Skip to content Skip to navigation

Studenti FOI-ja sudjeluju u virtualnoj mobilnosti sa studentima iz Nizozemske

Imena studenata: 
Martina Krkalo
Marija Žulić
Karlo Budanec
Mjesto boravka: 
Varaždin, Hrvatska i Amsterdam, Nizozemska
Godina: 
2021
Program: 
Virtualna mobilnost

 

 

Na Fakultetu organizacije i informatike se treću godinu za redom uspješno provodi projekt virtualne mobilnosti u suradnji sa studentima s Amsterdam University of Applied Sciences (AUAS) iz Nizozemske u sklopu predmeta Pregovaranje u međunarodnom okruženju koji se izvodi na 1. godini diplomskog studija Ekonomika poduzetništva. Projekt na FOI-ju vodi prof. dr. sc. Violeta Vidaček-Hainš uz suradnice Antonelu Čižmešija, mag.inf. i Maju Kućar, mag.psih. Voditeljica na na AUAS je Andreia Carita. Suradnja je pokrenuta na inicijativu Izabele Oletić Tušek, univ.spec.pol.

 

Jedan od ciljeva virtualne mobilnosti je upoznavanje i umrežavanje sa studentima iz drugih zemalja te sudjelovanje u nastavi izvan matičnog fakulteta, a bez fizičkog putovanja.

Studenti polaznici srodnih predmeta s Amsterdam University of Applied Sciences (Interkulturalna komunikacija i Menadžment u različitim kulturama) i studenti FOI-ja (Pregovaranje u međunarodnom okruženju, diplomski studij Ekonomike poduzetništva)  koriste alate za online komunikaciju kako bi se međusobno upoznali, usporedili način studiranja u Nizozemskoj i Hrvatskoj, razmijenili iskustva, razgovarali o sličnostima i razlikama u kulturi, običajima, tradiciji itd. Kao članovi virtualnih međunarodnih timova predstavljaju proizvode i usluge iz Hrvatske i Nizozemske te odabiru najzanimljivije za virtualnu kupoprodajnu  aktivnost. U virtualnu je mobilnost tijekom akademske godine 2020./21. uključeno 30-tak hrvatskih i Erasmus studenata FOI-ja te 20-tak studenata iz Amsterdama. FOI timovima priključili su se i Erasmus dolazni studenti iz Francuske i Španjolske koji dodatno doprinose grupnoj dinamici.

Martina Krkalo

U mom timu su bile dvije kolegice koje studiraju u Nizozemskoj, kolega iz Francuske koji je ak. godinu 2021./22. proveo na Erasmus razmjeni studenata na FOI-ju te kolegica sa studija. Na početku projekta sam bila zabrinuta zbog komunikacije na engleskom jeziku, snalaženja u nepoznatom virtualnom okruženju, nepoznavanja kultura iz kojih dolaze pojedini članovi tima te usklađivanja privatnih obveza i obveza na fakultetu s projektom. Prvo iznenađenje mi je bilo to što smo vrlo brzo uspostavili kontakt preko e-maila jer sam mislila da će nam trebati nešto više vremena. Dogovorili smo se da ćemo otvoriti zajedničku Whatsapp grupu te da ćemo se prema potrebi čuti i putem Zooma. U početku nam je bilo teško dogovoriti prvi sastanak na Zoomu međutim kasnije je bilo lakše nastaviti komunikaciju u Whatsapp grupi. Iznenadilo me je to što kolegice iz Nizozemske nisu znale što je točno naš zajednički zadatak. Međusobno smo se predstavili u Whatsapp grupi tako da smo saznali različite zanimljivosti jedni o drugima. Zanimljivo je to što kolegice iz Nizozemske zapravo i nisu Nizozemke, jedna je Poljakinja, a druga Talijanka. Dakle, u našem timu su se našle osobe iz četiri različite zemlje i kulture. Kolegice iz Nizozemske u sljedećoj godini planiraju provesti jedan semestar u Španjolskoj iz čega sam zaključila da su studenti zapadnih europskih zemalja mobilniji od hrvatskih studenata, otvoreniji i ne boje se toliko novih izazova. Nismo imali značajnih problema tijekom rada na projektu, međutim, na samom kraju projekta kolegice iz Nizozemske su izrazile nezadovoljstvo jer ne pišemo zajednički izvještaj kao grupa. Iznenadilo me što su krivo protumačile zadatak koji smo dobili. S kolegom iz Francuske je komunikacija bila jednostavnija te ugodnija.

Marija Žulić

Na samom početku projekta bila sam pomalo nervozna, ali i uzbuđena. Razlog tome je što sam se po prvi puta susrela s ovakvim tipom projekta. Po prvi puta upoznajem ljude iz inozemstva, aktivno trebam koristiti strani jezik, po prvi ću se puta upoznati s novom kulturom koja je različita od one u kojoj živim. Od samog početka mi se sviđao koncept suradnje sa studentima iz inozemstva zato što je bilo drugačije od svega što sam dosad doživjela na fakultetu. Sjećam se kako sam prije prvog sastanka bila nervozna jer nisam znala kako će sve proći. Nakon prvog sastanka, taj strah i ta nervoza su nestali jer sam shvatila da smo svi u jednakoj poziciji i da se ne treba bojati nešto ne znati. Ovaj projekt smatram pozitivnim iskustvom koji ću svakako pamtiti. U sklopu projekta imala sam priliku puno toga naučiti. Riješila sam se straha od pričanja na engleskom jeziku. Potvrdila sam si kako je moj engleski jezik dobar, kako je cijeli taj strah bio nepotreban. Također, imala sam priliku čuti kako ljudi žive u drugoj državi, drugom gradu, kakvi su njihovi običaji. Zbog toga mi je iznimno drago što sam imala priliku sudjelovati. Vjerujem da su i studenti iz Hrvatske i studenti iz Nizozemske imali priliku puno toga naučiti jedni od drugih i kako ćemo to naučeno znati iskoristiti u budućnosti.

Karlo Budanec

Projekt je bio vrlo zanimljiv te sam doista uživao u realizaciji istog. Inače sam otvorena i komunikativna osoba koju pokreće znatiželja i interes za novim znanjem, stoga sam doista uživao u prilici da u sklopu fakultetskih obveza upoznam kolege iz drugih država. U sklopu projekta sastali smo se tri puta kako bi raspravljali odnosno učili jedni od drugih. U razgovorima smo se dotaknuli raznovrsnih tema od onih trivijalnih kao što su stil odijevanja pa sve do onih ozbiljnijih tema u vidu gospodarske situacije. Tijekom cjelokupne komunikacije vrlo dobro smo se slagali te sam od samog početka imao osjećaj kao da se već dugo poznajemo. Najzanimljivije nam je bilo uočavati kulturološke razlike između Nizozemske, Francuske i Hrvatske te smo puno vremena proveli razmjenjujući iskustva diskutirajući što nam se sviđa u našoj zemlji, a što bi rado „uveli“ iz druge zemlje. Osobno mi je bilo vrlo zanimljivo učiti o Nizozemskoj i Amsterdamu te se informirati o nekim detaljima koji se teško mogu saznati preko klasičnih kanala informiranja. U sklopu ovog projekta imali smo priliku naučiti mnoštvo stvari iz prve ruke, a budući da sam prethodno posjetio Amsterdam zanimale su me neke stvar iz perspektive „domaćina“. Posebice sam zadovoljan što smo u sklopu naše komunikacije osim fokusa na tematiku projekta pričali i o mnogim drugim tema koje su nas obogatile za određeno znanje i iskustvo te nam indirektno pomogle u finalizaciji projekta.