Skip to content Skip to navigation

Dani otvorenih računarskih sustava / Croatian Linux Users’ Conference

Objavljeno: 10.05.2022

Nakon dvogodišnje pandemijske pauze, 27. izdanje konferencije DORS/CLUC 2022 (Dani otvorenih računarskih sustava / Croatian Linux Users’ Conference), održat će se 19. i 20. svibnja 2022. na FER-u. Radi se o najvećoj i najdugovječnijoj regionalnoj konferenciji o slobodnom i otvorenom softveru te operacijskom sustavu Linux koja svake godine ugosti oko 30 izlagača i 500-tinjak sudionika.

Konferencija je posvećena developerskim i sistem - administratorskim temama, s fokusom na slobodne i otvorene tehnologije, otvoreni kod, otvorene norme i Linux.

​Sve IT kompanije su svjesne da su open source sustavi i Linux svuda, te da naše digitalno društvo ne bi moglo funkcionirati, startupi nastajati i developeri razvijati bez otvorenih tehnologija. Vrijednost i poruka koju slobodne i otvorene tehnologije donose su bitne za mnoge skupine korisnika, za pojedinca, IT profesionalce, IT tvrtke, za obrazovanje, medicinu, ali i za poslovanje svih vrsta poduzetnik - istaknuo je Svebor Prstačić, predsjednik udruge HrOpen, jedne od organizatora konferencije.

Ističe i da je u današnje vrijeme gotovo nemoguće da male i srednje tvrtke, te startupi nisu temeljeni na alatima i tehnologijama otvorenog koda. Softver je daleko previše kompleksan da nešto gradite sami. No, unatoč važnosti i svijesti inženjera o širokoj primjeni otvorenih tehnologija, u širim krugovima se o njima malo govori.

Upravo iz tog razloga, Hrvatska udruga za otvorene sustave i Internet i Hrvatska udruga Linux korisnika organiziraju DORS/CLUC konferenciju, da bi posjetitelji komunicirali i širili iskustva u kontekstu primjene otvorenih tehnologija, otvorenih normi i slobodnog softvera i kako bi obrazovali i uputili korisnike u vrijednost koju OSS pruža.

Svi znamo koliko najveće tehnološke tvrtke zarađuju tako što korisnicima daju alate koji su besplatni, ali ne i slobodni, ne i otvoreni. Korištenjem takvih alata, mi i naši podaci postajemo proizvod. Kada je to osobni odabir, to je u redu. Kada je to odabir države za cijelo društvo - za školstvo, javni sektor i sigurnost, to je manje u redu - istaknuo je Prstačić. Otvorene tehnologije jesu rješenja i katalizatori za vrlo teške probleme, kao što su održivi razvoj, transparentnost i meritokracija, digitalna suverenost i sigurnost - kojih će se mnogi predavači na konferenciji svakako dotaknuti.

Konferencija će ugostiti 30ak izlagača, koji će posjetiteljima održati predavanja i radionice za IT profesionalce, ali i profesore informatike.

Ovo su keynote speakeri konferencije:

  • Brenno de Winter, glavni službenik za sigurnost i privatnost u nizozemskom Ministarstvu zdravstva, socijalne skrbi i sporta, govorit će o Nizozemskom rješenju temeljenom na otvorenom kodu, koje je pomoglo organizirati koordinaciju pandemije;
  • Italo Vignoli, jedan od osnivača The Document Foundation i LibreOffice projekta, govorit će o digitalnoj suverenosti i na koji ju način LibreOffice uredski paket omogućava;
  • Nancy Beers, osnivačica Happy Game Changers, objasnit će snagu gamifikacije u poslu i razvoju softvera otvorenog koda;
  • Douglas De Maio, manager openSUSE projekta, predstavit će Linux distribuciju OpenSuse Leap i objasniti što sljedeće možemo očekivati od tog operacijskog sustava.

Cijeli program pogledate ovdje, a ulaznice su dostupne ovdje.