Skip to content Skip to navigation

Aktivnosti


Predmet Vršnjačka potpora studentima s invaliditetom

Predmet Vršnjačka potpora studentima s invaliditetom zamišljen je kao sveučilišni predmet, a dostupan je za upis svim studentima koji su upisani na bilo koju sastavnicu Sveučilišta u Zagrebu na preddiplomskoj, diplomskoj ili poslijediplomskoj razini studija.

Uvjet za upis predmeta je poznavanje studenta/ice s invaliditetom kojem je potrebna vršnjačka potpora te koji pristaje da mu student/ica koji upisuje predmet bude student/ica asistent/ica („par“). Isto tako, potrebno je da „par“ bude s istog studijskog programa (i iste razine studija s obzirom na upisani semestar/godinu). Za potrebe upisa ovog predmeta, skupinu studenata s invaliditetom definiraju studenti s oštećenjima vida (slijepi i slabovidni), studenti s oštećenjima sluha (gluhi, nagluhi i gluhoslijepi) i studenti s tjelesnim invaliditetom.

Predmet će se odražavati u dva dijela: prvi dio odnosi se na pripremnu radionicu, a drugi na pružanje vršnjačke potpore i superviziju. Pripremna radionica (15P+30V) će biti održana tijekom dva vikenda (petak poslijepodne, subota, nedjelja) na kraju rujna. Precizne informacije o vremenu i mjestu održavanja radionice dobit ćete tijekom rujna. Pružanje vršnjačke potpore i supervizije će se događati tijekom semestra u tempu 5 sati pružanja vršnjačke potpore tjedno + 2 sata supervizije svaki drugi tjedan kroz osobne kontaktne i putem e-učenja.

S obzirom da je predmet Vršnjačka potpora studentima s invaliditetom sveučilišni predmet, moguće ga je upisati na svakoj sastavnici Sveučilišta u Zagrebu. Više o predmetu možete saznati na http://www.unizg.hr/studiji-i-studiranje/podrska-studentima/podrska-studentima-s-invaliditetom/vrsnjacka-potpora/


Tečaj hrvatskog znakovnog jezika na Fakultetu organizacije i informatike!

Fakultet organizacije i informatike je projektni partner na projektu „Hrvatski znakovni jezik - provođenje izobrazbe putem interaktivnih tečajeva hrvatskog znakovnog jezikahttp://www.dodir.hr/varazdin/

Projekt je financiran od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja: www.mzos.hr, a FOI je projektni partner.

Tečaj HZJ provodi Savez gluhoslijepih osoba "DODIR" http://www.dodir.hr/ Predavači Saveza DODIR su povremeni gosti predavači na FOI. Donošenje Zakona o hrvatskom znakovnom jeziku i ostalim sustavima komuniciranja gluhih i slijepih osoba u RH omogućilo je ostvarivanje promicanja znakovnog jezika među mladima. FOI je ustupio prostor za održavanje tečaja, koji između ostalih pohađaju i studenti FOI-a.

Osiguravanje pomoćnika učenicima u školama Varaždinske županije

Fakultet organizacije i informatike je projektni partner u IPA projektu Osiguravanje pomoćnika u nastavi u školama Varaždinske županije. Detalji projekta su na http://pomocnici-nastava.com/

Cilj projekta je omogućiti učenicima s poteškoćama u učenju integraciju u redovite odgojno obrazovne programe.

Program edukacije pomoćnika u nastavi je vodio FOI u suradnji s vanjskim suradnicima u vertikali obrazovanja. Tijekom 2014/2015 edukaciju prošlo 100-tinjak pomoćnika u nastavi. Oni su su stečene kompetencije i znanja primijenili u rad s učenicima s poteškoćama u učenju u 34 osnovne i srednje škole.

Članovi FOI tima za edukaciju su (popis prema redoslijedu izvođenja nastave):

 • Izv.prof.dr.sc. Violeta Vidaček-Hainš, psihologinja i komunikologija, Fakultet organizacije i informatike Varaždin voditeljica programa
 • Ruža Fosin, prof. psihologinja/stručna suradnica, Prva gimnazija Varaždin
 • Izv.prof.dr.sc. Nina Begičević Ređep, inf. znanosti, Fakultet organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu
 • Jasenka Husnjak, prof., defektologinja, edukacijsko rehabilitacijski smjerDječji vrtić Varaždin
 • Marin Vučić, prof., defektolog, ravnatelj, Praktična nastava COO Tomislav Špoljar
 • Prof.dr.sc. Goran Bubaš, komunikolog, Fakultet organizacije i informatike, Sveučilište u Zagrebu
 • Mirjana Darabuš, prof. defektologinja - logopedinja stručna suradnica, OŠ Svibovec Toplički i Ljubešćica
 • Željka Čolović Rodik, prof., psihologinja / stručna suradnica (II. OŠ Varaždin)
 • dr.sc. Goran Hajdin, pedagog, Fakultet organizacije i informatike, Sveučilište u Zagrebu
 • Ratko Kovačić, prof., stručni suradnik / psiholog, Elektrostrojarska škola Varaždin
 • doc.dr.sc. Valentina Kirinić, informacijske znanosti, Fakultet organizacije i informatike, Sveučilište u Zagrebu
 • Dubravka Novak učiteljica razredne nastave, V. OŠ Varaždin

Projektni partneri su Varaždinska županija kao voditelji projekta, AZRA, Hrvatski zavod za zapošljavanje - Područna služba Varaždin i 34 osnovne i srednje škole u regiji.

Projekt je odobren I financiran u sklopu Operativnog programa Razvoj ljudskih potencijala 2007.- 2013., Prioritet 2. Jačanje socijalnog uključivanja i integracije osoba u nepovoljnom položaju, kroz suradničko podučavanje pridonosi stvaranju mogućnosti za potpuno uključivanje učenika s teškoćama na području Varaždinske županije u redovne odgojno-obrazovne programe i život zajednice kojoj pripadaju.

Zahvaljujemo svima koji su omogućili da se ovaj projekt realizira,

Svim učenicima želimo puno uspjeha :)


Međunarodni kolokvij - teme vezane uz institucionalnu potporu osobama s invaliditetom

Na Sveučilištu Illinois u Chicagu je u travnju 2015. održan međunarodni kolokvij s temama vezanim uz institucionalnu potporu osobama s invaliditetom. Prezentacije su održali doc.dr.sc. Violeta Vidaček-Hainš, koordinatorica za studente s invaliditetom sastavnice i student volonter Tadija Bagarić. Predstavljeni su modeli umrežavanja obrazovnih institucija na svim razinama vertikale obrazovanja te volonterske aktivnosti studenata FOI-a vezane uz osobe s invaliditetom. Kolokvij je sastavni dio 6. Studentskom istraživačkog simpozija organiziranog u suradnji s McNair Trio Programima Sveučilišta Centralna Florida, Orlando, McNair i A. Mitchem F. Sveučilišta DePaul Chicago te Sveučilištem Illinois, Institutom za osobe s invaliditetom.

Letak - Croatia Research Colloquium flyer


Okrugli stol - "Dodir"

U srijedu, 29. listopada 2014. godine u 14:00 sati u dvorani 10 (FOI 1), Hrvatski savez gluhoslijepih osoba Dodir održao je okrugli stol pod nazivom: Predstavljanje rezultata projektaMultidimenzionalna analiza socijalne uključenosti djece s teškoćama i studenata s invaliditetom u obrazovnom procesu.

U sklopu IPA komponenta IV - Operativnog programa Razvoj ljudskih potencijala-programa Europske unije za Hrvatsku, Hrvatski savez gluhoslijepih osoba Dodir organizirao je okrugli stol za sve koji se bave problematikom i potrebama djece s teškoćama u razvoju te studenata s invaliditetom.

Svrha održavanja okruglog stola bila je je prikazati rezultate koji su nastali tijekom provedbe kvantitativnog i kvalitativnog istraživanja, a koji bi mogli poslužiti kao smjernice za razvoj budućih inkluzivnih standarda u srednjoškolskom obrazovanju i modela potpore studentima s invaliditetom. Osim toga, postojeći rezultati svakako mogu doprinijeti i evaluaciji postojećih mjera podrške.

Okrugli stol - "Ulaganje u budućnost"

Orijentacijski tjedan za brucoše s invaliditetom

U Zagrebu se od 08. do 12. rujna 2014. godine održava Orijentacijski tjedan za brucoše s invaliditetom u organizaciji Udruge za promicanje kvalitetnog obrazovanja mladih s invaliditetom "ZAMISLI.

Orijentacijski tjedan je posvećen budućim korisnicima u sklopu Centra podrške - neovisan život kojeg financiramo uz pomoć Ministarstva socijalne politike i mladih, Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te Grada Zagreba.

Centar podrške uključuje usluge prilagodbe literature za studente s oštećenjima vida i gornjih ekstremiteta, prijevoza posebno prilagođenim kombi vozilom, daktilografa za studente s oštećenjima sluha i asistenata u svrhu podrške tijekom studija te savjetovalište.

Orijentacijski tjedan je tjedan upoznavanja kojem je cilj uhodavanje brucoša u studentski život i obaveze, upoznavanje s oblicima podrške koje pruža Udruga Zamisli te utvrđivanje potrebne razine podrške za svakog korisnika.

Kroz zabavne i informativne radionice i zadatke uživljavanja u konkretne situacije koje ih očekuju, brucoši s invaliditetom koji su se prijavili za korištenje usluga Centra podrške upoznat će se sa svojom studentskom svakodnevicom i onime što ih očekuje na početku predavanja.

Orijentacijski tjedan organiziramo kako bismo ublažili stres oko problema i situacija koji su učestali prvih dana studentskog života studenata s invaliditetom.

Prijavnice su dostupne na Web stranici Udruge Zamisli ili mailom na savjetovaliste@zamisli.hr. Rok za prijavu je 29.8.2014.


Predstava i razgovor - "DISABLE(D) PREJUDICE"

Američko veleposlanstvo u Zagrebu & Arena Stage VOICES OF NOW s veseljem vas pozivaju na predstavu i razgovor DISABLE(D) PREJUDICE u četvrtak 19. prosinca, od 19 do 20 sati u Dvorani Gorgona - Muzej suvremene umjetnosti, Av. Dubrovnik 17. Ulaz je slobodan. Svoja mjesta možete rezervirati do 18. prosinca na broj telefona: 661 2295


Obavijest Hrvatske udruge za promicanje i razvoj tiflotehnike

Obavijest za studente s invaliditetom iz Hrvatske udruge za promicanje i razvoj tiflotehnike


Dizalo na FOI

Poštovane kolegice i kolege!

Obavještavamo Vas da se početkom 2013/14 akademske godine stavlja u funkciju dizalo na lokaciji FOI 1, Pavlinska 2.

Dizalo će omogućiti studentima s invaliditetom veću mobilnost i lakši pristup višim katovima zgrade.


Evaluacijski i supervizijski sastanak kolegija "Vršnjačka potpora studentima s invaliditetom"

Na Fakultetu organizacije i informatike je u petak, 13.6.2014. održan 3. evaluacijski i supervizijski sastanak kolegija Vršnjačka potpora studentima s invaliditetom.

Tom prilikom Fakultet su posjetile nositeljica kolegija prof.dr.sc. Lelia Kiš-Glavaš i doc.dr.sc. Valentina Kranželić s Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta i Marijana Žitnik Sedak, dipl. soc. rad iz Ureda za studente s invaliditetom Sveučilišta u Zagrebu te studenti s invaliditetom i studenti koji pružaju vršnjačku potporu s Edukacijsko-rehabilitacijskog i Fakulteta organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu.

Nakon predavanja, gosti su posjetili Stari grad GMV-a, te ovom prilikom zahvaljujemo gospođi Aniti Peričić i djelatnicima muzeja na susretljivosti i stručnom vođenju.

Vršnjačka potpora_13.6.2014

Završno predavanje i evaluacija kolegija "Vršnjačka potpora studentima s invaliditetom"

Na Fakultetu organizacije i informatike je u petak, 24.1.2014. godine održano završno predavanje i evaluacije kolegija Vršnjačka potpora studentima s invaliditetom.

Polaznici kolegija su obrazovni asistenti, odnosno studenti različitih sastavnica Sveučilišta. Oni pružaju vršnjačku potporu studentima s invaliditetom. Kao i dosadašnjih godina, među polaznicima su i studenti Fakulteta organizacije i informatike.

Nositeljica kolegija jeprof.dr.sc. Lelia Kiš Glavaš s Edukacijsko-rehabilitacijskog Fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Predavanju su prisustvovale i predstavnice Ureda za studente s invaliditetom Sveučilišta, Marijana Žitnik Sedak i Sanja Radić Bursać.

Nakon predavanja, studenti su posjetili Entomološki odjel GMV-a, kojima zahvaljujemo na stručnom vođenju.

kolegij Vršnjačka potpora studentima s invaliditetom

Održan evaluacijski i supervizijski sastanak kolegija Vršnjačka potpora studentima s invaliditetom

Na Fakultetu organizacije i informatike je u petak, 7.6.2013. održan evaluacijski i supervizijski sastanak kolegija Vršnjačka potpora studentima s invaliditetom.

Tom prilikom Fakultet su posjetile nositeljica kolegija prof.dr.sc Lelia Kiš-Glavaš s Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta, Valentina Novak, dipl.soc.rad i Marijana Žitnik Sedak, dipl. soc. rad iz Ureda za studente s invaliditetom Sveučilišta u Zagrebu te studenti s invaliditetom i studenti koji pružaju vršnjačku potporu s Edukacijsko-rehabilitacijskog, Katoličkog bogoslovnog, Filozofskog fakulteta i Fakultet organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu.

Vršnjačka potpora

Predmet "Vršnjačka potpora studentima s invaliditetom"

Predmet "Vršnjačka potpora studentima s invaliditetom"

U okviru Sveučilišta postoji interdisciplinarni predmet Vršnjačka potpora studentima s invaliditetom. Predmet je namijenjen svim studentima koji su upisani na bilo koju sastavnicu Sveučilišta u Zagrebu na preddiplomskoj, diplomskoj ili poslijediplomskoj razini studija.Uvjet za upis predmeta je poznavanje studenta/ice s invaliditetom kojem je potrebna vršnjačka potpora te koji pristaje da mu student/ica koji upisuje predemt bude student/ica asistent/ica (par). Isto tako, potrebno je da par bude s istog studijskog programa (i iste razine studija s obzirom na upisani semestar/godinu). Za potrebe upisa ovog predmeta skupinu studenata s invaliditetom definiraju studenti s oštećenjima vida (slijepi i slabovidni), studenti s oštećenjima sluha (gluhi, nagluhi i gluhoslijepi) i studenti s tjelesnim invaliditetom (motoričkim oštećenjima i kroničnim bolestima).

Predmet se održava u dva dijela pripremna radionica (15 P i 30 V, tijekom dva vikenda u Zagrebu) i pružanje vršnjačke potpore (5 sati tjedno tijekom semestra sukladno individualnom planu) plus dva sata grupne konzultacije svaki drugi tjedan kroz osobne kontakte i putem e učenja. Nositeljica predmeta je prof.dr.sc. Lelia Kiš Glavaš s Edukacijsko rehabilitacijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Molimo zainteresirane studente da se prije upisa na predmet jave koordinatorici studenata s invaliditetom, doc.dr.sc. Violeti Vidaček-Hainš ( vvidacek@foi.hr).


Centar za informiranje, edukaciju i tehničku podršku korisnicima oštećenog vida

Centar za informiranje, edukaciju i tehničku podršku korisnicima oštećenog vida

Poštovani,

Obavještavamo Vas o mogućnosti korištenja asistenta/pratitelja za osobe s invaliditetom. To je nova besplatna usluga koju Vam pruža udruga HUPRT na području Grada Zagreba. Pritom ne morate živjeti u Zagrebu, nego možete koristiti ovu uslugu ako dolazite u Zagreb nešto obaviti.

Uslugu asistenta/pratitelja možete dobiti u slučaju potrebe za odlaskom u nepoznat ili nepristupačan prostor u Gradu Zagrebu. Korisnici mogu tražiti pratnju asistenta/pratitelja za sljedeće potrebe: odlazak liječniku, u kupnju, u banku, poštu i druge slične usluge.

Asistent/pratitelj nije niti osobni, niti radni, niti asistent u nastavi, nego osoba čiju pomoć trebate samo povremeno. Jedan korisnik ovu uslugu može koristiti ukupno do 15 sati mjesečno neprenosivo u drugi mjesec. Od korisnika se očekuje općenita samostalnost u kretanju i korištenju pomagala te da ne zahtijeva od asistenta/pratitelja nepredviđene aktivnosti koje asistent/pratitelj nije dužan obavljati, npr. nošenje prtljage, šetnja kućnog ljubimca, kućanski poslovi, ...

Prava i obveze asistenata/pratitelja i njihovih korisnika regulirana su Pravilnikom.

Uslugu asistenta/pratitelja korisnik treba naručiti 24 sata ranije, a prijave se primaju najkasnije do 12 sati radnim danom na broj telefona 01/4839-534ili na e-mail adresu asistencija@huprt.hr i obavezno navesti svoj kontaktni broj mobitela. Također je potrebno navesti sljedeće podatke: mjesto i vrijeme susreta s asistentom/pratiteljem, predviđeno trajanje asistenture, kratak opis pomoći koja se očekuje od asistenta/pratitelja.

Sve dodatne informacije možete dobiti pozivom na broj 01/4839 534 ili na e-mail adresi asistencija@huprt.hr

Javite se!

Naši asistenti/pratitelji na raspolaganju su Vam svakim radnim danom od 07 do 20 sati.

S poštovanjem,

Gordana Glibo, dipl. novinar

Voditeljica informiranja i savjetovanja

HRVATSKA UDRUGA ZA PROMICANJE I RAZVOJ TIFLOTEHNIKE
Ulica grada Mainza 29, 10000 ZAGREB " T/F+385 1 4839534
info@huprt.hr " www.huprt.hr