Skip to content Skip to navigation

DO MORE – nekadašnji studentski startup dvojice FOI-jevih studenata u samo godinu dana proširio tim i poslovanje u SAD-u i Singapuru

Objavljeno: 13.09.2023

Nakon godinu dana od ulaska u FOI-jev startup program podrške razvoju poduzetničke ideje te osnivanju i upravljanju vlastitim poduzetničkim poduhvatom Startup@FOI, tvrtka Do More FOI-jevih alumnija Jakova Glavine i Filipa Bela nezaustavljivo se širi! U povodu 256. dana u godini, poznatijeg kao Dana programera, donosimo kratak intervju s dvojicom mladih programera i poduzetnika, koji su u samo godinu dana postigli izuzetne rezultate – brojčano povećali tim i poslovanje proširili na nova tržišta. Proizvod koji trenutno razvijaju već sada pomaže tisućama konzultanata u Americi.

1. Kako se firma razvila unazad godinu dana?

Kao najznačajnije razvitke ponajprije bismo izdvojili zaposlenje novog radnika, konkretno dugogodišnjeg prijatelja i kolege s FOI-ja, Patrika, u kojem smo prepoznali sposobnu, motiviranu i ambicioznu osobu s kojom želimo podijeliti uspjehe u našem poslovanju. Jako smo zadovoljni našom poslovnom dinamikom te se radujemo i nastavku suradnje. Osim toga, s klijentom iz Singapura sklopili smo novi ugovor te tako konsolidirali naš odnos - iz dosadašnje suradnje prepoznali smo da dobro odgovaramo jedni drugima pa je produžetak suradnje bio logičan korak. Nadalje, posjetili smo i sam Singapur te se uvjerili u budućnost koju naša suradnja nosi.

 

2. Na koja ste postignuća u tom periodu najponosniji?

Uzimajući u obzir vrijeme proteklo od samih začetaka našeg poduzeća pa sve do danas, ponajprije smo ponosni na stupanj poduzetnosti i samostalnosti koji smo pokazali u procesu pokretanja poduzeća. Naravno, ne smijemo zanemariti pridonose naših najbližih suradnika, čime se ponajprije zahvaljujemo FOI-ju na pruženoj prilici kroz program Startup@FOI. Pokrenuti poduzeće veliki je pothvat, ali i pothvat koji donosi velike nagrade te smo zahvalni na tome. Kroz vođenje našeg svakodnevnog poslovanja, kontinuirano smo upijali nova znanja na radnome mjestu i kroz suradnju s našim klijentima te nam je bilo drago da smo ih mogli odmah upotrijebiti, obogaćujući tako čvrstu podlogu koju smo stekli na Fakultetu. Kao što je prije navedeno, sklopiti i održavati suradnju s velikim klijentima koji su svjetski rasprostranjeni, uvijek je veliki uspjeh te bismo zasigurno i to naznačili kao stvar na koju smo jako ponosni.

 

3. S koliko klijenata ste krenuli, a koliko ih sad imate? Na kojim tržištima?

Krenuli smo s jednim klijentom iz Amerike zbog kojeg smo i došli do same ideje o osnutku tvrtke te s kojim i dalje imamo odličan odnos. Proizvod koji razvijamo za tog klijenta i dalje napreduje te pomaže tisućama konzultanata u vođenju njihovog poslovanja. Nadalje, taj klijent nam je iznio velike planove za širenje njihovog poslovanja na nova tržišta, a za realizaciju istog su iskazali želju da im mi realiziramo tehničku stranu cijele priče te su nam to bile jako dobre vijesti s obzirom na mogućnosti širenja našeg poslovanja i na druga tržišta. Ubrzo nakon pokretanja tvrtke sklopili smo ugovor s još jednim klijentom iz Singapura za kojeg razvijamo sustav digitalizacije analize lanca nabave te upravljanja proizvodnim procesima. Kao i američki klijent, i ovaj klijent ima velike planove za primjenu softverskog rješenja koje za njih razvijamo te to vidimo kao veliki potencijal za proširenje naše suradnje.

 

4. Jeste li razvili neke nove proizvode ili usluge?

Kako smo od samog početka imali jasno zacrtani plan za portfelj usluga koje trenutno pružamo, poslovanje smo vodili u sklopu s tim te sukladno time alocirali naše resurse. Samim time, portfelj usluga i proizvoda nam je ostao isti kao i na početku.

 

5. Planovi za dalje? Proširenje tima?

S obzirom na proteklo poslovanje, voljeli bismo istaknuti da smatramo da je aktualni obujam posla dostatan i adekvatan za naše mogućnosti. Samim time, u skoroj budućnosti nemamo direktne planove za proširenje tima s obzirom da jako cijenimo timsku dinamiku i atmosferu čemu kompaktnost tima definitivno pridonosi. Uz to, svakako smo otvoreni za nove prilike koje budućnost donosi te ćemo ih dočekati širom otvorenih ruku!

PHOTO: Do More na WeAreDevelopers konferenciji u Berlinu (privatni album)

Velike čestitke momcima, a svim programerkama i programerima čestitamo njihov dan! Želimo vam puno kodova sa što manje grešaka!