Skip to content Skip to navigation

Drempina iskustva Erasmus studentske prakse

Imena studenata: 
Damir Drempetić
Mjesto boravka: 
Beč
Godina: 
2019
Program: 
Erasmus +

Student 2. godine diplomskog studija smjera Informacijsko i programsko inženjerstvo, Damir Drempetić, iskoristio je zadnji semestar svojeg studija za odlazak na Erasmus+ stručnu praksu. Odabir je pao na tvrtku Moonshiner u Beču gdje je Damir boravio od ožujka do svibnja 2019. godine. U nastavku pročitajte motive i nezaboravno iskustvo Erasmus stručne prakse iz njegove perspektive.

Zašto sam uopće htio na Erasmus praksu?

Zbog novog poslovnog iskustva u inozemnoj firmi. Upisao sam 2. godinu diplomskog studija i bio svjestan da ću morati odraditi studentsku praksu uskoro. Praksu sam mogao odraditi u tvrtci u kojoj sam ionako već kao student radio u tom trenutku i bio sam dosta uvjeren da želim nastaviti raditi tamo kad završim studij. No htio sam steći još neko novo dodatno poslovno iskustvo prije nego se ugnijezdim u toj firmi u Zagrebu.

Zbog iskustva načina života negdje drugdje. Moje razmišljanje bilo je da trenutno ne želim otići iz Hrvatske. Jednostavno sam bio zadovoljan životom ovdje no htio sam to i iz vlastitog iskustva potvrditi. Bilo bi glupo tvrditi kako je meni ovdje super, a da pri tome nisam ni probao živjeti negdje drugdje. Znam, zvuči nelogično - otišao sam raditi van jer sam bio zadovoljan životom i trenutnim poslom ovdje. No,kada se na Erasmus praksu gleda kao na priliku da možeš praktički besplatno otići u novu zemlji i novi grad bez ikakve obaveze na određeni period, onda ipak ima smisla.

Kako sam tražio Erasmus praksu?

Preko prijatelja sam dobio poveznice na web stranice 2-3 firme u inozemstvu koje traže programere. Našao sam otvorene pozicije na njihovom webu, forme za prijavu ili kontakt e-mail i poslao pripremljeni životopis i motivacijsko pismo. Tu bih napomenuo da nisam gledao samo juniorske i pripravničke (intern) pozicije. Gledao sam sve one pozicije koje su me zanimale i gdje sam imao bar neke kompetencije. Pa makar tražili osobu s nekoliko godina iskustva, javio bih se jer u najgorem slučaju me mogu odbiti, a to nije ništa strašno. Znači, zapravo moj pristup je bio da ne tražim Erasmus praksu, tražio sam posao programera u inozemstvu. A kroz razgovor nadalje onda uvijek mogu objasniti da bi došao na određeni period i da postoji mogućnost i da ostanem ako mi se svidi.

Kako pametnije tražiti praksu?

Inače vjerojatno pametniji pristup je istražiti u koji grad i zemlju želiš ići na praksu i onda tamo tražiti posao. Ako si informatičar posao se može tražiti preko LinkedIn-a, Facebook grupa poput IT Jobs Croatia, Glassdoor-a. Kako je izgledao proces dogovaranja prakse? Srećom, spomenute 3 firme za koje sam dobio preporuku da se prijavim su bile sasvim dovoljne. Prva firma iz Njemačke mi se zahvalila putem maila nakon par dana i objasnila da trenutno nije zainteresirana za studenta. Uskoro su mi se javili i iz Austrije (Beča), postavili par inicijalnih pitanja, dogovorili smo jedan uvodni Skype intervju, a nakon toga i još jedan tehnički intervju. Složili smo se da je Erasmus praksa dobar način da dođem kod njih na nekoliko mjeseci zapravo kao na neki probni rok.

Što nakon dogovora?

Praksu sam dogovarao unaprijed prije samog natječaja Sveučilišta u Zagrebu. Tako sam od firme tražio da mi ispune i pošalju Acceptance Confirmation koji mi je od njih trebao za prijavu. To je dokument od jedne A4 stranice kojim potvrđuju dogovor o mojoj praksi. Do objave natječaja imao sam još dovoljno vremena prikupiti svu preostalu dokumentaciju. To je dosadniji dio Erasmus-a, ali srećom je jedini takav.

Kako sam našao smještaj?

Kod firme mi se svidjelo što su na svojoj web stranici isticali da imaju zaposlenike iz raznih država svijeta i da pomažu prilikom preseljenja u Beč. Ponudili su mi smještaj s jednim budućim kolegom u stanu, no kako je to kasnije propalo, poslali su mi poveznice gdje mogu pronaći smještaj. Birajući između stanova na njihovom oglasniku, objava po Facebook grupama, na kraju sam se odlučio na smještaj u studentskom domu. Ima odličnih privatnih studentskih domova u Beču poput Akademikerhilfe i Stuwo Vienna.

Svidjela su mi se dva Stuwo studentska doma koja su novoizgrađena i na vrlo visokoj razini baš poput našeg u Varaždinu. Poslao sam prijavu putem web forme, poslao papire putem maila, uplatio polog i ostale troškove. Sve sam mogao riješiti prilično jednostavno i online i srećom, na engleskom. 

Kako mi je bilo na smještaju?

Prvi dan kad sam stigao u Beč u domu su me dočekali s uputama za snalaženje u gradu, papirom s kojim trebam otići prijaviti boravište i ostalim potrebnim uputama. Nisam imao apsolutno nikakvih neugodnih iznenađenja ili problema s smještajem. Sve je zapravo bilo kao na web-u, koštalo je upravo onoliko koliko je pisalo i upraviteljica doma je bila prilično ljubazna i susretljiva.

Imao sam svoju sobu, a dijelio sam kuhinju i wc s cimerom iz Bugarske koji je bio u drugoj sobi. Dom ima zajedničke dnevne boravke gdje smo često igrali Fifu, ima saunu, teretanu, glazbenu sobu s klavirom, sobu za učenje, spremište za bicikle pa čak i sobu za partijanje. U cijenu smještaja uključeno je tjedno čišćenje sobe i ostatka apartmana.

Kakvi su bili troškovi smještaja?

Prije useljenja:

  • polog = 700€
  • administrativni troškovi = 90€
  • prva stanarina = 418€

Nakon useljenja:

  • trošak čišćenja = 89€

Što sam radio na praksi?

Nisam dosad spomenuo, no na praksi sam bio 3 mjeseca, od ožujka do kraja svibnja 2019. Prvi mjesec sam radio na React web aplikaciji i često nisam imao dovoljno zadataka pa mi je bilo pomalo dosadno. No zato već u travnju sam počeo raditi na React Native mobilnoj aplikaciji zajedno s još 3 kolega u timu. Taj mjesec mi je bio najzanimljiviji što se posla tiče. Krajem svibnja sam uz mobilnu aplikaciju radio na administratorskoj web aplikaciji za isti projekt.

Kakva su mi bila iskustva na poslu?

Srećom, u firmi je jezik komunikacije bio engleski. K tome, osim kolega iz Austrije imao sam kolege rodom iz Meksika, Slovačke, Francuske, a slično tome i u sestrinskoj firmi koja se bavi umjetnom inteligencijom bilo je kolega iz SAD-a, Rusije, Poljske. To se odlično uklopilo u moju Erasmus praksu. Zanimljivo mi je bilo i da je direktor zapravo bio rodom Hrvat što sam slučajno saznao na prvom intervjuu.

Ekipa je bila odlična,a taman sredinom ožujka organizirali su team building na skijalištu nedaleko Salzburga. Ured koji su imali u samom centru Beča, blizu Stephansplatza je postajao premalen pa smo početkom travnja preselili u veći ured pored Dunava. Tom prilikom organizirali su i roštiljanje uz Dunav. Generalno, atmosfera na poslu je bila vrlo dobra pa su iskustva i vrlo pozitivna.

Kakav je Beč?

Beč je i ove godine po deseti put proglašen najboljim gradom za život na svijetu. Ja to, naravno, nisam znao kad sam dolazio i nisam imao nikakva očekivanja pa mi je iskustvo bilo još bolje.

Grad je vrlo čist i lijepo uređen, javni prijevoz je izvanredan zbog povezanosti tramvajima, unutargradskom i podzemnom željeznicom za koje sve skupa vrijedi jedna karta po prilično fer i pristupačnim cijenama. Mjesečna karta je 51€, a za duži boravak isplati se uzeti i godišnju kartu od 365€, 1€ po danu stvarno nije puno.

Zanimljivo je da Beč ima i svoju gradsku službu za izgubljene stvari. To znam jer sam uspio izgubiti mobitel i ruksak s ključevima. Mobitel je netko pronašao na ulici i ostavio ga u prvom McDonaldsu gdje su mi ga ljubazno vratili. Za ruksak mi je odmah bilo rečeno da će mi biti vraćen jer je očito takva kultura tamo. U konačnici stvarno je tako i bilo. Iako u ruksaku nisam imao ništa vrijedno, već samo papire - zanimljivo je da imaju online javnu bazu podataka sa svim pronađenim stvarima koja se može jednostavno pretražiti i besplatno preuzeti izgubljeno. Tako sam i ja tamo mogao vidjeti da su mi pronašli ruksak.

Koje su druge prednosti Erasmusa?

Osim aspekata prakse i stjecanja poslovnog iskustva kao i života u inozemstvu, Erasmus je odlična prilika iz puno drugih razloga.

Jačanje odvažnosti

Sada ne bih osjećao neki strah od putovanja i snalaženja po novom gradu. Za Beč sam praktički spakirao kofere, sjeo na Flixbus i uz Google Maps došao gdje god bih trebao. Sada mi ne bi bilo previše neugodno ponoviti to za neki drugi grad i zemlju.

Brušenje stranih jezika

Učenju njemačkog sam se na kraju odupirao jer sam se svugdje pravio Englez, doslovce. No zato sam poboljšao bar svoj engleski svakodnevno pričajući na njemu. Počeo sam s vremenom čak i razmišljati na engleskom nakon 2 mjeseca tamo.

Stjecanje prijateljstava

Vrlo lako se povezati s drugim erasmusovcima, bilo da baš studiraju ili su na praksi. U Beču je Erasmus zajednica dosta velika i postoje razne grupe po Facebooku i WhatsAppu pomoću kojih je moguće uključiti se u svakakva druženja i sportske aktivnosti. ESN u Beču (Erasmus Student Network) organizira i putovanja unutar i van Austrije.

Općenito je prilično lako steći prijateljstva tijekom Erasmusa sa ljudima iz cijeloga svijeta koja se često održe i po završetku razmjene.