Skip to content Skip to navigation

Studenti FOI-ja na stažiranju u Japanu

Imena studenata: 
Tomislav Dukarić
Nikša Marević
Mjesto boravka: 
Hitachi Central Research Tokio
Godina: 
2014
Program: 
Vulcanus in Japan

 

Tomislav Dukarić i Nikša Marević, studenti II. godine diplomskog studija na Fakultetu organizacije i informatike trenutno se nalaze u Tokiju, glavnom gradu Japana.

Tomislav i Nikša u Japan su otišli preko programa „Vulcanus in Japan“, programa suradnje između Europske komisije i Japanske vlade koji je započeo još 1997. godine. Program nudi jednogodišnju praksu u Japanu za studente iz Europske unije za studente tehničkih i prirodnih znanosti. Više o programu možete saznati na stranicama programa: http://www.eu-japan.eu/vulcanus-japan-0 (upravo je u tijeku natječaj za prakse sljedeće godine).

Tomislav i Nikša su prvi studenti iz Hrvatske koji su uključeni u taj program. U Japanu su od rujna 2014. i bit će tamo godinu dana. Prva četiri mjeseca pohađaju tečaj intenzivnog učenja japanskog jezika, a nakon toga će osam mjeseci stažirati u poduzeću Hitachi Central Research u Tokiju.

Imali su u planu pisanje bloga, no zbog mnoštva obveza i intenzivnog programa nemaju dovoljno vremena (ipak su u Japanu gdje ljudi vole jako puno raditi).

Nikša nam je poslao kratak mail s dojmovima koji ovim putem prenosimo (i nekoliko fotografija):

„Definitivno je zanimljivo. Nedavno smo bili u Centru za životnu sigurnost gdje smo bili u simulatoru tajfuna, požara i potresa od 7 po Richteru (što definitivno ne bih želio uživo osjetiti). Učenje jezika ide polako ali sigurno, za sada smo obradili jednu knjigu i već prešli na drugu. Knjige koje koristimo su Minna no Nihongo (Pričajmo japanski u prijevodu). Nedavno sam proveo vikend kod japanske obitelji u sklopu programa te smo posjetili Tokyo Skytree (druga najveća građevina na svijetu) za što smo trebali čekati cca 1:30h u redu samo da bi kupili karte. Kada ulovim malo vremena, javit ću se s više dojmova“

Dečkima želimo uspješan i zabavan boravak i nadamo se još mnogim zanimljivim informacijama!

Blog posvećen programu "Vulcanus in Japan" koji služi kao svojevrsna pomoć za prijavu na program i opis iskustava studenata možete pronaći na sljedećem linku: http://vulcanushrvatska.blogspot.com/