovativnost i osiguravaju dobitnu kombinaciju za budućnost.

U sklopu pojedinih predmeta na studijskim programima Informacijski i poslovni sustavi, Ekonomika poduzetništva i Primjena informacijske tehnologije u poslovanju (PITUP) nastava će se provoditi upravo u Makerspaceu, čime će studenti FOI-ja imati jedinstvenu priliku gradivo usvajati u inovativno – kreativnoj okolini.  

Makerspace je i više od samog prostora – tamo se promiče vrstu razmišljanja koja potiče kreativnost i stvaranje te ga se može gledati i kao inovativni pristup prema poduzetništvu. Pojedinci – članovi postaju stvaratelji (makeri) i dodaju novu, dodanu vrijednost onome što kreiraju, a ne samo puki konzumenti proizvoda. Na taj način potiču se inovacije koje dovode do novih i važnih društvenih projekata i potiče poduzetnički duh, što na FOI-ju ističu kao svoju veliku konkurentsku prednost

Koje su prednosti makerspacea za FOI studente: 1. Praktično učenje i istraživanje; 2. Zajednički prostor za rad; 3. Fokus na STE(A)M obrazovanje i projekte; 4. Otvorena kultura dijeljenja i 5. Snažna poslovno – inovatorska zajednica. Korištenje Makerspacea studentima će biti poticaj da istražuju svoje interese, uče kako koristiti nove alate i tehnologije te razvijaju kreativne projekte, odnosno primjene problemski način razmišljanja i iskoriste vlastiti kreativni potencijal za stvaranje poslovnih poduhvata i razvoj poslovnih ideja.

FOI studenti imaju pristup najsuvremenijoj opremi: Koristeći opremu makerspacea studenti imaju prilike svoje ideje pretvoriti u prototipove i vidjeti kako njihova vizija funkcionira, poboljšati i unaprijediti svoje ideje sve do razine spremnosti za predstavljanje tržištu. Djelujući i koristeći Makerspace u nastavi FOI stavlja fokus obrazovnog procesa na promišljanje i razvijanje ideje (brainstorming), prototipiranje, testiranje rješenja te prilagodbu i razvoj rješenja i to kroz izravno učenje o tehnologijama i opremi čime studentima osigurava novu razinu učenja.