Skip to content Skip to navigation

Kako opisati Erasmus+ iskustvo u 2020. godini? Jednom riječju: neočekivano

Imena studenata: 
Josipa Dumenčić
Mjesto boravka: 
Žilina
Godina: 
2020
Program: 
Erasmus+

Razlog zašto je ovo iskustvo neočekivano nije samo COVID-19 i tjedni koje smo proveli zatvoreni u hotelu, već što smo u 4 mjeseca upoznali divne ljude iz svih dijelova Europe (i Azije), uspjeli proputovati Slovačku, roštiljali i pravili partyje, planinarili, potrošili novac od stipendije i uživali.

Prije nego što je počeo lockdown u Slovačkoj, imali smo pravo Erasmus iskustvo. Družili smo se s lokalnim studentima, ali i ostalim erasmusovcima kojih je bilo otprilike stotinjak. Pronašli smo najbolja mjesta za izlaske (za buduće erasmusovce u Žilini preporučujem Nosorožec) i nove najdraže kafiće. Također, planinarili smo po Tatrama i uživali u slovačkoj večeri u restoranu s panoramskim pogledom. Žilina, koja je na prvu izgledala tmurno i dosadno, postala je odlično mjesto za mlade ljude, puno sadržaja i aktivnosti.

Nakon mjesec dana uživanja u studentskom životu daleko od kuće, Slovaci su odlučili zatvoriti sve. Sva druženja, proslave rođendana, ispijanje kava i čaja preselila su se u hotel. Broj Erasmus studenata se prepolovio, ali smo i dalje nalazili načine kako se zabaviti i spasiti ono što je ostalo od našeg Erasmus iskustva. Vrijeme je brzo prolazilo, snijeg se otopio i situacija s COVID-19 se smirila te smo mogli obilaziti nacionalne parkove i prirodu u okolici Žiline. Uskoro smo počeli i obilaziti ostale gradove te nam je vožnja vlakom, koji je besplatan za studente, postala normalna stvar. Zadnjih mjesec dana naše studentske razmjene proveli smo putujući po Slovačkoj u želji da nadoknadimo izgubljeno vrijeme provedeno u lockdownu.

Imali smo velika očekivanja koja se većinom nisu ostvarila. Zato smo uspjeli stvoriti neke drugačije uspomene, ali jednako vrijedne. Drago mi je što sam provela Erasmus razmjenu u Žilini i preporučujem svima koji žele iskusiti studentski životu u drugoj državi da se prijave, upoznaju nove ljude i uživaju u svim avanturama koje studentska razmjena nudi.