Skip to content Skip to navigation

Članovi uprava i predstavnici tvrtka SICK i MOBILISIS u posjetu FOI-ju

Objavljeno: 13.01.2022

Predstavnici tvrtke SICK, jednog od vodećih globalnih proizvođača industrijskih senzora, a koja je nedavno preuzela MOBILISIS, jednu od najvećih i najjačih IT tvrtki u Varaždinu, posjetili su u srijedu, 12. siječnja 2022. Fakultet organizacije i informatike u Varaždinu, gdje su im predstavljeni studijski programi, kao i svi razvojni dosezi ove obrazovne institucije. Naime, FOI predstavlja jedan od najvažnijih faktora u dosadašnjem, ali i u daljnjem razvoju spomenutih tvrtki, obzirom na činjenicu da se većina stručnjaka u razvoju inteligentnih prometnih sustava obrazuje upravo na FOI-jevim studijskim programima, a neizostavan dio također su i ekonomski stručnjaci koji čine važnu sponu između razvoja i distribucije proizvoda do krajnjih korisnika iz cijelog svijeta.

Uprava FOI-ja, koju čine dekanica prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep, prof. dr. sc. Marina Klačmer Čalopa, prof. dr. sc. Sandra Lovrenčić, prof. dr. sc. Dragutin Kermek i izv. prof. dr. sc. Igor Balaban, s radom FOI-ja upoznala je člana Uprave SICK-a Nielsa Syassena (Tehnology and Digitalization Department), Stefana Odermatta (Senior Vice President - Research and Development), Željka Jakšića (Vice President - Product Menagement) te Rolanda Avara (Head of Product Menagement- Localization), ujedno i istaknutog alumni studenta FOI-ja. Uz predstavnike tvrtke SICK, u posjetu FOI-ju su bili i predstavnici tvrtke MOBILISIS – predsjednik Uprave i CEO Goran Kanižaj, član Uprave Krešimir Meštrić te voditeljica Odjela ljudskih resursa Etelka Kožar.

Integracija SICK-a i MOBILISIS-a predstavlja značajan iskorak u razvoju IT industrije u Varaždinu, obzirom na činjenicu da se radi o tehnološkom i tržišnom lideru koji posluje u više od 50 podružnica i pridruženih poduzeća u svijetu, a Varaždin je činom pridruženja MOBILSIS-a ovoj grupaciji dodatno ojačao poziciju brzorastućeg IT središta ovog dijela Europe.

Snažna poveznica FOI-ja i MOBILISIS-a, koji su partnersku suradnju započeli još 2012. godine uspostavom suradnje u domeni izvođenja stručne prakse za studente, ovime je dodatno ojačana i proširena, jer otvara nove mogućnosti za sve sadašnje i buduće studente FOI-ja, koji će MOBILISIS odabrati kao tvrtku u kojoj će obaviti stručnu praksu i u konačnici, potencijalno pronaći svoje zaposlenje.

Značajnu ulogu u razvoju tvrtke MOBILISIS, jedne od najznačajnijih svjetskih ponuđača rješenja za aplikacije temeljene na senzorima u široj industriji, a koja je sada dio SICK grupacije, imaju i alumniji FOI-ja koji čine značajni udio u zaposleničkoj strukturi te tvrtke i imaju veliku ulogu u razvoju inteligentnih prometnih rješenja i povezanih cloud aplikacija. Povezivanjem ove dvije tvrtke, ojačana je i uloga distributera i integratora SICK proizvoda i sustava u Hrvatskoj te je planiran značajan rast i razvoj poslovanja tvrtke MOBILISIS u zemlji i regiji. To će predstavljati velik zamašnjak na domaćem IT tržištu rada, u kojem najznačajniju ulogu u Varaždinu i regiji igraju upravo studenti FOI-ja, stječući znanja i kompetencije iz domene informatike i poslovne ekonomije. Daljnji razvoj brzih rješenja i usluga digitalnih senzorskih sustava, MOBILISIS će kao dio SICK grupacije moći brže i još kvalitetnije ponuditi svjetskom tržištu, zahvaljujući i kompetencijama FOI-jevih studenata koji nakon studija, u sve većem broju, postaju zaposlenici spomenute tvrtke. Moderan pristup obrazovanju, baziran na job shadowing, problem solving i work based modelu kakav ima FOI, omogućavaju studentima - budućim IT stručnjacima kreativno osmišljavanje i brzu implementaciju praktičnih rješenja za potrebe tvrtki kao što je MOBILISIS.

Do sada je stručnu praksu u tvrtki MOBILISIS uspješno završilo 43 studenata informatičkog i ekonomskog usmjerenja FOI-ja, a tvrtka danas zapošljava 60-ak FOI alumnija.

Uprava FOI-ja je prilikom ovog susreta prezentirala iskorake u razvoju novih i reviziji postojećih studijskih programa, na što je značajno utjecala i povezanost s gospodarskim sektorom, kao i razvojne nacionalne i međunarodne projekte u koje su uključeni i nastavnici i studenti. Predstavnike tvrtke SICK posebno su zanimali načini na koje FOI ostvaruje direktan kontakt studenata s IT tvrtkama, pri čemu značajnu ulogu ima FOI-jev Centar za podršku studentima i razvoj karijera (CPSRK), putem kojeg FOI ostvaruje najznačajniju suradnju u vidu uključivanja MOBILISIS-ovih stručnjaka u nastavni proces, kroz suradnju na provedbi modela učenja kroz rad te provedbi pilota stručne praske na preddiplomskom studiju.

U okviru ovog posjeta, Amalija Koren Cavaleiro iz CPSRK-a prezentirala je predstavnicima SICK-a sve oblike dosadašnje suradnje FOI-ja i tvrtke MOBILISIS, kojoj snažan poticaj čine i ostale aktivnosti s ciljem doprinosa povećanju kvalitete znanja studenata poput pozvanih predavanja, posjeta poduzećima, provedbe radionica te redovitog sudjelovanja na najvećem FOI-jevom karijernom događaju „Tjednu karijera“. Podrška koju MOBILISIS pruža studentima dodatno je ojačana opremanjem Info Chill zone na FOI-ju koja studentima omogućuje ugodnije provođenje slobodnog vremena.