Skip to content Skip to navigation

Studentica Ana Marija Štaba na razmjeni u Pečuhu

Imena studenata: 
Ana Marija Štaba
Mjesto boravka: 
University of Pecs, Pečuh
Godina: 
2015
Program: 
Erasmus+

Studentica Ana Marija Štaba na razmjeni u Pečuhu

Ana Marija Štaba, studentica 2. godine diplomskog studija „Ekonomika poduzetništva“ bila je na studentskoj razmjeni u Pečuhu u okviru programa Erasmus+. Provela je zimski semestar (5 mjeseci) akademske godine 2014./15. na University of Pécs, kao prva studentica FOI-ja na tom Sveučilištu. U nastavku donosimo njezine dojmove i iskustva.


Što te potaknulo da se prijaviš na Erasmus razmjenu?

Vidjela sam natječaj za razmjenu studenata na stranicama fakulteta i malo ga proučila, al nisam odmah bila sigurna da ću se prijaviti. Trebalo mi je neko vrijeme da razmislim i naposljetku sam se kroz razgovor s prijateljima ipak ohrabrila i počela prikupljati potrebne dokumente.

Što bi svaki student trebao imati na umu prilikom prijave na razmjenu (na što bi trebao obratiti pažnju: na koji način birati sveučilište i predmete, koja razina znanja engleskog jezika je potrebna i dr.)?

Prilikom prijave na razmjenu važno je da se gleda koje sveučilište ima slični program prema onome kojeg student već sluša na svojem fakultetu pa je tako i veća mogućnost da će se predmeti priznati nakon povratka s razmjene. Isto tako student će imati priliku proširiti znanje iz svojeg područja i možda isprobati drugačije oblike učenja.

Što se tiče engleskog jezika, potrebno je neko predznanje i student bi trebao znati barem uspostaviti osnovnu komunikaciju, a mislim da svatko tko je slušao engleski u školi ili na fakultetu ima to znanje. Razmjena je zapravo prilika za usavršavanje jezika i to ne bi trebala biti nikakva prepreka. Upoznala sam studente koji su bili dosta loši u engleskom, ali su svejedno došli na razmjenu i na kraju su super pričali, samo treba malo samopouzdanja.

Koja su bila tvoja očekivanja prije samog odlaska na razmjenu?

Bilo me je strah da se neću snaći, da li ću moći slušati i položiti predmete na engleskom, ali sam samoj sebi govorila da ne trebam brinuti, ako sam položila sve do sad onda budem i to. Osim što me bilo strah, zapravo sam se i veselila jer sam znala da me čeka nešto novo i to mi je bio izazov.

Koliko si se brzo snašla i prilagodila životu u stranoj državi?

Mogu reći da sam se brzo snašla, već prvi dan čim sam došla upoznala sam puno drugih studenata koji su živjeli u istom domu, a kroz par tjedana sam upoznala i grad i fakultet na koji sam išla. Ukoliko nisam nešto znala, uvijek je postojala neka osoba kojoj sam se mogla obratiti, bilo drugi studenti, mentori ili profesori s fakulteta.

Što sada, s još uvijek svježim dojmovima, možeš reći o Erasmus iskustvu - kako je odlazak na razmjenu utjecao na tebe i koliko je promijenio tvoje razmišljanje?

Erasmus je predobro iskustvo, drago mi je da sam išla, da sam se ohrabrila na taj potez. Imala sam priliku studirati na drugom fakultetu, poboljšati engleski, steći nove prijatelje, putovati i naravno izlaziti i zabavljati se.

Cijelo to iskustvo jako je dobro za obrazovanje, ali i za samog studenta kao osobu. Razmišljanje mi se promijenilo i sad vidim da mogu puno više ako sam dovoljno hrabra.

Da li bi išla opet na razmjenu da ti se pruži prilika (možda Erasmus stručna praksa)?

Naravno da bi opet išla na razmjenu, žao mi je što se nisam već prije odlučila na taj potez.

Što bi poručila studentima koji razmišljaju o odlasku na Erasmus razmjenu?

Studentima koji razmišljaju o odlasku na razmjenu poručila bi neka se prijave na natječaj i idu, jer nemaju što izgubiti, samo dobiti. Fakultet nudi razne mogućnosti za napredak, na nama je da ih iskoristimo. Student koji uči, učit će i na razmjeni i polagati ispite, a uz to će steći nove prijatelje, upoznati novi grad, izlaziti na nova mjesta i isprobati malo drugačiji način studentskog života.

Neke od najboljih dojmova s razmjene studentice možete pogledati u foto prezentaciji u nastavku.