Skip to content Skip to navigation

Moja Erasmus priča

Imena studenata: 
David Gabrić
Mjesto boravka: 
Alcalá de Henares, Španjolska
Godina: 
2020
Program: 
Erasmus+

David Gabrić, bivši student Fakulteta organizacije i informatike proveo je dva mjeseca u Španjolskoj – od početka veljače do kraja ožujka 2020. godine. U okviru Erasmus+ programa bio je na razmjeni na Politehničkom fakultetu Sveučilišta u Alcali. Iako je u tom razdoblju krenula pandemija, David je uspio stvoriti nezaboravne uspomene koje je odlučio podijeliti s nama. 

Kako, gdje, kada? 
Poslije razmjene mladih u Grčkoj sam se pitao kako mogu i koliko je zahtjevno odraditi semestralnu studentsku razmjenu. Srećom, na mojem fakultetu postoji Ured za međunarodnu suradnju čiji djelatnici rade odličan posao pri mentalnoj i administrativnoj pripremi studenata koji su voljni napraviti tu razmjenu. Alcalá de Henares Španjolskoj mi je bila prvi izbor, obzirom da je tamo mediteranska klima, a meni toga nikad dosta. Isto tako, htio sam iskusiti nešto više od središnje Europe koja mi je više-manje u tom periodu dozlogrdila. 

Pripreme za put  - karta i smještaj
Što se smještaja tiče, prvo sam gledao studentske domove u Alcali, gdje je bio izbor od čak dva doma, no oba su bila podosta skupa za moj budžet. Naposljetku sam naletio na platformu Erasmusu koja je specijalizirana za studentske stanove. Vidio sam da tamo ima dosta izbora po solidnim cijenama i  uspio sam pronaći stan. Stan preko Erasmusu platforme me ispao nekih 370 eura mjesečno te sam uz to morao datii depozit od 300 eura. Treba svakako uzeti u obzir da su stanovi u Alcali skuplji nego u Varaždinu. Tko god ima želju odraditi razmjenu tamo, preporučujem da istražite cijene stanova, jer bilo je i ekipe snalažljivije od mene koji su upola manje plaćali bolje stanove od mene.  Što se avionske karte tiče, utipkao sam relaciju Zagreb - Madrid na Kiwi.com (odlična agregat platforma koja nalazi odlične ponude letova), koja me ispala 80 eura u jednom smjeru.

Upoznavanje Alcale i novih ljudi
Prvi dan svojeg boravka krenuo sam lagano u upoznavanje Alcale. Cilj mi je bio prvi dan istražiti kakva je kava, pošto sam veliki ljubitelj kave. Odmah sam primijetio da su cijene u kafićima vrlo slične onima na Jadranu, 2 eura za kavu i nekih 2.5 eura za pivu. Kako sam istraživao Alcalu, tako sam dobio jako pozitivan dojam o tome "gradiću". Grad je to od skoro 200.000 stanovnika, iako nema dojam nekog velegrada. Vidi se da je to baš studentski grad, jer ima mnogo mladih ljudi.
Pored glavnog trga (Plaza de Cervantes) te preko puta sveučilišne zgrade se nalazi hostel čije je prizemlje između osam i devet navečer rezervirao ESN za razna druženja, što je zapravo i bilo glavno obilježje Tandema. To je bilo i moje prvo upoznavanje uživo s ESN ekipom i stvarima koje oni rade. Tamo sam se lagano krenuo upoznavati s ljudima i pokušao naučiti španjolski bez pretjerano puno uspjeha, ali uz poštenu dozu smijeha. Osim Tandema, bilo je tu još i ostalih organiziranih događaja, od bar crawlova do satova meditacije i tečajeva plesa Bachate, i naravno - raznoraznih partija. Što se tiče druženja i party scene, ESN je odradio vrhunski posao što se tiče organiziranja raznih druženja i partija. Bilo je tu svega: od karaoke partyja i beer ponga do gaming partyja. Još jedna hvale vrijedna stvar  su izleti koje je ESN organizirao na svakodnevnoj razini.

Fakultet i tečaj španjolskog jezika
Alcala ima veliko sveučilište s velikim brojem programa: od humanističkih do tehničkih znanosti. Isto tako, odsjeka ima po cijelome gradu. Obzirom da je moj fakultet u niši informacijskih znanosti, išao sam na razmjenu u Escuela Politécnica Superior (Politehnički fakultet). Sva predavanja na kojima sam bio su bila na engleskom jeziku, bilo je čak i dosta lokalne ekipe koja je tu došla kako bi koordinirala ekipu poput mene ili samo slušala predavanja na engleskom. Isto tako, profesori su bili dosta tolerantni i susretljivi, pogotovo što se tiče pitanja oko gradiva za ispite. Tjedan dana kasnije sam saznao da mi se neće priznati jedan predmet na FOI-ju te sam morao pronaći neku alternativu. Kako sam prilikom dolaska shvatio da većina ekipe priča španjolski i da je to veliki benefit, odlučio sam se upisati tečaj španjolskoga jezika. Sa sigurnošću mogu reći da mi je taj tečaj bilo i najbolje iskustvo što se tiče samoga studiranja u Alcali. Prvenstveno zbog same šarolike grupe ljudi u učionici. Ekipa je stvarno bila super i dosta se toga naučilo.

Pogodnosti za studente
U Alcali studenti imaju dosta pogodnosti i popusta u javnom prijevozu, muzejima te nekim restoranima.  Meni je osobno najbolja pogodnost bila transportna kartica, koja dolazi s popustom za studente i ispada nekih 20 eura mjesečno. Ta transportna kartica omogućuje beskonačne i besplatne vožnje (na mjesec dana) busevima, vlakovima i metroima unutar regije Madrida i u samom Madridu. Ako ste tip osobe koja često koristi javni prijevoz, ovo je odlična opcija. Svakako sam uspio kapitalizirati na toj investiciji i istražiti regiju oko Madrida.

Dolazak COVID-a
Već sam se lagano udomaćio u taj polu-samostalan život u Španjolskoj, i kada je COVID inicijalno buknuo u Španjolskoj početkom ožujka, većina nas je to shvatila olako. Koji tjedan poslije su pauzirali i predavanja na dva tjedna dok se to sve ne smiri, što smo mi studenti shvatili kao neslužbene praznike. Kojih nekoliko dana kasnije se krenulo sve zatvarati te se naposljetku krenulo i limitirati kretanje ljudi. No, to ne znači da su druženja bila zabranjena! Često sam se nalazio sa svojom ekipom u stanu na drugom kraju grada. Svakim danom je sve više ekipe odlazilo kući, no pokušao sam ostati pozitivan. Meni je u planu bilo ostati i pričekati da to sve završi.  Na kraju sam došao do odluke da ću uzeti što prije kartu za let koja vodi prema Zagrebu. Uspio sam kupiti kartu no tik kako sam kupio kartu taj je let bio otkazan. Na kraju sam stupio u kontakt s Veleposlanstvom RH u Madridu, koja je uspjela s Veleposlanstvom Republike Slovenije iskombinirati besplatni let preko Ljubljane do Zagreba. Iznimno sam zahvalan našoj ambasadi na tome, pogotovo s obzirom na moju situaciju. I tako nekoliko dana kasnije sam spremio sobu, spremio stvari, otišao se pozdraviti s još nekoliko prijatelja prije samog puta prema aerodromu, i zatvorio kratko, no veoma dinamično i slatko poglavlje svojeg studentskog života.

Sveukupni dojam
Iako sam tada bio prilično razočaran tim preranim završetkom moje Erasmus razmjene u Španjolskoj, u retrospekciji je to bilo jako pozitivno iskustvo koje bih svakako preporučio svakome tko se još premišlja. Što se mene samoga tiče, na Erasmusu sam dodatno upoznao sebe i kako funkcioniram u situaciji kada dođeš u neko totalno nepoznato mjesto. Zvuči kao klišej, ali za mene je to bio ogroman izlazak iz komforne zone, pogotovo jer su me na početku pucale razne sumnje i anksioznosti. Iako se to sve na kraju pretvorilo u uzbuđenje za novim aktivnostima i generalno - novim stvarima. Kad upoznaš nove ljude i formiraš ekipu tada shvatiš da ti je zapravo ovo drugi dom. Ipak sam ja tip osobe koji smatra da dom nije samo lokacija, nego i osjećaj. A dok si okružen dobrim ljudima, to možeš smatrati i domom na neki način.
Na kraju, za svakoga tko ima nedoumice oko odlaska na Erasmus uvelike preporučujem da se odvaži i da isproba to za sebe. Jedanput dok tamo dođeš, sve ono što si mislio na kraju dana se ispostavi da je totalno drugačije. Samo je bitno biti otvoren prema novim iskustvima, i sve će se to poklopiti kako se spada. :) 

Cijelo Davidovo iskustvo možete pročitati ovdje.