Skip to content Skip to navigation

Student Tino Šimec na stručnoj praksi u Beču

Imena studenata: 
Tino Šimec
Mjesto boravka: 
Tripwolf GmbH, Beč
Godina: 
2014
Program: 
Erasmus+

Tino Šimec, student 3. godine preddiplomskog studija “Informacijski sustavi” trenutno se nalazi u Beču gdje odrađuje stručnu praksu u poduzeću Tripwolf GmbH (http://www.tripwolf.com/) u  okviru programa Erasmus+. Tvrtku je odabrao uz pomoć Ureda za međunarodnu suradnju FOI-ja i baze poduzeća iz cijele Europe koju Ured ima, a u kojima su studenti FOI-ja već uspješno odradili praksu.

Pitali smo Tina o njegovim prvim dojmovima i, unatoč zauzetosti, našao je malo vremena da nam putem maila pošalje svoje prve dojmove i pošalje nekoliko fotografija.

Tino Šimec

Kako si se snašao u poduzeću?

Odlično je, firma je super, atmosfera i radna okolina su super, radno vrijeme je koliko-toliko fleksibilno, ali se uglavnom radi veći dio dana (npr. od 9 do 18 sati). Uz rad, ima vremena i za druženje pa tako firma ima pravilo da svaki utorak netko od zaposlenih kuha neko svoje tradicionalno jelo (s obzirom da imamo kuhinju), pa smo kolega Matej i ja kuhali grah odmah drugi dan nakon mojeg dolaska (priložena je i fotografija uspjelog kuhanja). Kao tim developera, svaki dan imamo kratke sastanke u 10 sati na kojima svatko ispriča što je radio jučer, a što će raditi danas, kako bi cijeli projekt bio sinkroniziran. Svakoga ponedjeljka u 11 sati održava se sastanak za cijelu firmu na kojem se iznose tjedne brojke vezane uz poslovanje (broj preuzetih aplikacija, broj posjećenosti web stranice, broj kupljenih travel guideova i slično). Poduzeće se prilično zalaže za motivaciju radnika, pa me osim odlične atmosfere i radne okoline veseli i nadolazeći teambuilding u Bratislavi. Sve u svemu, zadovoljan sam, tvrtka dobro posluje i vrlo su otvoreni za bilo koga tko traži posao ili studentsku praksu.

Kako je u Beču?

Beč je predivan, vrijeme je još uvijek lijepo, grad je odlično povezan podzemnom željeznicom, tramvajem i autobusnim linijama, te ima jako puno turističkih mjesta koja se isplati vidjeti. Svi koji imaju u planu stručnu praksu, sa samom stipendijom (560 eura/mjesečno) je teško živjeti u Beču, pa ako nemate podršku roditelja ili poduzeća u kojem radite, preporučam da si dobro isplanirate troškove. Sve je dosta skupo, npr. dva najobičnija ključa za stan sam platio 28.50 eura, ali opet postoje i stvari koje su jeftinije nego kod nas (većina svakodnevnih namirnica). Cijene prosječnog stana, van centra grada, se kreću oko 300 – 400 eura, mjesečna karta za javni prijevoz je 50 eura (dvije neophodne stvari za život u Beču).

Beč je ogroman, multikulturalan grad, ako ne pričate njemački, velika šansa je da naručite kebap na “naški”, pošto ima jako puno Srba, Bosanaca, Makedonaca itd. Izlasci su ujedno dosta skupi, piva u centru grada je 4.50 eura, dok je u supermarketima oko 90 centi, tako da se ne izlazi previše. No, čak i ako u Beču skromno živite, svakako imate mnogo turističkih mjesta za posjetiti bez da potrošite i centa. 

Koja su tvoja zaduženja na poslu, čime se baviš?

Prvi zadatak mi je "Google Play Store Automation".  Radi se o novom Google Play Developer API-u pomoću kojeg je moguće raditi sa Google Play Store-om programski. S obzirom da poduzeće ima container glavnu aplikaciju pod nazivom "tripwolf" koja služi kao travel guide omogućila je korisnicima i preuzimanje mini aplikacija koje sadrže travel guide samo za lokaciju koju oni žele, npr. "Berlin travel guide", tako da ne trebaju preuzeti cijelu container aplikaciju, već samo mini verziju. Kako postoji preko 200 mini aplikacija(za svaki poveći grad) na Google Play Store-u, jako puno vremena im oduzima održavanje mini aplikacija, uploadanje, ažuriranje screenshotova, opisa i slično.

Moj zadatak je izraditi program pomoću kojeg je moguće uploadati i ažurirati sve aplikacije pozivom jedne skripte iz terminala s jednim argumentom.

Za prvi projekt ovo je jako zahtjevan zadatak pošto sve mora biti maksimalno automatizirano, te zahtjeva posebnu autentifikaciju i procese za omogućivanje rada sa API-jem, a pošto je API prilično nov, nema previše dostupne dokumentacije. Od početka sam krenuo raditi u Javi, ali zbog problema sa googleovim serverima nisam mogao nastaviti pa sam krenuo ponovo sa projektom u Pythonu, te i dalje nastavljam raditi s njim.

Nakon 2 tjedna projekt se polako privodi kraju, potrebno je još dopuniti dokumentaciju, error handling, logging i slično, ali glavne potrebne funkcionalnosti rade, na što sam ponosan jer sam na početku projekta smatrao da nemam dovoljno znanja za samostalnu implementaciju ovakvog projekta. (predviđeno vrijeme izrade projekta od strane mentora je 3-4 tjedna).

Slijedeći projekt će mi biti izrađivanje programa koji će u određeno doba dana samostalno uploadati zadnju verziju aplikacije (na kojoj tim trenutno radi) na server tako da product manager i testeri mogu uvijek imati pristup zadnjoj verziji aplikacije prilikom testiranja, a ne da se kreira ručno pa putem nekog web servisa međusobno razmjenjuje.

Ako se ne varamo, nisi jedini FOI-jevac u tripwolfu?

Nisam, Matej Divković je ovdje bio na Erasmus praksi na diplomskom studiju pred skoro dvije godine, a nakon završetka studija se vratio i zaposlio.

Što očekuješ od ovog iskustva i da li bi ga preporučio kolegama s FOI-ja?

Kako mi je počeo 3. tjedan rada u tripwolf GmbH, mogu reći kako polako stječem prva iskustva. Imao sam želju naučiti neke stvari konkretno u praksi, a ne samo u teoriji. Raditi u iskusnom timu punom znanja koji su ti voljni pomoći stvarno puno znači te možeš jako puno naučiti. Iz dana u dan osjećam da sve više učim i sve više povezujem principe na kojima poduzeće kao tripwolf GmbH funkcionira. Očekujem da ću kroz narednih nekoliko mjeseci steći još dosta iskustva i znanja koja će mi pomoći da jednog dana budem što konkurentniji na tržištu rada. Smatram da stručna praksa puno pomaže kod daljnjeg zaposlenja, jer ste ipak kao student osjetili što znači raditi u velikom i ozbiljnom poduzeću.

Svakako bih preporučio ovakvo međunarodno iskustvo svakom studentu kojem se nudi prilika da ga iskoristi.  Erasmus+ je odličan program za svakog studenta, iako je procedura oko papirologije više-manje mukotrpna, na kraju se ipak isplati. 

Puno hvala Tinu. Želimo mu uspješan, koristan i zabavan boravak u Beču!