Skip to content Skip to navigation

Asistent Boris Tomaš dobitnik je nagrade Ponos Hrvatske 2014.

Boris Tomaš, asistent na Fakultetu organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu dobitnik je prestižne nagrade Ponos Hrvatske za 2014. godinu.

Boris je osmislio aplikaciju koja bi direktno povezala darivatelje krvi s institucijama koje prikupljaju krv i na taj način omogućila češće donacije i spašavanje života. Ideja je poslužila kao zadatak na Ready, steady, code! natjecanju u programiranju koje je održano u studenome 2014. godine u suradnji FOI-ja i tvrtke Asseco South Eastern Europe (Asseco SEE). Na natjecanju su pobijedili studenti Krunoslav Domić, Tomislav Jelčić, Armin Vrevići Igor Rinkovec koji su osmislili mobilnu i web aplikaciju „Kap života“.

Studenti FOI-ja (Krunoslav Domić, Tomislav Jelčić, Armin Vrević, Igor Rinkovec i Alen Huskanović) zajedno s mentorom Borisom Tomašom i u suradnji s tvrtkom Asseco South East Europe iz Zagreba trenutno usavršavaju aplikaciju „Kap života“ kako bi ona bila što prije dostupna za javnost. Izrađena su dva rješenja, mobilna aplikacija za same darivatelje krvi i web aplikacija za institucije. Darivatelji krvi koji žele donirati krv, aplikaciju će moći instalirati na mobitel i tako doznati najbliže mjesto gdje mogu donirati krv. Uz pomoć web aplikacija institucije same vode evidenciju o donacijama i zalihama krvi, a u slučaju potrebe mogu pozvati darivatelje. Aplikacija će za sve biti potpuno besplatna.

Nagrada Ponos Hrvatske dodjeljuje se svake godine građanima Hrvatske za hrabra i nesebična djela i postupke i ove godine je dodijeljena jubilarni 10. puta. Detaljnije o ovogodišnjoj dodjeli možete pogledati na: http://www.ponoshrvatske.hr/

Boris i studenti_autor Marko Jurinec, Pixsell

Boris Tomaš i studenti (autor: Marko Jurinec, Pixsell)

Boris Tomas_autor Marko Lukunic, Pixsell

Boris Tomaš s nagradom (autor: Marko Lukunić, Pixsell)

Dobitnici nagrada za aplikacije

Dobitnici nagrada za aplikacije (autor: Marko Lukunić, Pixsell)

Kap zivota_autor Marko Jurinec, Pixsell

Kap života (autor: Marko Jurinec, Pixsell)

Svi dobitnici nagrade_autor Davor Puklavec, Pixsell

Svi dobitnici nagrade (autor: Davor Puklavec, Pixsell)