Skip to content Skip to navigation

EPITECH ljetna škola u Francuskoj

Imena studenata: 
Stefan Tropčić
Mjesto boravka: 
Francuska
Godina: 
2018
Program: 
Erasmus+

Svibanj je, kreće drugi krug kolokvija, a na stranice Fakulteta dolazi objava o nekoj ljetnoj školi u Francuskoj. Gledam objavu, čini se zanimljivo, kad na kraju članka iznos od 2500 €, ali i mogućnost stipendiranja. Što sad? Nije baš da imam toliko novaca, ali ipak ispunjavam upitnik, jer nemam što izgubiti (osim godinu studija jer sam imao par ispita), a škola se održava za vrijeme naših ispitnih rokova. Skroz zaboravljam na to, fokusirajući se na obveze na fakultetu.

Nekoliko tjedana kasnije iz Ureda za međunarodnu suradnju dolazi mi poziv na kratki razgovor,  predstavljanje ljetne škole i fakulteta na kojem se održava te koji radi na malo drugačiji način. Naime, EPITECH je fakultet s kampusima diljem Francuske koji funkcionira bez profesora i dosadnih, sat i pol dugih predavanja. Tijekom nastave se rješavaju zadaci kroz koje studenti dolaze do određenih znanja čije stjecanje moraju dokazati izradom projekta i tako na svakom kolegiju tijekom studija.

Nakon uvodnog razgovora, predstavili smo se monologom i odgovorili na par pitanja među kojima je bilo i zašto bi ti želio ići na tu ljetnu školu. Kako je tema mojeg završnog „Implementacija blockchain sustava u Pythonu“, a ljetna škola ima tri smjera IoT, AI&Robotics i Blockchain, smatrao sam da je to savršena prilika da spojim ugodno s korisnim. Svi polagano završavamo s predstavljanjem i dobivamo povratnu informaciju da fakultet može sufinancirati određen iznos te da sam na temelju ocjena ja najizgledniji kandidat (ajde da ima kakve koristi i od tih ocjena). No kako imam ispite iz zimskog semestra napomenem da imam problem s nemogućnošću pristupanja ispitima na što ulijeće tim iz Ureda za međunarodnu suradnju i kažu da nema problema (to je nešto što prvi put čujem na FOI-ju), da će one sve riješiti. I stvarno jesu, omogućili su meni i Ibrahimu (koje je išao na AI&Robotics u Marseilleu) izlazak na prijevremeni rok. Ovom prilikom želio bih se zahvaliti ženskom timu iz Ureda i profesorima koji su bili super razumni.

Ljetna škola pod nazivom „EPITECH Summer Bootstrap“ održavala se od 2. do 20. srpnja u Parizu ili Marseillesu ovisno o tematici samih radionica, s tim da smo prvi tjedan svi bili u Parizu. Bili smo smješteni u hotelima ili „host family“ što je meni osobno pružilo dodatni stupanj imerzije u francusku kulturu i način življenja. Upravo je dio kulture i drugačiji pogled na svijet, bilo zemlje u kojoj se nalaziš ili ljudi s kojima se družiš, nešto što svatko ponese sa sobom nakon bilo kakvog Erasmus+ programa, ljetne škole ili stručne prakse.

U prvom tjednu nastave rješavali smo odabrane zadatke vezane uz Linux command line i programske zadatke u jeziku C, koji su bili svojevrsna simulacija onoga što studenti EPITECH-a prolaze tijekom uvodnih prva dva mjeseca na fakultetu i, iskreno, zadaci su isti ili teži nego oni na Programiranju 1. Drugi tjedan sastojao se od upoznavanja tehnologija s kojima će pojedini smjer raditi, ali opet preko zadataka i rješavanja problema bez ikakvog oblika predavanja, prepušten si samom sebi, Googleu i studentima viših godina s EPITECH-a, slično situaciji tijekom njihove akademske godine. Preko zadataka naučio sam osnove Solidityja, truffle.js i Metamaska. Treći tjedan je zamišljen tako da uz pomoć provježbanih tehnologija napravimo funkcionalni prototip aplikacije s temom po želji.

Tijekom ta tri tjedna EPITECH nam je omogućio sate učenja francuskog jezika (na stari klasični način, uz profesora) te su nam neka poslijepodneva i čak cijele dane ispunili posjetima muzeju, marketinškoj kompaniji Criteo, dvorcu i parkovima u Versaillesu, krstarenju po Seini, kupanju u vodenom parku i Disneylandu.

Poanta ovog mog piskaranja jest ukazati kolegama kako je bilo kakva razmjena nezaboravno iskustvo putovanja, istraživanja novih zemalja, upoznavanja novih ljudi, novih znanja i rada u multinacionalnom timu. Prijavite se, iskoristite svaku priliku, a ako mislite da postoje prepreke zbog kojih nećete moći ostvariti to iskustvo, bio to veliki iznos, ispiti ili nešto treće razmislite ponovno i posjetite cure u Uredu za međunarodnu suradnju, sigurno će vam biti spremne pomoći. Bonne chance!

Stefan Tropčić, PDS IPS