Skip to content Skip to navigation

Student Ozren Krpan na razmjeni u Cincinnatiju

Imena studenata: 
Ozren Krpan
Mjesto boravka: 
University of Cincinnati, Ohio, SAD
Godina: 
2015
Program: 
Bilateralni sporazum između Sveučilišta u Zagrebu i Sveučilišta u Cincinnatiju

Iskustva studenta Ozrena na razmjeni na Sveučilištu u Cincinnatiju

Nakon što je prošle godine studentica Heather iz SAD-a provela jedan semestar na FOI-ju, sada je Ozren Krpan, student 1. godine diplomskog studija, smjer Informacijsko i programsko inženjerstvo, proveo je zimski semestar ak. godine 2014./15. na University of Cincinnati u Ohiju u SAD-u. Ova studentska razmjena rezultat je Bilateralnog sporazuma između Sveučilišta u Zagrebu i Sveučilišta u Cincinnatiju. Ozren je nakon povratka podijelio svoje iskustvo s nama.

Koji su Vaši dojmovi o boravku u SAD-u?

Život u SAD-u bila je zanimljiva avantura prepuna novih poznanstava, iskustva te kako Amerikanci kažu „eye openera“. Najprije je potrebno shvatiti kako je svaka država priča za sebe te se od ostatka razlikuju osim prema zakonskim regulativama i po mentalitetu ljudi. Cincinnati pripada državi Ohio, koji dalje spada u srednje-zapadni dio Amerike.

Što mislite o životu studenata na Sveučilištu Cincinnati u Ohiu, SAD?

Studenti UC-a ne razlikuju se po mnogim stvarima toliko od naših studenata, ali razlike jesu značajne. Po meni najbitnije je to da su vrlo motivirani za rad i komunikaciju s profesorima. To proizlazi iz činjenice da se profesor u većini slučajeva predstavlja kao prijatelj studentima a ne kao autoritet (naravno uvijek postoje iznimke) te se tako postiže neformalna komunikacija u kojoj nije problem ako se kaže nešto krivo. Nastava vise izgleda kao jedna debata na određenu temu gdje studenti i profesori diskutiraju i zajedno donose zaključke, svačije mišljenje se cijeni i potiče. Ako je potrebno profesor će nešto ponoviti deset puta kroz deset različitih primjera samo da studenti što bolje shvate koja je poanta svega.

Nadalje, kako postoji velik broj fakulteta na kampusu lakše je kombinirati studije, npr. ako student ima viziju kako spojiti IT i povijest umjetnosti te u tome vidi svoju karijeru, ništa ga ne sprječava da to upiše, potreban je samo jedan listić papira s iskazom predavača koji je odobrenje studentu da sluša njegov predmet. Birokracija je svedena na minimum te se uglavnom stvari rješavaju preko e-maila.

Taj dio kombiniranja fakulteta me posebno dojmio jer student ima slobodu napraviti studij onakvim kakvim želi bez pritisaka da nešto mora slušati. Naravno tu se student može dosta zaigrati te odabrati predmet koji nije moguće položiti bez znanja stečenog na nekom predmetu kojeg se preporučuje odslušati prije, ali to je rizik koji snosi student.

Npr. ako student želi upisati Matematiku 2 prije Matematike 1 on to može učiniti, ali vrlo su male šanse da će na kraju položiti jer znanja iz Matematike 2 se nadovezuju na Matematiku 1. Dakle student ima veliku kontrolu nad svojim studijem, ali to može biti dvosjekli mač.

Studenti UC-a veliki su ljubitelji sporta te se motivira studente na zdravu prehranu i rekreaciju. Redovnim studentima ( i studentima na razmjeni) na raspolaganju stoji ogroman rekreacijski centar. Tako student može odabrati razne aktivnosti kojima će se baviti, ovisno o tome koliko mu raspored to omogućava. Centar se sastoji od teretane, košarkaških i nogometnih terena, squash terena, trening dvorana, wellnessa, bazena i stijene za slobodno penjanje.

Iako Amerikanci jesu odgajani kao individualci, te kroz život idu motom kako svatko kroji svoju sudbinu, to ne znači da neće pomoći kada vam je pomoć potrebna. Srednje zapadni dio Amerike je recimo puno otvoreniji za komunikaciju i dosta su topliji od njihovih sjevernih susjeda. Tako se već velika razlika može osjetiti ako se ode do New Yorka gdje je više izražen onaj individualistički pristup.

Koja očekivanja ste imali prije dolaska u SAD?

Prije samog dolaska u SAD moji osobni ciljevi bili su upoznati što veći broj ljudi, iskusiti život na kampusu i skupiti što više iskustva (staviti se u razne nove situacije), unaprijediti jezik te putovati do iznemoglosti. Očekivanja su mi bila jako jako velika zbog propagande koja djeluje na ovim prostorima te konstantnim tvrdnjama da je „tamo“ bolje. Naravno dok sveučilište ima ogroman budžet može si priuštiti luksuze poput ogromnog rekreacijskog centra, stadiona, mnogo zabavnih sadržaja i slično, ali realnost je naravno da i njih muče slični problemi kao i nas.

Kako biste opisali studente u Americi?

Nažalost jedan prosječni student nema baš puno vremena koristiti sve te opcije jer je normalno da studenti uz studij i rade. Tu moram napomenuti da je volontiranje jako cijenjeno i vrlo popularan način iskazivanja socijalne osjetljivosti ili stjecanja iskustva. Od samih početaka studente se informira gdje, kako i kada se mogu uključiti u neke akcije, a negdje nakon prvog mjeseca studija organizira se i veliki sajam volontiranja.

Da nije sve tako ozbiljno, crno i bijelo moram priznati da kampus pruža jako puno zabavnog sadržaja, za to je zadužen studentski zbor i studentske organizacije. Na UC-u postoji oko 400 studentskih organizacija, od UC Quidditch tima do ozbiljnijih političkih i poslovnih grupa.

Svakim danom te organizacije pokušavaju regrutirati članove te se tako može naći mnogo besplatnog i zabavnog sadržaja. Npr. besplatna kina, utakmice, natjecanja u repanju, plesanju, marketingu i sl. Jedna takva atmosfera stvarno motivira studenta da provodi vrijeme na kampusu te da se druži s ostalim ljudima sličnih interesa.

Što ste saznali o sustavu obrazovanja u Americi? Da li postoje sličnosti ili razlike u odnosu na sustav obrazovanja u Hrvatskoj koje biste željeli naglasiti?

Nadovezat ću se na ranije rečeno - u SAD-u doista sve vrvi prilikama, te je vrlo lako pronaći stručne prakse, pripravništva i slično. Dva puta godišnje organizira se veliki dan karijera gdje studenti obavljaju mini intervjue i traže kompanije u kojima mogu unaprijediti i primijeniti svoja znanja.

Koji dio boravka u Ohiu Vam je bio najzanimljiviji i zašto?

Ako me pitate koje mi je najvrjednije iskustvo stečeno tamo ne mogu dati odgovor, jer je jednostavno bilo toliko posebnih situacija, toliko interesantnih iskustava i toliko zanimljivih izleta da ne mogu specijalno odvojiti jedan. Bio je tu Octoberfest (najveći u Americi), zabavni park Kings Island, utakmice američkog nogometa, NBA utakmice, kampiranje, Labour day i još mnogo toga.

Da li imate poruku za ostale međunarodne studente koji planiraju doći na University of Cincinnati?

Za kraj moja poruka budućim studentima koji planiraju na UC. Ovo je nezaboravno iskustvo koje definitivno vrijedi truda i rada, upoznat ćete vrlo zabavne i pametne ljude iz cijeloga svijeta. Potrebno je dobro proučiti i pripremiti se prije puta kako bi vam boravak bio što ugodniji. Sve što gledate na TV-u i o čemu čitate na web portalima imat ćete priliku iskusiti osobno – how fun is that. Definitivno prilika koja se ne propušta.

Slika 1. Cincinnati, pogled sa 175 m - Carew Tower
Slika 2. University of Cincinnati, prvi pogled
Slika 3. UC recreation center
Slika 4. Sajam volontiranja
Slika 5. Dan karijera
Slika 6. Američki nogomet, prva utakmica