Skip to content Skip to navigation

FOI partner na IPA projektu

U varaždinskoj Elektrostrojarskoj školi 3. listopada 2012. održano je predstavljanje novog IPA projekta Centar izvrsnosti za nove tehnologije (CENT) čiji je nositelj Elektrostrojarska škola Varaždin, a Fakultet organizacije i informatike je uz Tehničku školu Nikola Tesla Vukovar partner na projektu.

Prenosi Varaždinska županija - Varaždin, 3. listopada 2012. – U varaždinskoj Elektrostrojarskoj školi predstavljen je projekt "Centar izvrsnosti za nove tehnologije - CENT".

Nositelj ovog projekta, Elektrostrojarska škola Varaždin, zajedno s partnerima Tehničkom školom Nikole Tesle Vukovar i Fakultetom organizacije i informatike Varaždin predstavila je projekt, a predstavljanju su nazočili i zamjenici župana Varaždinske županije mr.sc. Blanka Glavica Ječmenica i Milan Pavleković.

Cilj projekta "Centar izvrsnosti za nove tehnologije - CENT" je unaprijediti stručne, organizacijske i materijalne kapacitete Elektrostrojarske škole Varaždin potrebne za uvođenje inovativnog školskog kurikuluma na području mehatronike te uspostavljanje „Centra izvrsnosti za nove tehnologije“.

Temeljna ideja koja stoji iza koncepta „Centra izvrsnosti za nove tehnologije“ je omogućiti širu razmjenu resursa i iskustava između ustanova koje provode interdisciplinarne programe na području elektronike, strojarstva i računarstva te održivije umrežavanje i konkretniju suradnju s relevantnim gospodarskim subjektima i visokoškolskim institucijama u osmišljavanju i provedbi relevantnih elemenata školskog kurikuluma.

Zamjenik župana Varaždinske županije Milan Pavleković čestitao je Elektrostrojarskoj školi Varaždin i pohvalio napore ravnatelja i njegovih suradnika što su se opredijelili za jedan moderan i aktivan model razvoja škole, na pragu ulaska Hrvatske u Europsku uniju. Posebno mi je drago što će Centar izvrsnosti za nove tehnologije dobiti ovim projektom novu opremu, a Varaždinska županija još jedan Centar izvrsnosti u koji će biti uključeni učenici osnovnih i srednjih škola s područja cijele županije, zaključio je zamjenik župana.

Ravnatelj škole Igor Kos pojasnio je kako je projekt CENT najviše fokusiran na mehatroniku što je interdisciplinarno područje koje povezuje znanja iz elektronike, strojarstva i računalstva. Istaknuo je kako je projekt velika stvar za Grad Varaždin i Varaždinsku županiju jer je njegov generalni cilj napraviti poveznicu između srednje škole, fakulteta i gospodarstva. 1

Trajanje projekta „CENT“ je 12 mjeseci, njegova vrijednost je 224.399,47 eura od kojih je 85,22 posto financirano od strane Europske unije, dok će preostali iznos sufinancirati Elektrostrojarska škola Varaždin. Projekt se financira u okviru IV. komponente EU IPA programa za Republiku Hrvatsku – sheme za dodjelu bespovratnih sredstava „Modernizacija školskih kurilikuma u strukovnim školama u skladu s promjenjivim potrebama tržišta rada, odnosno gospodarstva.

Predstavljanje projekta Centar izvrsnosti za nove tehnologije - CENT